Vara înfloresc covoarele la Chişinău

EVENIMENT// Cea mai mare expoziţie de covoare basarabene a fost inaugurată la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

ICR „Mihai Eminescu” din Chişinău şi Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală au organizat serbarea „Drăgaica”

Culorile, miresmele şi păsările acestui binecuvântat pământ, soarele, visele şi florile verii se împletesc în covoarele pe care le putem vedea într-o sală spaţioasă de la etajul doi al Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală (MNEIN). Expoziţia de covoare, lăicere, scoarţe, păretare din secolele XVIII–XIX şi din prima jumătate a secolului XX, inaugurată pe 7 iulie cu prilejul serbării „Drăgaica” („Sânzienele”), constituie unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Chişinău.

MNEIN are o colecţie de 1500 de covoare unicat

Alcătuită din peste o sută de covoare – piese de unicat adunate de ani de zile din satele Moldovei de către neobosiţii colaboratori ai Muzeului de Etnografie şi Isotrie Naturală, expoziţia include veritabile opere de artă populară, exprimând bucuria ţesătoarelor anonime de a observa frumuseţile naturii, ale vieţii şi de a le descrie prin mijlocirea firelor de lână, a combinaţiilor de vopsle, a ornamentelor inventate şi reinventate.

Mai bine de 1500 de covoare se păstrează în fabuloasa colecţie a MNEIN, iar această bogăţie trebuie în sfârşit prezentată lumii. Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, organizând împreună cu echipa Muzeului Naţional de Etnografie şi Isotrie Naturală sărbătoarea „Drăgacia”, îşi propune să contribuie la promovarea şi punerea în valoare a covorului basarabean, devenit un brand internaţional.

În 2011 va fi editat un catalog al covorului basarabean, cu sprijinul ICR Chişinău

Gheorghe Postică, viceministrul Culturii a anunţat publicul: “Anul acesta va fi editat, în colaborare cu Institutul Cultural Român, un catalog al covorului basarabean”. Dna Varvara Buzilă, secretarul ştiinţific al MNEIN a menţionat că „în fiecare an, în această perioadă a verii, ajunsă în punctul său culminant, o să mişcăm din loc toate covoarele”, această manifestare ajungând o tradiţie instituţiei. Menţionăm că expoziţia de covoare a fost vizitată şi admirată şi de Marius Lazurca, Ambasadorul României în Republica Moldova.

Vizitatorii muzeului au putut urmări pe 7 iulie şi o compoziţie coregrafică originală, cu sunete de bucium, cu melodii folclorice, cu multe personaje din mitologia românească ce evocă îndeletnicirile şi obiceiurile populare ale verii, în cadrul unui spectacol al Teatrului Epic Etnofolcloric „Ion Creangă”.

Reprezentaţia teatralizată a avut loc în incinta muzeului, iar în curtea acestuia, lângă foişorul de lemn, între arbori seculari şi arbuşti decorativi, sub un cer siniliu împodobit cu nori paradiziaci, au fost scoase la soare covoare ce concurează cu paleta coloristică a naturii şi cu liniile peisajului autohton, un peisaj cu adevărat de basm.

Irina NECHIT

Foto: Nadea Roşcovanu