Vandalizarea continuă

Încă un monument de arhitectură de însemnătate locală ce se află în Registrul monumentelor de istorie și cultură al municipiului Chișinău a fost distrus. Din clădirea protejată de stat a rămas doar fațada. Este vorba despre clădirea de pe strada Aleksei Șciusev 80 A.

Edificiul, construit în 1884, este proprietate a Margaretei Răducan în urma unui litigiu cu statul. Odinioară, clădirea a fost proprietatea bunicului acesteia. Deși a știut că legea nu-i permite să demoleze construcția, aceasta a dărâmat toată clădirea, păstrând doar peretele de fațadă. În doar o lună, proprietara a mai construit deasupra două nivele și o mansardă.

Potrivit lui Ion Ștefăniță, directorul Agenției de inspectare și restaurare a monumentelor din Republica Moldova, Margareta Răducan a prezentat la Consiliul Național al Monumentelor istorice un proiect de restaurare a casei. „Ea nu a ținut cont de avizul Consiliului și a demolat imobilul protejat de stat. Noi am sesizat Procuratura municipiului Chișinău. Acum ea insistă să scoată imobilul din Registrul monumentelor de istorie și cultură”, a declarat pentru JURNAL Ion Ștefăniță.

Ieri, 11 februarie, urma să aibă o judecată pe marginea acestei probleme. Ședința a fost amânată pentru luni, 18 februarie.

V.V.

 

 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)