Vandalii de la Călăraşi rămân în libertate // PROFANARE


Autorităţile române solicită un raport despre vandalizarea Cimitirului Eroilor Români de la Călăraşi

După o săptămână de la vandalizarea Cimitirului Eroilor Români de la Călăraşi, poliţia şi Procuratura raionului Călăraşi nu au identificat niciun suspect. Potrivit procurorului raionului, Igor Chiriac, în cazul vandalizării a fost pornit un dosar de urmărire penală.

Svetlana Corobceanu

„Există mai multe versiuni. Nu este exclus că infractorii s-au deplasat din altă localitate, deoarece cimitirul se află pe un deal de la marginea oraşului. Totodată, nu excludem că făptaşii ar fi acţionat ghidaţi din anumite convingeri politice. Pe moment însă, nu avem suspecţi, dar se lucrează intens la elucidarea acestui caz”, a spus procurorul.

Preotul Ioan Mutu, consilier orăşenesc din partea PL, a declarat că pe lângă faptul că au fost smulse crucile, au fost rupţi arborii decorativi. „Crucile au fost restabilite, dar arborii care au fost aduşi tocmai de la Braşov nu mai pot fi replantaţi. E o profanare pe care cred că au înfăptuit-o cei cărora nu le convine drapelul tricolor şi Alianţa de guvernare”, a spus el.

Autorităţile române s-au autosesizat

Cazul vandalizării Cimitirului Eroilor Români de la Călăraşi a ajuns în vizorul autorităţilor din România. Ministrul Afacerilor Externe al României, Cristian Diaconescu, şi ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, au solicitat ambasadorului şi ataşatului militar de la Chişinău un raport despre acest caz.

„Întrucât, până la această oră, nu am primit niciun fel de informaţie despre infractori, am cerut ambasadorului Marius Lazurca şi ministrul Apărării Naţionale i-a cerut ataşatului militar să se deplaseze la Călăraşi pentru a face o evaluare a situaţiei, să ia legătura cu Procuratura şi Poliţia din Republica Moldova şi să facă un raport către Bucureşti”, a declarat Cristian Diaconescu.

Potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de MAE al României, după actele de vandalism, Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Chişinău, a luat legătura cu autorităţile Republicii Moldova pentru clarificarea circumstanţelor faptelor şi pentru refacerea mormintelor afectate de distrugeri. „Primarul oraşului Călăraşi şi Consiliul local au procedat cu promptitudine la repararea stricăciunilor. De asemenea, comisariatul local de poliţie investighează cazul în vederea identificării făptaşilor”, se arată în comunicat.

Relevăm faptul că autorităţile române s-au autosesizat din JURNAL de Chişinău.

Conflict între anticomunişti şi statalişti

În ediţia precedentă, JURNAL a informat că Cimitirul Eroilor Români din oraşul Călăraşi, R. Moldova, a fost vandalizat în noaptea de marţi spre miercuri de un grup de persoane necunoscute. Făptaşii au demontat cruci şi le-au aruncat la întâmplare, iar pe una din ele au distrus-o definitiv.

Primarul oraşului Nicolae Melnic a declarat că în cei trei ani de când a fost construit cimitirul acest lucru se întâmplă pentru prima dată.

Potrivit edilului, acum o lună, oraşul a fost marcat de un alt scandal: o persoană a aruncat cu o cutie cu vopsea în monumentul eroilor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial. „Nu ştim cine a făcut acest lucru, dar este posibil să fi fost o reacţie a cuiva la cele întâmplate atunci”, susţine el. Cu toate că pe garduri şi pe pereţii clădirilor apar din când în când inscripţii cum ar fi „Basarabia, pământ românsec”, primarul neagă că la Călăraşi ar exista o confruntare între tinerii anticomunişti şi statalişti.

În iulie 1941, pe locul în care a fost ridicat Cimitirul Eroilor Români şi-au pierdut viaţa 42 de militari români. Până în 1960, când aici a fost ridicată o troiţă, zona a fost acoperită de gunoaie şi mărăcini. Troiţa a fost demontată de autorităţile sovietice şi reinstalată după 1990.

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu