Vânătoarea de interlopi. Reîncărcare! // AUTORITĂŢI CRIMINALE

Acuzaţi că fac parte din organizaţii criminale, pledează nevinovaţi

După o perioadă îndelungată de tăcere, oamenii legii anunţă că au reţinut cinci interlopi ce fac parte din organizaţiile criminale „Patron” şi „Makena”. Relevăm că ieri, la Bălţi, a fost reţinută încă o autoritate criminală cunoscută în lumea interlopă ca „Malîş”, acesta face parte din gruparea „Makena”. Mai mulţi agenţi economici au alertat poliţia că sunt ameninţaţi de lumea interlopă.

Iana Zmeu

Chiar dacă Vladimir Moscalciuc, alias Makena, se află după gratii, iar Ion Guşan, zis „Patron”, este în România, potrivit surselor din cadrul MAI, aceştia continuă să dirijeze activitatea organizaţiilor criminale atât în R. Moldova, cât şi peste hotarele sale.

„Acesta este Borea Oaia!” Gluma premierului Vladimir Filat a stârnit zâmbete în rândul celor prezenţi la cea de-a 21-a aniversare a Brigăzii cu destinaţie specială „Fulger”, în cadrul căreia ofiţerii au simulat episoade de reţinere, unul din acestea fiind anihilarea unei grupări criminale specializate în distribuirea de substanţe narcotice.

Amintim că pe 14 august curent au fost reţinute două autorităţi ale lumii criminale: Constantin Varzari, alias „Partos”, şi Boris Olan, alias „Borea Oaie”. Potrivit reprezentanților MAI, ambii sunt subalternii interlopului Ion Guşan care, pe moment, se află în România. În 2007, presa din România a scris că autoritatea criminală „Patron” a fost reţinut de oamenii legii din România şi urmează să fie extrădat R. Moldova.

Organizaţia criminală pe care o conducea era specializată în trafic de migranţi, proxenetism, cămătărie, reglări de conturi etc. Potrivit serviciului de presă al Ministerului Afacerilor Interne al R. Moldova, Guşan ar putea fi tras la răspundere penală doar de organele de forţă din România, deoarece ultimul este cetăţean al acestui stat.

O iniţiativă eşuată

Până nu demult, un alt motiv pentru care liderii grupărilor criminale scăpau basma curată este că în Codul Penal al R. Moldova lipsea noţiunea „hoţ în lege”. O iniţiativă în acest sens a fost anunţată în iulie curent de şeful adjunct al poliţiei, Ion Bodrug. „Această iniţiativă nu s-a soldat cu succes, dar a fost adoptată legea care prevede combaterea criminalităţii organizate”, a declarat pentru JURNAL Bodrug.

S-a stabilit că „Partos” avea misiunea de a recruta responsabili în fiecare raion de colectarea banilor în aşa-numitul „obşceac” (fondul în care se colectează banii lumii interlope), metodele aplicate fiind înşelăciunea şi ameninţarea agenţilor economici.

Un businessman de la Cricova susţine că a fost forţat să dea lui Partos şi Borea Oaie 5000 de euro. La domiciliul lui Valeriu Burdujan, alias „Bavalera”, o altă autoritate criminală reţinută pe 16 august curent, în timpul percheziției, a fost depistată o ciornă în care erau indicate sumele de bani ce urmau să fie extorcați de la agenţi economici pe care îi ţinea sub presiune. Mai mult, oamenii legii au stabilit că pe parcursul a cinci luni, Burdujan transmitea substanțe narcotice, bani și bunuri materiale pentru „obșceac”.

Legătura dintre „Patron” şi „Makena”

Ofiţerii DCCO din cadrul MAI au stabilit că „Partos”, pe lângă faptul că transmitea sistematic lui Guşan sume mari de bani, îl consulta pe Vladimir Moscalciuc, alias Makena, în prezent aflat în detenţie, fiind condamnat de Curtea de Apel la 19 ani de privaţiune de libertate.

În urma unui filaj îndelungat, angajaţii Direcţiei de Combatere a Crimei Organizate au reţinut un alt reprezentant al organizaţiei criminale „Makena”. Acesta s-a dovedit a fi Serghei Mihailov, cunoscut în lumea interlopă cu numele „Samurai”. În timpul percheziţiei la domiciliul acestuia, au fost ridicate cantităţi imense de heroină şi un pistol pe care îl deţinea ilegal.

Potrivit oamenilor legii, autoritatea criminală era responsabilă de racolarea tinerilor, acumularea mijloacelor financiare în „obşceac”, de furnizarea substanţelor narcotice pentru membrii organizaţiei aflaţi în puşcărie etc.

„Am fost condamnat la patru ani de închisoare. Primii ani, am stat la puşcăria pentru minori. Când am împlinit 18 ani, mi s-a propus să fiu transferat în alt penitenciar. Am acceptat. Până la eliberare, am stabilit relaţii cu reprezentanţii lumii interlope. Romantică! Când am ieşit, am fost numit responsabil de colectarea substanţelor narcotice, cuţite şi alte obiecte interzise pentru deţinuţi. Am fost membru al organizaţiei criminale Makena”, a recunoscut un fost condamnat. Acesta susţine că a trebuit să achite o sumă impunătoare de bani pentru a ieşi din structura criminală.

„Este un dosar fabricat!”

După ce au fost condamnaţi, reprezentanţii organizaţiei criminale au încercat să-şi caute dreptate. „Am fost condamnaţi pe nedrept. E un dosar fabricat”, ne-a anunţat la telefon acum o lună unul dintre membrii structurii criminale „Makena”. Relevăm că telefonul mobil este un obiect interzis pentru deţinuţi.

Amintim că la sfârşitul lunii aprilie curent, Vladimir Moscalciuc a fost condamnat la 19 ani pentru formarea grupărilor criminale în pușcării, care colectau bani de la deținuți. „Am fost maltrataţi cu bestialitate. Rudele au fost speriate şi şantajate”, au declarat deţinuţii victime în dosarul Makena. „Nu am pus un deget pe ei”, s-a îndreptăţit Lilian Chirica care, potrivit procurorilor, este mâna dreaptă a „hoţului în lege”.

Alţi nouă pușcăriași care făceau parte din grupare au încasat de la 15 până la 20 de ani. Aceştia șantajau deținuții și îi amenințau cu răfuiala fizică în cazul în care nu vor plăti. Sumele ajungeau până la zece mii de euro. Banii erau transmişi prin intermediul membrilor organizaţiei criminale aflaţi în libertate.

Cei care au recunoscut în imagini autorităţi criminale sau au avut de suferit în urma acțiunilor lor să se adreseze la numerele de telefon: 022.577.177, 022. 577.143 sau 902.


Obiectele sustrase în timpul percheziţiilor la domiciliile autorităţilor criminale
Reţinerea autorităţilor criminale din gruparea lui „Patron” şi „Makena”

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)