Van Damme revine în sport la 49 de ani!

Artele marţiale l-au făcut celebru pe Jean-Claude Van Damme ; i-au deschis drumul spre Hollywood; l-au umplut de bani. Acum, la 49 de ani, după ce a trecut printr-o perioadă tulbure, a anunţat că revine în ring pentru un meci oficial de kickboxing!
La începutul anilor 90, Jean-Claude Van Damme (Van Vaerenberg) a fost vedeta Hollywood-ului în materie de arte marţiale. Filmele sale i-au adus bani şi faimă.
„Pot muri de la o lovitură în cap”

„Am depăşit toate problemele. Vreau din nou în ring. Ştiu că pot să mor de la o lovitură în cap, dar vreau să îmi asum riscuri”, susţine Van Damme. Comisia Atletică a statului Nevada i-a refuzat licenţa, de aceea belgianul nu va putea lupta la Las Vegas. Însă ambiţiosul nu a bătut în retragere. A primit acordul de a se lupta la Macao (o fostă colonie portugheză trecută acum în posesia Chinei) în stilul kickboxing. Adversarul său este deja ales: Somluck Kamsing (37 de ani), fost campion olimpic la box în 1996 la categoria 57 de kilograme.
Scepticii au zâmbit ironic atunci când au aflat de aventura lui Van Damme. „E terminat!” – susţin mai mulţi cunoscători ai domeniului, invocând urmele lăsate de alcool şi de droguri în organismul fostului sportiv. Jean-Claude îşi vede însă de drum. A cerut doar câteva luni pentru a se putea pregăti de marele meci.
Balerin la 16 ani

Înainte de a fi actor, Van Damme a practicat artele marţiale. A practicat o gamă variată de stiluri: karate shotokan, kickboxing, muay-thay sau taekwondo. Şi-a luat centura neagră în karate, iar mai târziu a câştigat câteva titluri printre care şi unul european la categoria mijlocie. Pe la 16 ani, a făcut şi balet. „Dacă rezişti la o repetiţie de balet, poţi duce lejer până la capăt un antrenament din orice sport”, spune Van Damme.
A vrut să se sinucidă
În 1982, a emigrat în SUA. A condus limuzine, a învăţat engleza pe stradă şi a avut şansa de a se întâlni cu Menahem Golan, un cunoscut producător de la Hollywood. Speculând momentul, Jean-Claude şi-a arătat abilităţile. Câteva lovituri în aer, piciorul ridicat aproape în sfoară i-au asigurat un rol în „Sport sângeros”. Filmele au curs lanţ pentru Van Damme, la fel şi căsniciile, cinci la număr. Banii şi faima l-au ameţit. S-a împrietenit cu alcoolul, drogurile şi clinicile de dezintoxicare. Ulterior a fost diagnosticat cu probleme psihice din cauza cărora a ajuns în pragul sinuciderii. A trecut însă peste tot, iar acum vrea să îşi încerce norocul în ring.
The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)