Valeriu Streleţ: „Dl Ghimpu ar trebui să lase orgoliul şi să ceară public susţinerea partidelor proeurope”

Partidele de stânga o vor susţine pe Zinaida Greceanîi, iar cele de dreapta nu au decis

 

zinaida-greceanii-dorin-chirtoaca-e1434342987535

Foto: infoprut.ro

 

Şansele celor doi candidaţi la funcţia de primar al capitalei – Dorin Chirtoacă (PL) şi Zinaida Greceanîi (PSRM) – sunt egale. Totuşi, rezultatele unui sondaj realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova o arătă drept favorită pe candidata PSRM, cu 51%. În acelaşi timp, PLDM nu a decis încă pe cine va susţine în turul doi al alegerilor locale în mun. Chişinău, aşteptând rugămintea liderului PL, Mihai Ghimpu, potrivit vicepreşedintelui PLDM, Valeriu Streleţ.

Monica Babuc, fosta candidată a PD, a declarat duminică, în cadrul unei manifestări culturale organizată la Chişinău, că îl va susţine pe Dorin Chirtoacă în cel de-al doilea tur. „Ne vom da votul pentru forţele care susţin aderarea la Uniunea Europeană”, a spus ea. Iar Serafim Urechean, fostul candidat al PLDM, contactat de JURNAL de Chişinău, a declarat: „Pe moment, nu susţin niciun candidat, deoarece nu merită, dar mai am câteva zile să mă mai gândesc”, a precizat el.

Oleg Brega, fostul candidat al Partidului „Democraţia Acasă”, ne-a spus că nu va susţine nici un candidat, imputând lui Chirtoacă falsificarea alegerilor, iar lui Greceanîi ieşirea acesteia din 2009: „Dacă aplici ștampila pe ambele căsuțe, invalidezi buletinul de vot și ești sigur/ă că votul tău nu va fi folosit de cel care a promis că va câștiga alegerile cu falsificare sau de cea care amenința cu represalii în aprilie 2009”.

Marcel Darie, fostul candidat al Partidului Legii şi Dreptăţii, a îndemnat chişinăuenii să voteze împotriva lui Dorin Chirtoacă: „Îi îndemn pe toţi să voteze împotriva haosului din Chişinău. Nu sunt de acord cu politica socialiştilor, dar nu am altă opţiune. Cu cel mai mare drag, l-aş fi votat pe Oleg Brega”.
Oazu Nantoi vrea mai întâi să aibă un dialog cu Dorin Chirtoacă privind turul doi al alegerilor şi formarea unei coaliţii în cadrul Consiliului Municipal.

Vicepreşedintele PLDM Valeriu Streleţ a menţionat pentru JURNAL de Chişinău că va vota în funcţie de decizia formaţiunii pe care o reprezintă. În acelaşi timp, el a spus că PL ar trebui să ceară susţinerea tuturor formaţiunilor proeuropene. „Pe moment, nu a fost luată nicio hotărâre. Iar PL, cu toată îngâmfarea sa, ar trebui să ceară public susţinerea tuturor partidelor proeuropene. Noi i-am susţinut mereu, chiar şi în alegerile din noiembrie. Dl Ghimpu să lase orgoliul la o parte şi să ceară public susţinere şi noi vom lua o hotărâre la partid”.
Renato Usatîi şi partidul său o va susţine pe… „baba Zîna”.