Valeriu Pleşca: „Moldova are nevoie de o resetare”

ELECTORALA // Schimbarea sistemului electoral va permite ieşirea RM din situaţia de impas şi va constitui un pas important spre democratizarea ţării

În politica moldovenească, sunt puţine persoane cu un asemenea zâmbet deschis şi o asemenea tonalitate pozitivă în rezolvarea problemelor. Pleşca consideră că nu există situaţii disperate, iar soluţiile vin la timpul şi locul potrivit.

– Care este mesajul cu care veţi merge în alegerile parlamentare? De ce credeţi că meritaţi să îi reprezentaţi pe moldoveni în Parlament?

Voi începe cu cea de-a doua parte a întrebării în care simt o notă sceptică. Înţeleg de ce – clasa politică şi cei mai mulţi politicieni s-au discreditat. Îmi pare rău să recunosc, dar în perioada independenţei s-a accentuat discrepanţa socială, s-a mărit prăpastia dintre bogaţi şi săraci. Gradul de bunăstare a omului şi a familiei, ca şi în trecut, în mare parte, depinde de apropierea de putere. Respectiv, dacă eşti rudă sau prieten cu un „şef mare”, dacă faci parte dintr-un „partid corect” şi respecţi indicaţiile bosului, succesul îţi este asigurat. În caz contrar, vei suporta consecinţele. Aceasta este tradiţia politică şi nu putem să ne supărăm atunci când electoratul este suspicios faţă de cei care aspiră să ajungă la putere. Putem spune că, în Moldova, fiecare politician, indiferent de experienţă, vine în alegeri cu un bagaj substanţial de neîncredere şi cu un mic pachet de simpatii.

Vreau să schimb această tradiţie strâmbă. Sunt fericit că în Moldova sunt oameni care au încredere în mine şi nu mă jenez de activitatea mea de deputat. Am activat în cadrul comisiei care a elaborat patru coduri – penal, de procedură penală, civil şi de procedură civilă. Eram numai doi jurişti în acea comisie… În funcţia de ministru al Apărării, am reuşit să promovez o serie de reforme, inclusiv cea care vizează condiţiile soldaţilor şi problema locativă a ofiţerilor. În cinci luni, am finisat un bloc pentru 40 de familii de ofiţeri, construcţia căruia dura, până în acel moment, nouă ani. Alte 200 de familii au primit apartamente graţie vânzării unor loturi neutilizate din capitală. Am reuşit să pun la treabă toată lumea în armată, indiferent de grad. Am cunodcut în detaliu vieţa de soldat şi am depus eforturi pentru modernizarea tehnică şi instruirea profesională a militarilor.

Evenimentele din ultimii doi ani au arătat că treburile de stat sunt foarte importante pentru viitorul ţării. Nimeni nu poate rămâne indiferent. Lucrurile nu pot fi lăsate baltă, dar nici cedate „boşilor” de partid. Tocmai de aceea merg în alegeri cu sloganul: „Lege şi Ordine, în toate şi pentru toţi”. Consider că, în prezent, acestea sunt priorităţile.

– De ce aţi decis să candidaţi independent?

Pentru că nu mai accept această „cultură” din sistemul nomenclaturii de partid. De două ori am ajuns deputat pe lista de partid în speranţa unor discuţii constructive cu oameni care se declarau adepţi ai unor principii şi ai unor programe de dezvoltare corecte. De două ori m-am convins că există o diferenţă enormă între declaraţii şi acţiuni. Mai mult, am văzut că lipsesc discuţiile în interiorul formaţiunilor. Nu prea sunt partide care ar avea un nucleu format din mai mulţi lideri, o echipă cu cel puţin o duzină de oameni cu aceleaşi valori şi obiective, dar în acelaşi timp – personalităţi distincte.

Ce a ajuns Parlamentul nostru?! Legislativul s-a transformat într-o maşină de vot – pentru preşedinte, pentru deciziile liderilor de partid. Este oare normal ca documente precum bugetul de stat sau acorduri de credite cu organismele internaţionale să fie adoptate într-o zi – două, fără discuţii publice şi în condiţii în care rezultatele votului sunt cunoscute din timp? Procesele politice şi de creaţie legislativă în organele reprezentative au fost substituite de disciplina de partid, în fond, de loialitatea faţă de „stăpânul partidului de guvernare”.

Eu nu doresc să mă supun regulilor acestui joc. Am propria viziune, foarte clară, despre ceea ce trebuie să fac în serviciul societăţii şi al statului. Eu sunt suficient de bine pregătit din punct de vedere profesional şi din punct de vedere moral-psihologic. Sunt conştient că, fără verticalitate, într-un climat „balcanic”, precum cel din ţara noastră, este foarte dificil să nu cedezi.  În Moldova, în Parlament, niciodată, nu au acces candidaţi independenţi fără susţinerea sistemului partinic, de clan. Un polician american pe care îl respect enorm zicea: „Toţi spun: „Imposibil”. Eu zic: „De ce nu?!”. În orice societate este complicat să accepţi un vis, dar şi mai complicat este să realizezi acest vis. Totuşi sunt optimist, pentru că dacă acea ţară s-a schimbat, de ce n-am putea s-o facem şi noi?

– Pe voturile cui contaţi?

Sunt un om dur, probabil ca urmare a activităţii în organele de forţă, dar totuşi cred că „a cuceri electoratul” este o expresie din lexiconul colegilor mei din partide. Pentru ei, confruntarea şi razboiul sunt o stare firească. Sper să conving oamenii, să-mi găsesc adepţi. Sunt conştient că şi outsiderilor, şi clasei de mijloc care este într-un stadiu incipient de formare, le este mai confortabilă afilierea de partid, este mai comod să fii clientul, membrul sau vasalul lor.

Sunt încurajat de faptul că, în R. Moldova, întotdeauna, au existat oameni capabili să ia decizii, să gândească şi să acţioneze independent. Sper că, în viitor, asemenea oameni să fie tot mai mulţi. Acestor oameni trebuie să le oferim o alternativă ca ei să rămână în ţară. Ei sunt persoanele pe votul cărora contez.

– Dacă ajungeţi în Parlament, cu cine veţi colabora?

Voi conlucra cu oamenii de treabă, cu personalităţile înţelepte, cu profesioniştii, cu cei care aspiră să-şi îndeplinească misiunea şi nu sunt dispuşi să facă compromisuri cu propriile principii, cu interesul public de dragul disciplinei de partid şi a creşterii profesionale. Pe parcursul ultimelor două mandate, în Parlament am conlucrat anume cu asemenea persoane. Aceşti oameni sunt în minoritate, dar atunci când au putere şi lucrează împreună pot asigura progresul. De aceea, trebuie să fie mai mulţi. Cred că avem nevoie de un anumit număr de deputaţi care să reprezinte regiunile ţării. Numai aşa vom responsabiliza politicienii. Ştiu că oamenii susţin această poziţie.

– Aţi lansat recent şi o iniţiativă în acest sens…

Cred că situaţia actuală de criză permanentă şi alegeri interminabile impune o resetare a sistemului nostru politic. Condiţia indispensabilă a acestei resetări este independenţa deputaţilor. Acest obiectiv poate fi atins prin modificarea sistemului electoral existent. Parlamentul RM trebuie să fie format parţial în baza alegerilor conform sistemului majoritar în circumscripţii uninominale şi, parţial, conform sistemului proporţional actual pe liste de partid. În acest mod, fiecare regiune (raion, autonomie, municipiu) va alege deputatul propriu în Parlament.  Oportunitatea trecerii la sistemul electoral mixt a fost subiectul dezbaterilor în cadrul unei mese rotunde la Academia de Ştiinţe. Mai mulţi specialişti şi experţi în domeniu susţin acestă iniţiativă. Fundaţia pentru promovarea reformelor în domeniul justiţiei, securităţii şi apărării (PRISA), preşedinte al cărei sunt, a decis să finanţeze elaborarea unui proiect de modificări legislative care va fi înaintat spre dezbateri şi aprobare noului Parlament. Sunt convins, că schimbarea sistemului electoral – resetarea, va permite ieşirea RM din situaţia de impas şi va constitui un pas important spre democratizarea ţării, edificarea unei guvernări eficiente, bazate pe voinţa poporului.

Victoria Moraru

The following two tabs change content below.