Valeriu Pasat: „Părintele corupţiei moldoveneşti este Petru Lucinschi”

pasat11

Acuzaţia a fost lansată de către fostul şef al Securităţii, Valeriu Pasat. Declaraţiile au fost făcute în timpul unei prelegeri la Universitatea de Stat„Alecu Ruso” din Bălţi, că fostul şef al statului ar fi pus bazele sistemului defectuos care ameninţă R. Moldova, relatează trm.md.

Potrivit lui Valeriu Pasat, după 1991, au apărut două categorii de oameni, unii care muncesc şi alţii care sunt şmecheri. „Gașca băieţilor şmecheri, băieţilor deştepţi, care au fost aduşi pe timpul lui Petru Lucinschi şi puşi în funcţie. Unul dintre ei este Vlad Filat. Adus şi pus la privatizare, iar rezultatul îl vedem astăzi”, a menționat Valeriu Pasat.

Contactat de Moldova 1, fostul preşedinte, Petru Lucinschi, a declarat că nu ar avea legătură cu fraudele din sistemul bancar, iar acuzaţiile care i se aduc de către Valeriu Pasat sunt nefondate. „Eu am plecat acum 15 ani de la Președinție și a trecut foarte mult timp. Evenimentele acestea au avut loc acum doi–cinci ani de zile. Cum puteam să clădesc aşa ceva când am fost un preşedinte cu anumite prerogative cunoscute. Ştiu caracterul lui Valeriu Pasat când se supără pe toată lumea. El nu trebuie să vorbească la general. Asta nu este un lucru argumentat, ci o aberaţie”, a afirmat Petru Lucinschi.

Petru Lucinschi a fost preşedintele Republicii Moldova din 1997 până în anul 2001. Anterior, în perioada 1993-1994, a deţinut funcţia de şef al Legislativului.