Valeriu Pasat: „Eu accept ştampila ‘omul Moscovei’ “

Liderul Partidului Umanist din Moldova a declarat că nu-l deranjează afirmaţiile precum că ar fi „omul Moscovei”. „Eu consider că sunt omul părinţilor mei. Da, mulţi ani am locuit, am studiat, am muncit la Moscova. Dacă mi se aplică această ştampilă de „om al Moscovei”, eu o accept”, a spus Pasat în cadrul emisiunii „Chestiunea zilei” la postul de televiziune Jurnal TV.

Valeriu Pasat a reconfirmat că Partidul Umanist optează pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan şi pentru păstrarea statutului nostru în cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse. Conform afirmaţiilor lui Pasat, liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, în timpul vizitelor în capitala Rusiei, „îi ponegreşte pe toţi politicienii din Moldova, pentru a demonstra Moscovei că el este cel mai bun dintre toţi”.

La întrebarea despre sursele pe care se bazează afirmaţiile în cauză, Pasat a răspuns că „nu toate persoanele cu care se întâlneşte Voronin la Moscova sunt simpatizanţii lui”. Pasat a afirmat că una din cauzele arestului lui Pasat, în 2005, la indicaţia lui Voronin, a fost decizia Congresului „Gastarbeiterilor” de a-i încredinţa lui Valeriu Pasat transmiterea rezoluţiei Congresului către preşedintele de atunci al Rusiei, Vladimir Putin. „Preşedintele Putin m-a susţinut foarte mult în timpul eliberării şi eu îi sunt profund recunoscător”, a spus Pasat.

În alt context, ex-directorul SIS l-a numit pe Valentin Dediu, actualul adjunct al directorului SIS, trădător care a fost adus în cătuşe de la Kiev de către serviciul de securitate internă al SIS.

„Dacă vă referiţi la un oarecare Valentin Dediu, care a fost reprezentantul SIS la Kiev, care a fost prins în flagrant de către serviciul securităţii interne al SIS, adus acasă în cătuşe, care a recunoscut în faţa Colegiului SIS că a vândut secrete de stat – dacă despre acest Dediu este vorba, atunci nu vreau să comentez, din simplul motiv că nu discut despre oameni care au trădat”. La întrebarea de ce în acest caz Dediu deţine în continuare funcţia de adjunct al directorului SIS, Pasat a spus că „este o întrebare care trebuie adresată guvernării”. Anterior, Dediu l-a învinuit pe Pasat că, în perioada în care a fost conducătorul SIS-ului, a transformat serviciul de securitate în SRL. (jurnal.md)