Valeria Novodvorskaya: „De ce tace poporul rus?”

4565620439_416b9cc310_zLa 12 iulie 2014, s-a stins din viaţă disidenta rusă Valeria Novodvorskaya, o neînfricată apărătoare a drepturilor omului, opozantă radicală a regimului Putin. Valeria Novodvorskaya a activat în calitate de jurnalistă, blogger şi este una din fondatorii partidului „Uniunea Democratică”. A fost arestată pentru prima dată la 19 ani, când s-a pronunţat împotriva invaziei sovietice în Cehoslovacia. A fost arestată de reprezentanţii KGB-ului, declarată bolnavă mintal şi supusă forţat unui tratament psihiatric. În ultimii zece ani de existenţă a regimului sovietic, a fost arestată de încă cel puţin 17 ori de miliţia sovietică şi supusă arestului administrativ fiind acuzată de activităţi de agitaţie şi propagandă antisovietică.

A criticat agresiunea rusă asupra Ucrainei

Este una din puţinii activişti ruşi care s-au pronunţat deschis împotriva agresiunii ruseşti în Ucraina şi împotriva anexării Crimeii. Novodvorskaya era de părere că Rusia trebuie să-şi ceară iertare de la popoarele ex-sovietice pe care le-a subjugat de-a lungul a 70 de ani de ocupaţie sovietică, să elibereze teritoriile ocupate şi să devină un stat democratic de tip occidental. Reprezentantul opoziţiei ruse, liberalul Boris Nemţov, prietenul Valeriei Novodvorskaya, după ce a aflat de moartea subită a Valeriei, a remarcat că Rusia a suferit o pierdere irecuperabilă. „Spirit enciclopedic, Lera avea o voinţă de fier, verticalitate, avea convingeri ferme de la care nu se abătea. A fost otrăvită, aruncată în închisoare, taxată bolnavă mintal, dar nimeni nu a reuşit să frângă acest spirit curat şi luminos. Chiar dacă a avut o viaţă grea, sufletul ei a păstrat candoarea de copil. Rusia nu mai are astfel de personalităţi”, a notat el.

„Poporul rus mai trebuie descoperit pe undeva”

În ultimele luni de viaţă, Valeria Novodvorskaya a criticat dur politica rusească în raport cu Ucraina şi anexarea Crimeii. În unul din ultimele texte de pe blogul său, publicista a încercat să ofere un răspuns la întrebarea „De ce tace poporul rus?”. Reproducem un fragment din acest text. „Ceea ce vedem nu e poporul rus. Este o gloată cu viziuni maniacal-depresive de sclav. Unde aţi văzut popor rus într-un număr mare?

Eu l-am văzut la 15 martie, erau 50 de mii care ieşiseră în apărarea Ucrainei, eveniment despre care televiziunea sovietică mai aminteşte cu ură. Acela era poporul rus.

Restul – e norod sovietic. Câteva reacţii obişnuite pentru acest popor – ridicarea din genunchi: „las-că vă arătăm noi pe unde se pişă găina!”, sărăcie, distrugeri, de-ţi dă conducerea iubită un picior în fund – are tot dreptul; toţi să fie închişi într-un ţarc, nimeni să nu fie lăsat nicăieri! N-avem nevoie de nimic, iar dacă o să avem nevoie, ciordim de pe unde găsim.

Psihologie sovietică tipică. De ce-am tăcut când ne răsculăceau şi înfundam Magadanul? Ne-am obişnuit să tăcem. Iar cei care n-au vrut să tacă au fost exterminaţi în 70 de ani de putere sovietică.

Au rămas doar câţiva specimeni: Boris Nemţov, Constantin Borovoi, pe care nu-i iradiază patriotismul turnului Ostankino.

Iar sutele negre nu reprezintă poporul rus, sunt ruşinea lui. În ce priveşte poporul rus, acesta mai trebuie descoperit pe undeva.”

„Să vă ţineţi departe de Rusia!”

Valeria Novodvorskaya opta pentru respectarea adevărului istoric al popoarelor subjugate timp de şapte decenii de puterea sovietică. Era la curent şi cu situaţia social-politică din R. Moldova. Acum patru ani, în plin proces de debarcare a comuniştilor de la putere, solicitată în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Novodvorskaya a declarat că lucrurile în RM se vor schimba în bine dacă vor fi înlăturaţi comuniştii de la putere. „Tineretul nu are nevoie de comunism şi standarde sovietice. Unirea cu România este singura șansă și soluție de securitate pentru Republica Moldova. Nu trebuie să acordați o atenție prea mare Transnistriei. Rușii nu întorc niciodată nimic. Rusia rămâne în aceeași mlaștină. Ea este condusă de oameni demenți și cu apucături maniacale. Dar chiar și așa trebuie să vă țineți departe de Rusia, acest dragon, chiar și în ultimele clipe de viață este capabil să sugrume”.

O ultimă confruntare

Valeria Novodvorskaya s-a stins sâmbătă la Moscova, la vârsta de 64 de ani. Potrivit presei ruse, decesul a survenit în urma „unui şoc infecţios cauzat de o rană la un picior”. Funeraliile vor avea loc pe data de 16 iulie.

Cunoscuta interpretă rusă, Ala Pugaciova, a notat pe o reţea de socializare că dacă la funeraliile Valeriei Novodvorskaya ar veni un milion de oameni acest lucru ar putea însemna sfârşitul lui Putin.

Cristina Baciu

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău