Valeria Novodvorskaia: În Moldova are loc restabilirea adevărului istoric

Decretul lui Ghimpu privind ziua ocupaţiei sovietice nu are nimic scandalos, este vorba de restabilirea adevărului istoric, consideră cunoscuta apărătoare a drepturilor omului din Rusia, omul politic şi jurnalista Valeria Novodvorskaia.

După cum transmite INFOTAG, într-un interviu pentru radio “Eho Moskvî”, ea a spus că Ghimpu nu este un laş, iar cei care nu cred în ocupaţie şi deportări “să citească cartea “Inscripţii pe stâncă” de Eufrosinia Kersnovskaia”.

“Acolo se descrie detaliat cum au avut loc deportările, cum au murit moldovenii în regiunea Narîm. Data de 28 iunie poate fi luată ca punct de plecare. Poate fi luată şi data de 29 iunie, şi de 30 iunie, şi de 1 iulie. Nu înţeleg cum poate Curtea Constituţională să anuleze faptul ocupării Basarabiei, care atunci se numea Basarabia-Moldova? Cum poate fi anulat un fapt istoric cunoscut de toţi?”, se întreabă Novodvorskaia.

Ea a explicat reacţia neunivocă la decret chiar şi în Moldova prin faptul că mulţi lideri politici “pur şi simplu se tem să facă public acest lucru şi să-l discute”.

“Vinul a fost deja stopat la vamă. Onişcenko a spus că va vopsi gardul de la vila sa cu vinul moldovenesc, căci acesta nu este bun la nimic. Gastarbeiterii moldoveni ar putea fi adunaţi şi în cuşti, aşa cum au fost adunaţi georgienii, şi apoi urcaţi în avion şi expulzaţi. Preţurile la gaze ar putea creşte de trei ori. Iată adevăratul motiv al strigătelor venite din partea membrilor coaliţiei, a liberalilor şi democraţilor. Ei nu numai că sunt liberali şi democraţi, ei mai sunt încă şi laşi”, consideră Novodvorskaia.
Potrivit ei, nu merită să se acorde atenţie strigătelor scoase de comuniştii care depun flori la mormântul lui Stalin.

“Dacă toţi vor marca zilele ocupaţiei — Letonia, Estonia, Lituania, Ungaria, Polonia — atunci la noi anul întreg va fi însemnat. Şi este corect — am ocupat. Trebuie să răspundem”, a concluzionat politicianul rus. (www.azi.md)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)