Valeria Barbas a participat la Festivalul „Turnul Fecioarei” din Baku

Valeria Barbas festival Baku

Pictorița Valeria Barbas la Festivalul „Maiden Tower” („Turnul Fecioarei”) din Baku

Pictorița Valeria Barbas a participat la Festivalul Internaţional de Pictură „Maiden Tower” din Baku, Azerbaidjan. Ediția curentă a festivalului, a 5-a, a întrunit 28 de ţări (Franţa, Marea Britanie, România, Ucraina, Rusia, Albania, Mongolia, Japonia, Vietnam, Liban, Tunisia, Maroc, Senegal, Uganda etc.). Pentru prima dată a fost invitat și un reprezentant din Republica Moldova, Valeria Barbas.

„Maiden Tower” înseamnă „Turnul Fecioarei” sau „Turnul de necucerit”, acesta e un monument istoric din Baku, inclus pe lista UNESCO a patrimoniului mondial. Timp de trei zile participanţii la festival trebuia să decoreze modele machetate în 3D ale „Turnului Fecioarei”.

Valeria Barbas, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova și a Uniunii Compozitorilor din RM, a adus în climatul intercultural al festivalului de la Baku specificul culturii basarabene, prin reprezentarea unor simboluri caracteristice ornamentaţiei populare, surprinzând publicul și cu interpretarea unor doine în cadrul vernisajului.

„A fost o mare bucurie pentru mine să pictăm în aer liber, să decorăm machete tridimensionale cam de un metru înălţime, chiar în oraşul vechi, Icheri Sheher, în piaţa din preajma Turnului Fecioarei. Fiecare din participanţi tindea să imprime turnului o viziune proprie”, afirmă Valeria Barbas.

Potrivit Valeriei, ea a reprezentat în lucrarea sa „simboluri ale identităţii noastre naţionale, elemente de broderii croşetate, îmbinate cu Pomul Vieţii de pe covoarele moldovenești, un simbol al continuităţii, regenerării, al creştinismului, dar şi o axă universală care uneşte cele trei niveluri: rădăcinile, adică tradiția, tulpina sau lumea terestră, a oamenilor, și coroana, adică cerul, divinitatea”.

Cele 28 de lucrări ale participanţilor la festival au fost expuse în sala Art Garden. Expoziția va fi itinerantă, lucrările vor circula și prin alte țări. De asemenea, aceste lucrări vor fi expuse în cadrul Jocurilor Olimpice Europene, care vor avea loc la Baku, în 2015.

The following two tabs change content below.