Valentina Naforniţă din Glodeni a câştigat BBC Singer of the World 2011

CONCURS // Marele Premiu, în valoare de 15.000 de lire sterline, acordat unei basarabence de 24 de ani

Unul din cele mai importante concursuri de canto clasic din lume, BBC Singer Of The World (Marea Britanie), s-a încheiat pe 19 iunie, cu un concert al finaliştilor, care a avut loc duminică seara la St. David’s Hall din Cardiff. Învingătoare a prestigioasei competiţii a fost desemnată Valentina Naforniţă, soprană din Republica Moldova.

Potrivit bbc.co.uk, artista în vârstă de 24 de ani a cucerit Marele Premiu al concursului internaţional de muzică clasică BBC Singer of the World 2011 şi, totodată, a obţinut premiul publicului în urma voturilor exprimate de telespectatori şi ascultătorii de radio din Marea Britanie.

Valentina Naforniţă a cântat alături de ceilalţi finalişti: Meeta Raval din Marea Britanie, Olysya Petrova din Rusia, Hye Jung Lee din Coreea de Sud şi Andrei Bondarenko din Ucraina. Valentina Naforniţă a susţinut un program alcătuit din arii de Gaetano Donizetti, Antonin Dvorak şi Charles Gounod.

Marele Premiu al concursului – un cec în valoare de 15.000 de lire sterline – a fost acordat sopranei din Republica Moldova.

Şi Premiul publicului a revenit Valentinei

Juriul acestei competiţii a fost alcătuit din celebra cântăreaţă Kiri Te Kanawa, dirijorul rus Aleksander Polianichko, Lorenzo Mariani, directorul artistic al Operei din Palermo, mezzo-soprana Marilyn Horne, tenorul Dennis O’Neill şi baritonul Hakan Hagegard.

În afara premiului principal, solista Valentina Naforniţă a fost recompensată cu premiul publicului, în valoare de 2.000 de lire sterline. Acest premiu este decernat prin voturile exprimate de telespectatori şi a fost redenumit „Dame Joan Sutherland Audience Prize”, în onoarea celebrei soprane Joan Sutherland, care a patronat această competiţie până în 2010.

Soprana s-a născut în Cuhneşti, Glodeni

Valentina Naforniţă s-a născut la 10 iunie 1987 în Cuhneşti, Glodeni, R. Moldova, a absolvit Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga” din Chişinău. Directorul Colegiului „Ştefan Neaga”, Gheorghe Perju, ne-a povestit că Valentina a fost la început „o fată timidă, venită din sat, nu se deosebea de ceilalţi copii”. Admiterea la secţia canto academic a fost primul ei succes, în colegiu existând în fiecare an doar 1–2 locuri la această specialitate. Valentina a învăţat în clasa interpretei Margareta Ivanuş care a încurajat-o la început de carieră. Vocea Valentinei s-a făcut remarcată la concertele din cadrul Colegiului „Ştefan Neaga”, unde va fi invitată la toamnă, potrivit directorului, să se întâlnească cu studenţii şi profesorii.

Precizăm că după absolvirea Colegiului, Valentina Naforniţă a studiat la secţia canto din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, fiind studentă a vestitei soprane Maria Slătinaru-Nistor.

Soprana basarabeancă a susţinut concerte şi pe scena Filarmonicii Naţionale şi a Teatrului de Operă şi Balet din Chişinău, precum şi la Ateneul Român, sub bagheta dirijorilor Cristian Mandeal, Tiberiu Soare, Adrian Butterfield, Daniel Jinga. Este laureată a concursurilor „Hariclea Darclee”, „Mihail Jora”, „Marţian Negrea” din România. În prezent, Valentina este solistă a Operei Naţionale din Bucureşti.

A fost mireasă acum o lună

Valentina Naforniţă s-a căsătorit cu o lună în urmă şi imediat după nuntă a plecat să participe la BBC Singer of the World 2011.

Tânăra soprană de la Chişinău, deşi apare de doar câţiva ani pe scenele lirice profesioniste, a beneficiat de mai multe aprecieri ale presei şi ale oamenilor de cultură.

Astfel, Adriana Niţu de la Radio România Muzical a scris despre performanţele sopranei: „Valentina Naforniţă a reuşit un recital excepţional, dovedind calităţi native deosebite, dar şi o evidentă migală în realizarea actului artistic, care, desigur, provine dintr-o muncă asiduă. Vocea strălucitoare şi egală pe toată întinderea sa a fost dublată de o sensibilitate ieşită din comun, naturaleţe, dar şi de un rar talent actoricesc. Un asemenea talent ca cel pe care îl posedă soprana Valentina Naforniţă este un lucru rar şi, de aceea, extrem de preţios”.

Irina Nechit