Valentin Malaneţchi a luat Premiul I la Concursul „Carl Filtsch” de la Sibiu

Valentin Malaneţchi, elev în clasa a VIII-a la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chişinău (prof. Tatiana Sviridov), s-a plasat pe locul I, categoria B (12-16 ani) la Concursul-Festival Internaţional de Interpretare Pianistică şi Compoziţie „Carl Filtsch” de la Sibiu. Premiul i-a fost acordat pentru modul original în care a interpretat la pian piesele prevăzute de regulamentul Concursului, care anul acesta a ajuns la ediţia a XV-a, şi este recunoscut drept cea mai importantă competiţie de pian din România.

Evenimentul a adunat la Sibiu – capitala culturală din 2007 a Europei – aproape 60 de pianişti cu vârste cuprinse între 8 şi 31 de ani, sosiţi din 11 ţări. În cadrul competiţiei au fost reprezentate şcolile de pian din Franţa, Bulgaria, Italia, Statele Unite ale Americii, Republica Moldova, România, Belarus, Ungaria, Ucraina, Austria şi Rusia. Juriul, alcătuit din Peter Szaunig (Germania), Valentin Gheorghiu (România), Walter Krafft (Germania), Tatiana Levitina (Rusia), Iulia Nenova (Bulgaria), Csiky Boldizsar (România) şi Smaranda Ilea (România), i-a desemnat pe cei mai buni pianişti şi, totodată, tineri compozitori.

Ultimele acorduri ale evenimentului au răsunat în Sala „Thalia” a Filarmonicii din Sibiu, unde s-a desfăşurat Concertul de gală al laureaţilor. În cadrul recitalului susţinut de premianţi tânărul pianist Valentin Malaneţchi din R. Moldova a interpretat piese de Frederich Chopin şi Serghei Rahmaninov.

Concursul Internaţional de Interpretare Pianistică şi Compoziţie „Carl Filtsch” este un omagiu adus tânărului compozitor transilvănean, elevul preferat al lui Chopin. Evenimentul a fost organizat de Filarmonica de Stat Sibiu în colaborare cu Consiliul Judeţean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Consulatul General al Germaniei la Sibiu, Haus Des Deutschen Ostens-München etc.
Concursul „Carl Filtsch” a împlinit 15 ani de la inaugurare, dar, spre deosebire de copilul-minune ce i-a dat nume şi care s-a stins din viaţă tocmai la această vârstă fragedă, de la o ediţie la alta, festivalul sibian devine din ce în ce mai viguros, avea să menţioneze primarul municipiului Sibiu, Klaus-Werner Iohannis, cu ocazia evenimentului.
Tânărul pianist Valentin Malaneţchi a mai obţinut anul acesta încă un Premiu I, la Concursul Internaţional de Interpretare „George Georgescu” din Tulcea.

Cornelia Donţu

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)