Val Butnaru, fondatorul primului site panromânesc: „Să punem prima cărămidă la temelia unei prese noi în RM”

Ieri, de Ziua Naţională a României, UNION MEDIA GRUP a lansat primul site panromânesc din lume – union.md. Evenimentul s-a produs într-o atmosferă extraordinară – în ritmurile Imnului Unirii şi a unor şlagăre patriotice, cu prezenţa multor tineri.

Angelina Olaru

Lansarea a debutat cu un concurs inedit – „Unirea prin sărut” –, ce s-a transformat într-un adevărat spectacol al dragostei şi ataşamentului faţă de valorile româneşti. Mulţi dintre tinerii participanţi susţin că 1 Decembrie, dar şi noul lor portal generează unirea prin cuvânt al tuturor românilor, dar şi luarea grabnică a deciziei de a se căsători.

Recordul la sărut a fost stabilit de studenţii Ion Guzun şi Rodica Butuc. Aceştia s-au pupat 5 minute şi 38 de secunde şi au luat 338 de lei, un leu fiind valoarea unei secunde de sărut. Tinerii au declarat la unison că noul portal românesc ar putea deveni un spaţiu al dezbaterilor publice referitoare la problemele stringente ale românilor de pe toate continentele, dar şi o modalitate de a-şi face prieteni.

Marcel Butnaru şi Natalia Roşca, primul cuplu participant la concurs, a menţionat că e posibilă unirea printr-un sărut: „Aceasta am dovedit-o aici tuturor. Aşteptăm ca noul site să dovedească corectitudine şi să reflecte situaţia reală atât din RM, cât şi din afară”. La concurs a participat şi cel mai tânăr primar din RM, liberalul Alexei Moşneaga. La cei 25 de ani, el se află în fruntea localităţii Condriţa. „Noi suntem generaţia care tinde spre unitate. Patriotismul devine un atu pentru noi. Noi, tinerii, suntem viitorul şi schimbarea începe de la noi. Noul portal sperăm să ne ofere multă informaţie, dar şi posibilitatea de a discuta toate problemele ce ne macină”, a afirmat primarul.

Proiectul mediatic a fost lansat de cunoscutul jurnalist Val Butnaru, fondatorul ziarului JURNAL de Chişinău în 1999 şi al postului de televiziune JURNAL TV în 2009. „Pe lângă faptul că acest portal va răspunde nevoii multor români, de creare a unei platforme de comunicare, de mediatizare a evenimentelor ce se produc în sânul comunităţilor româneşti din lume, portalul nostru va reprezenta un concept nou mediatic. Presa şi-a depăşit limitele în care există de sute de ani. A venit timpul ca să inversăm rolurile, ca audienţele noastre să ne ghideze în munca noastră. Noi vom reuşi să elaborăm un alt concept de televiziune, în opoziţie cu cel perimat din prezent. Sperăm să punem prima cărămidă la temelia unei prese noi în RM”, a afirmat Val Butnaru.

Un portal care ne uneşte

„În condiţiile unui peisaj mediatic accidentat şi poluat cu diverse canale ruseşti, foarte agresive şi influente, trebuie să recuperăm acest spaţiu. De aceea, apariţia site-ului union.md este salutar şi, sperăm, va avea o viaţă lungă. Călătorind prin diferite regiuni ale Basarabiei, am aflat că aceasta este marea doleanţă a oamenilor – să aibă un portal care să-i unească”, a menţionat Scriitorul Ion Hadârcă.

„Este un eveniment foarte bine venit pe care îl salut din tot sufletul. Cred că de el s-ar bucura enorm regretatul meu tată – compozitorul Alexei Stârcea şi bunicul, mari bărbaţi ai neamului nostru. Tatăl meu a trăit o perioadă în România, fapt pentru care a fost deportat în 1949, dar şi-a păstrat mândria de a fi român.  Bunicul meu, Gheorghe Stârcea, a fost şeful Cancelariei Sfatului Ţării şi participant important la actul Unirii Basarabiei cu Patria-Mamă, România. O victorie a adevărului”, a spus compozitorul Marian Starcea!

Site-ul poate fi accesat pe adresele: 

www.union-info.eu

www.union-info.ro

www.union.md.

The following two tabs change content below.