Val Butnaru: „Am fost şi eu deznaţionalizat, mă preocupă identitatea şi demnitatea”

Săptămâna uşilor deschise, organizată între 14 şi 20 mai de biblioteca „Ovidius” din Chişinău, a demarat cu o întâlnire cu scriitorul Val Butnaru, care a asistat la o discuţie animată şi sinceră despre romanul său „Cartea nomazilor din B.” (Editura „Prut Internaţional” în colaborare cu Grupul Editorial RAO).

 

Săptămâna uşilor deschise la biblioteca „Ovidius”

 

Moderatoarea manifestării, prof. univ. Tamara Cristei, a mărturisit că romanul lui Val Butnaru a captivat-o de la primele pagini, şi anume de la fraza „Preşedintele se trezi mahmur”. Apreciind arhitectonica modernă a romanului, prezenţa mitologiei populare, construcţia dificilă, pe mai multe paliere, a naraţiunii, dna Tamara Cristei consideră că această operă literară e „o carte a deşteptării noastre, ea ne ajută să ieşim din mahmureală”.

Scriitorul Nicolae Negru a menţionat că romanul a fost scris într-o perioadă sumbră, cea a guvernării comuniste, când nu se vedea nicio rază de speranţă: „E o carte despre noi, despre realitatea istorică, politică, culturală, dar şi despre lumea invizibilă. Prin pasajele vizionare, magice, trecutul corelează cu prezentul şi cu viitorul”.

„Cartea nomazilor din B.” a devenit deja obiect de cercetare pentru masteranzii Facultăţii de Filologie a Universităţii de Stat din Moldova, care au citit la biblioteca „Ovidius” comunicări despre multitudinea simbolurilor din roman, despre imaginile degradării sociale, morale, despre notele groteşti şi fundalul tragic al romanului.

 

Preşedintele din „Cartea nomazilor …” este şi nu este Voronin

 

Scriitoarea Lucreţia Bârlădeanu a subliniat că şi astăzi circa două milioane de basarabeni sunt nomazi, căutându-şi surse de existenţă în străinătate, astfel încât problematica acestei cărţi este una cât se poate de actuală.

Actorul şi regizorul Anatol Durbală a recunoscut că, lecturând „Cartea nomazilor din B.”, s-a simţit copleşit de întrebări apăsătoare: „Cine suntem noi ca oameni, ca neam, pe ce cale mergem, încotro ne îndreptăm?”. Preşedintele din această carte este şi nu este Voronin, e un personaj simbolic, iar când răzbaţi dincolo de imaginile halucinante, îţi dai seama că e „un roman al dracului de realist”, afirmă Anatol Durbală. De notat că în afară de specialişti din domeniul literaturii, al istoriei, educaţiei, teatrului, la întâlnirea de la „Ovidius” au mai participat liceeni de la Liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, studenţi ai Colegiului de Construcţie şi ai Colegiului Politehnic din Chişinău.

 

Nomazii din RM

 

Autorul „Cărţii nomazilor din B.” (premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova) a luat cuvântul în finalul întâlnirii, accentuând că pe parcursul biografiei sale literare a fost preocupat de două idei centrale: identitatea naţională şi demnitatea. „Am fost şi eu deznaţionalizat, am suportat un regim de ocupaţie, de aceea motivele dominante în scrisul meu sunt demnitatea umană şi demnitatea naţională”, a spus Val Butnaru, romanul său fiind oferit, prin donaţie, tuturor participanţilor la această acţiune a bibliotecii „Ovidius”, care a iniţiat în mai curent o amplă campanie „Deschide şi citeşte o carte”.

Donaţia de carte de la „Ovidius” a inclus, de asemenea, romanele „Ruleta românească” de Leo Butnaru şi „Cel rătăcit” de Aurelian Silvestru.

 

Irina Nechit

Fotografie de Nadea Roşcovanu