Val Butnaru aduce pe masa cititorilor „Cartea nomazilor din B.”

Întâmplător sau nu, înainte de ziua sa de naştere, Val Butnaru îşi înnoieşte lista volumelor editate până în prezent cu încă un titlu – „Cartea nomazilor din B.”, roman proaspăt apărut la Bucureşti. Astfel, cunoscutul dramaturg şi publicist apare şi în postură de romancier, noul său volum fiind publicat de Grupul Editorial RAO în colaborare cu Editura Prut Internaţional.

Naraţiune densă, tensionată, alertă, „Cartea nomazilor din B.” şochează prin melanjul de violenţă şi amărăciune, de lirism şi grotesc, de realism şi materie onirică, halucinogenă, convertită în text lucid, prin participarea la destinele numeroaselor personaje condamnate la o viaţă plină de cruzime şi la o moarte ruşinoasă, nedemnă. Ecourile socialului, ale politicului se fac auzite în acest roman străbătut de note elegiace, de viziuni sumbre şi de premoniţii surprinzătoare.

Romanul e despre o călătorie fantastică printr-un tunel subteran, eroii încercând din răsputeri să înţeleagă sălbăticia demonilor ce posedă fiinţele umane şi asumându-şi până la urmă condiţia de „îngeri căzuţi”. Citim o poveste tristă despre „soarta oamenilor din Republică, unii dintre care, în naivitatea ce-i caracteriza, mai credeau în teoria că formau un popor, alţii, de-a dreptul inconştienţi, susţineau sus şi tare că erau o naţiune. Dar nu erau. Acel grup de oameni încă nu şi-a găsit prorocul ce i-ar purta prin pustiu şi le-ar vorbi despre adevăr…”.

Până va ajunge acest roman pe masa cititorilor, îl felicităm pe autor cu prilejul apariţiei cărţii şi îi urăm inspiraţie pentru noi cărţi şi proiecte artistice, dar şi pentru cele din mass-media şi din alte domenii ale vieţii noastre publice.

La mulţi ani, Val Butnaru!

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)