Vadul lui Traian

 

În timp ce preşedintele României, Traian Băsescu, depunea flori la monumentul Ştefan cel Mare şi Sfânt, peste drum, îngrădită de forţele de ordine, mulţimea scanda „Unire!”.

După băi de frăţie, vor urma proiecte concrete

Preşedintele României Traian Băsescu a încercat să răspundă la mai multe întrebări pe care i le-au adresat basarabenii. În cadrul vizitei oficiale, Băsescu a vorbit despre interconectarea energetică dintre cele două state româneşti, despre faptul că numărul burselor oferite basarabenilor nu va scădea, ci va creşte; despre cei 100 de milioane de euro pe care România i-a promis RM încă în 2010.

La întâlnirea preşedintelui cu societatea civilă, o tânără, Elena Podoleanu, a formulat întrebarea a cărei răspuns a fost, probabil, cel mai citat în spaţiul mediatic. Cu o ardoare tinerească, Elena Podoleanu a formulat o întrebare care a amuzat publicul prin tonul inocent.

Preşedintele Băsescu se îndreaptă să salute mulţimea care îl aşteaptă

„Atât dumneavoastră, cât şi alţi oficiali europeni au spus că integrarea Republicii Moldova se va realiza în 10–15 ani. Eu cred că e prea mult. Deoarece suntem români, cum vedeţi dumneavoastră posibilitatea ca mai întâi să ne unim şi după aia să ne integrăm în Uniunea Europeană?”. „Cereţi-o şi o vom face!”, a fost răspunsul preşedintelui.

România, oferă alternativă energetică

Traian Băsescu depune coroana de flori la monumentul Ştefan cel Mare şi Sfânt

Traian Băsescu şi omologul său moldovean Nicolae Timofti au vorbit despre proiecte ambiţioase din domeniul energeticii, infrastructurii de comunicaţii, educaţiei care vor aduce beneficii considerabile în primul rând Republicii Moldova. Cei doi oficiali demonstrează că „unirea”, în contextul celor două state româneşti, poate avea şi sensuri pragmatice.

Cei doi şefi ai statelor româneşti au vorbit despre proiectele din domeniul energeticii. Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a menţionat că lucrările de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni, crucial pentru securitatea noastră energetică, vor începe la sfârşitul lunii august curent prin contribuţia esenţială a părţii române estimată între 9 şi 12 milioane de euro.

„Alte trei proiecte energetice vor prinde contur chiar anul acesta: liniile de înaltă tensiune Bălţi–Suceava, Iaşi–Ungheni–Străşeni şi Goteşti–Fălciu”. A urmat şi răspunsul lui Traian Băsescu: „Mă bucură faptul că proiectul de interconectare Fălciu–Goteşti se va finaliza în octombrie a acestui an şi vom continua cu celelalte proiecte astfel încât Republica Moldova să aibă alternativă”.

13 milioane de euro costă cele 5500 de burse

Proiectele de infrastructură vizează construcţia a noi poduri peste Prut în regiunea oraşului Ungheni şi între localităţile Leca şi Fălciu. Preşedintele Republicii Moldova a mai mulţumit omologului său român pentru donaţia de carte de un milion de volume pentru şcolile din Republica Moldova, pentru biserica în stil maramureşean ridicată la Soroca şi pentru cele 5500 de burse acordate elevilor şi studenţilor basarabeni, ceea ce constituie, potrivit lui Băsescu, 13 milioane de euro din bugetul României. O clauză a constituit şi restabilirea retransmisiunii TVR 1 pe teritoriul Republicii Moldova.

România aşteaptă proiecte

În contextul proiectului de interconexiune energetică dintre România şi Republica Moldova, Traian Băsescu a vorbit despre cele 100 milioane de euro nerambursabili promişi de către guvernul român. „La toate proiectele de interconectare se lucrează pe aceşti bani. Vă aduc aminte că o tranşă de 5 milioane de euro a fost alocată pentru reconstrucţia caselor inundate. Dacă cineva îşi imaginează că acel ajutor nerambursabil poate fi pus într-o dubă şi trimis la Chişinău, se înşală. România acordă acea sumă de bani în condiţiile în care se acordă banii în interiorul Uniunii Europene. Se acordă proiectul, şi am stabilit că avem patru proiecte de interconectare, în baza unui studiu de fezabilitate, se aprobă proiectul, se organizează licitaţia, se desemnează executantul şi se fac decontări pe măsura implementării proiectului”.

Problema micului trafic se va rezolva

Nu s-a trecut cu vederea nici problema micului trafic la frontieră de care pot beneficia peste un milion de cetăţeni ai RM şi care nu este funcţional de mai bine de jumătate de an. Traian Băsescu a explicat că o condiţie nouă a UE a fost de a introduce permise cu date biometrice. „S-a rezolvat problema, în maximum o lună, se reia eliberarea permiselor de mic trafic. Să nu credeţi că suntem mai puţin birocratici. Un sânge avem”, s-a referit preşedintele la acest capitol. Pentru anul de studii 2014–2015, statul român planifică să acorde şase mii de burse pentru tinerii din Republica Moldova.

În cadrul vizitei la Chişinău au rămas şi multe întrebări neelucidate. Cum ar fi, dispariţia revistelor de cultură din Basarabia finanţate de Institutul Cultural Român: „Contrafort”, „Sud-Est cultural”, „Semn”, „Destin Românesc”, „Clipa” şi „Limba română”.

Cine a venit să dea mâna cu Băsescu

Emoţiile preşedintelui sunt pe măsura simpatiei mulţimii

Evenimentul depunerii de flori la monumentul Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul capitalei a demonstrat cât de iubit este preşedintele României de către basarabeni. În preajma monumentului s-au aflat vreo 300 de basarabeni care au venit să-l salute pe preşedintele României. „Majoritatea erau oameni în vârstă, pe care nu-i întâlneşti pe reţelele de socializare. Oameni al căror respect nu-l cumperi cu 50 de lei, oameni mândri că îşi văd preşedintele”, menţionează bloggerul Eugen Luchianiuc. De altfel, niciun alt preşedinte de stat nu a fost întâmpinat cu atâta simpatie.

La întâlnirea cu societatea civilă, preşedintele Băsescu a spus că Republica Moldova nu are o altă cale decât cea a integrării europene. „Se apropie un moment important pentru Republica Moldova, summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius unde vor fi parafate Acordul de Asociere la Uniunea Europeană şi Acordul de Liber Schimb, urmând ca semnarea să se facă în prima parte a anului viitor. În Uniunea Europeană ne vom reîntâlni, vom fi din nou împreună aşa cum am fost după Marea Unire. Uniunea Europeană este locul în care frontierele dispar”.

Sloganele anti-Băsescu

Bodyguarzii preşedintelui îl scot cu greu pe acesta din braţele basarabenilor

În cadrul vizitei la Chişinău, Traian Băsescu i-a reamintit lui Vladimir Voronin că acesta vorbea câţiva ani în urmă într-o conferinţă de presă despre faptul că Republica Moldova merge pe calea integrării europene. Băsescu a mai specificat că în România, indiferent de culoare, toate forţele politice au fost proeuropene. Astfel, România a reuşit la aproximativ zece ani de la semnarea Acordului de Asociere să se integreze în UE.

Cu toate acestea, pe 17 iulie, vreo 15 simpatizanţi ai lui Voronin s-au aflat lângă hotelul „Leogrand”, unde a avut loc întâlnirea cu societatea civilă, scandând lozinci anti-Băsescu. Nu doar numărul mic al acestora a fost lamentabil, dar şi prestaţia lor. Aceştia, neştiind să acorde cuvintele, scandau: „Băsescu, câine românească!”. Unul dintre internauţi a scris miercuri pe o pagină de socializare: „Sub ferestrele mele lumea strigă slogane anti-Băsescu. Hmm, parcă suntem în România”.

 

Vadim VASILIU

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.