Vaccinarea, afacere sau beneficiu?

IMUNIZARE // Vaccinurile sunt dăunătoare, nenaturale, spun unii părinţi. Vaccinurile sunt indispensabile, comunică medicii

Imunizarea nou-născuţilor şi a copiilor este pusă sub semnul întrebării de unele mame. Acestea susţin că vaccinarea este o afacere profitabilă, care nu ajută copiii, ci poate avea reacţii adverse şi chiar poate duce la îmbolnăvire. Pe de altă parte, medicii dau un semnal de alarmă, menţionând că dacă nu vor fi vaccinaţi copiii, poate să crească numărul îmbolnăvirilor.

„Primele vaccinuri le-am făcut în spital. A treia zi sau aşa ceva, erau contra hepatitei şi a tuberculozei”, ne spune Lilia Ţurcan din Chişinău. Aceasta susţine că nu s-a gândit niciodată la varianta de a nu o imuniza pe fetiţa ei, care astăzi împlineşte două luni. „Am auzit că unele mame nu vor să-şi vaccineze copiii. Când am fost mică, am fost vaccinată şi a fost bine. Sofi (prenumele micuţei – n.a.) a suportat bine vaccinul şi de aceea am să o vaccinez mai departe. Nu vreau să pun în pericol viaţa copilului meu”, comunică tânăra mămică.

Nevaccinată şi sănătoasă

Alta este părerea Angelei Popa, a cărei fetiţă are deja şase ani. Potrivit acesteia, copilul este alergic la preparatele vaccinale, motiv pentru care nu l-a vaccinat deloc. „E o fetiţă sănătoasă şi voioasă, nu îmi pare deloc rău că nu am vaccinat-o”, susţine femeia.

Întrebată dacă nu a avut probleme atunci când a încercat să plaseze copilul la grădiniţă, aceasta ne-a spus că instituţiile de stat au refuzat să o primească. „Am încercat, chiar era o problemă, căci trebuia să ies la lucru. Aşa că am fost nevoită să apelez la o grădiniţă privată. Pe ei nu i-a interesat dacă este vaccinată sau nu”, susţine aceasta. Angela Popa menţionează că dacă nu şi-a imunizat până acum copilul, nici nu o va face. „Nimeni nu mă poate obliga şi am citit pe internet mai multe informaţii de ce trebuie sau nu trebuie de vaccinat şi erau mulţi medici care erau contra. Dacă şi medicii spun că nu e necesar, de ce ar trebui să bag în copilul meu ceva de care nu are nevoie?”, conchide femeia.

Efecte negative

Maria Cornescu din Chişinău susţine că nu are de gând să-şi imunizeze copilul. „De ce ar trebui să îmbogăţesc eu pe cineva, care are afaceri de milioane pe seama copiilor noştri?”, reproşează Maria.

„În primul rând, nu există nici un fel de studii independente despre vaccinare. Toate sunt organizate şi finanţate exclusiv de producătorii de vaccinuri, iar cercetările ce demonstrează urmări negative nu sunt niciodată publicate”, susţine femeia care dă dovadă că s-a informat bine despre vaccinare.

Potrivit acesteia, vaccinurile pot avea efecte secundare foarte grave, unele imediate, altele pe termen lung. „Urmările pe termen lung ale vaccinării nu au fost şi nu vor fi vreodată obiectul vreunui studiu. Vaccinurile sunt dăunătoare, nenaturale şi sunt suspectate că provoacă pe termen lung alergii, artrită, diabet, boli autoimune, encefalopatie, leucemie, scleroză multiplă, sindromul Guillain-Barré, autism, cancer şi multe alte boli”, afirmă aceasta.

„Copiii vaccinaţi nu sunt în nici un caz mai sănătoşi decât cei nevaccinaţi. Este o aberaţie să spui că băiatul meu îi pune în pericol pe ceilalţi. Copiii vaccinaţi pot la fel de bine să fie purtători de viruşi şi bacterii care să declanşeze diverse boli”, consideră Maria Cornescu.

Pericol pentru copii

Medicii o contrazic. „Copiii nevaccinaţi nu se îmbolnăvesc atâta timp cât în jur este un cerc strâns de copii care sunt vaccinaţi şi apare un cerc de netransmitere. Dacă apar din ce în ce mai mulţi copii nevaccinaţi, aceştia îi pun în pericol pe ceilalţi, pentru că infecţia este în natură”, explică Victoria Bucov, coordonator ştiinţific principal în cadrul Centrului de Sănătate Publică.

„Ce s-ar întâmpla dacă n-am vaccina copiii? În primul rând, dacă nu îi vom vaccina contra poliomielitei, în 2 – 3 ani vom începe să înregistrăm unele cazuri. S-ar părea că nu vor fi multe, dar în fiecare an cifra ar creşte şi cel mai dureros e că mai bine de jumătate din persoanele bolnave vor deveni invalide. În al doilea rând, vom majora numărul paturilor în spitale. Ceea ce s-a întâmplat în 1994 – 1996, când a fost înregistrată o epidemie de difterie, din cele 800 de cazuri, 45 au fost letale. Ca să lichidăm focarul de infecţie am cheltuit circa 60 mil. de dolari. Noi astăzi cheltuim circa 12 mil. de lei pe an, pentru procurarea vaccinurilor, plus ceea ce ne ajută structurile internaţionale, alocând alte patru mil. de lei”, susţine Mihai Magdei, viceministru al Sănătăţii.

Pregătirea părinţilor

Olga Cârstea, medic pediatru în cadrul Centrului Mamei şi Copilului, susţine că este necesar să fie explicată conduita corectă după vaccinare, deoarece chiar şi o febră, o stare de nelinişte este o reacţie destul de frecventă şi normală care trece cu un pic de răbdare din partea părinţilor. „Dacă febra este mai mare de 38,5 şi copilaşul are probleme neurologice, se administrează diferite preparate antipiretice, pe care toţi părinţii le au acasă. Chiar dacă aţi venit cu copilaşul sănătos la medic, acesta nu poate şti dacă  va avea sau nu reacţii copilul dvs. De aceea, părintele trebuie să fie pregătit. Pot apărea reacţii generale, copilul e neliniştit, plânge sau dimpotrivă, poate fi apatic, somnolent, să nu mănânce aşa de bine ca până la vaccinare. Şi pot fi reacţii locale – în urma injectării, poate apărea roşeaţă, o umflătură. Medicul trebuie să le explice părinţilor totul, să-i pregătească, să ştie a combate atacurile lor de panică. Sunt asimilate componentele vaccinului, celulele imune memorizează agentul patogen şi, când se întâlnesc cu celula adevărată, sunt pregătite să lupte”, explică medicul.

Referindu-se la reticenţa unor părinţi, medicii susţin că temerile lor nu sunt motivate. „În luna martie curent, a apărut un caz grav după vaccinare în Străşeni. Până la urmă, medicina legală a ajuns la concluzia că a avut loc un început de pneumonie cu asfixie, cu mase alimentare. Complicaţiile după vaccinări sunt limitate. Un vaccin se testează 15 – 20 de ani. Astăzi a început testarea contra vaccinului antimalarie. Se lucrează asupra vaccinului contra SIDA. La acest capitol se investesc bani foarte mari, sute de milioane de euro sau dolari”, ne asigură viceministrul.

Victoria Bucov, coordonator ştiinţific principal în cadrul Centrului pentru Sănătate Publică, se arată indignată de acuzaţiile aduse de părinţi. „Cum să ai încredere în nişte informaţii găsite pe internet, care nu au fost verificate, dar nu în medici ce lucrează o viaţă în acest domeniu? Graţie vaccinării s-a redus morbiditatea de poliomielită, rujeolă, difterie. Dar aceasta se uită în ziua de azi”, spune specialistul.

„Febra este indicatorul că organismul produce imunoglobuline. Din 100 de copii vaccinaţi 95 produc globuline, cinci nu produc. Eu mai tare m-aş îngrijora dacă micuţul n-ar avea febră, asta înseamnă că există probabilitatea că nu a produs imunoglobuline”, susţine Olga Cârstea, medic pediatru.

Vaccinuri noi

În anii 2012 – 2013, Republica Moldova va fi asigurată cu două vaccinuri noi, destinate copiilor cu vârsta de până la şase luni.

„Noile vaccinuri contra rotavirozelor (virusului care cauzează diareea – n.a.)  şi a pneumococilor (bacterie patogenă care provoacă pneumonia – n.a.) vor reduce considerabil numărul patologiilor printre copiii cu vârste de până la şase ani”, asigură Anatol Melnic, şeful secţiei epidemiologie generală a Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă (CNŞPMP), doctor în medicină.

Primul lot de vaccinuri contra rotavirozelor au fost aduse din Belgia şi, până la finele acestui an, cu acest preparat vor fi vaccinaţi 30 – 32 mii de copii. „Vaccinurile contra rotavirozelor sunt oferite Republicii Moldova gratuit din contul Fondului Global pentru Combaterea SIDA, TB şi Malariei”, precizează Anatol Melnic.

Specialiştii susţin că fiecare tip de vaccin necesită păstrare individuală. Astfel, există mai multe congelatoare cu diferite temperaturi. „În cazul în care se întrerupe curentul electric, depozitul dispune de două generatoare puternice care să asigure congelatoarele cu energie electrică”, adaugă Alexandru Lungu, manager la Centrul de Sănătate Publică (CSP).

CSP asigură cu vaccinuri toată ţara, iar modul de transportare necesită o anumită discreţie. „Vaccinurile sunt transportate în raioanele ţării în genţi speciale, înzestrate cu gheaţă, iar unele sunt duse în congelatoare”, spune managerul CSP.

Diana Muselean

 

 

 

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)