Vacanţă la spital

ALIMENTAŢIE // Doi copii sunt internaţi la spital, alţi 33 au toxiinfecţii alimentare, după ce s-au alimentat la o tabără de odihnă

La patru zile de la declanşarea scandalului cu toxiinfecţiile alimentare, autorităţile susţin că nu cunosc sursa infecţiei şi sunt în aşteptarea rezultatelor probelor prelevate. Oficialii anunţă că doi minori au fost internaţi în spital, dar starea acestora nu a fost gravă. Pe de altă parte, primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a spus că această tabără nu se află în gestiunea municipiului Chişinău. În acelaşi timp, angajaţii Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă anunţă că au fost demarate controale la toate staţiunile de odihnă aflate în gestiunea municipiului Chişinău şi în două dintre acestea au fost depistate mai multe nereguli. 

Vacanţa s-a încheiat la spital pentru doi copii care se odihneau la două tabere de la Vadul lui Vodă, iar 33 s-au ales cu toxiinfecţii alimentare. Este vorba de 20 de copii care se odihneau la tabăra privată „Floricica” şi 15 copii de la Centrul de reabilitare şi recreare a Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Potrivit angajaţilor, intoxicaţia a survenit ca urmare a consumului de fructe. La scurt timp după declanşarea scandalului, tabăra de odihnă „Floricica” a fost închisă.

Doi copii internaţi

„Centrul de Sănătate Publică a fost sesizat vineri, 22 iulie, la ora şapte dimineaţa, de către directoarea taberei „Floricica”, care ne-a spus că 15 copii acuzau dureri abdominale. Alţi 15 minori de la Centrul de reabilitare şi recreare al MAI, care se alimentau la „Floricica”, aveau aceleaşi simptome”, a declarat pentru JURNAL Constantin Râmiş, medic-şef sanitar de stat.

Acesta a menţionat că un copil de la „Floricica” a fost internat sâmbătă la Spitalul clinic municipal de Copii „V. Ignatenco”, cu pancreatită. „A fost o pancreatită banală, care nu are nimic în comun cu intoxicaţiile”, ne-a comunicat Ina Cucoş, medicul-şef al Secţiei Gastroenterologie a Spitalului clinic municipal de Copii „V. Ignatenco”, după care ne-a spus că e ocupată şi a încheiat discuţia.

Pe de altă parte, Ludmila Bârcă, medic-şef al Spitalului clinic municipal de boli infecţioase, susţine că o tânără de 16 ani, care se odihnea la „Floricica” a fost internată duminică la spital. „Starea pacientei este medie spre ameliorare, nu a fost niciodată gravă”, a menţionat Bârcă.

În aşteptare

Constantin Râmiş spune că, imediat ce au fost sesizaţi, s-a deplasat o comisie la Vadul lui Vodă. „Copiii se aflau sub supravegherea medicului. La faţa locului au fost prelevate probe din produsele alimentare, fructe şi legume, precum şi probe clinice de la personalul care lucrează acolo”, menţionează Râmiş.

Oficialul a mai comunicat că până în acest moment (ieri, ora 11.00) nu se cunoaşte sursa infecţiei. „Suntem în aşteptarea rezultatelor de laborator, care vor fi făcute publice. Pe moment, au fost întocmite două-procese verbale pe numele şefei cantinei şi al directoarei, care şi-au asumat responsabilitatea pentru incident”, afirmă medicul-şef sanitar de stat. Acesta a mai comunicat că au fost efectuate controale la mai multe staţiuni de odihnă din municipiul Chişinău. „În ce priveşte taberele de odihnă din ţară, de acestea Ministerul Sănătăţii se ocupă”, a conchis Constantin Râmiş.

Chiril Moţpan, şeful Direcției Informare și Relații cu Publicul din cadrul MAI, opinează că sunt în aşteptarea rezultatelor expertizei medicale. „În funcţie de acestea se va lua hotărârea de a demara dosar sau nu”, a declarat pentru JURNAL Moţpan. Acesta a mai menţionat că minorii care se odihneau au fost luaţi de părinţi acasă, iar banii au fost întorşi părinţilor.

Fără abateri

Râmiş a comunicat că cele mai multe nereguli au fost depistate în taberele municipale pentru copii „Cireşarii” şi „Neptun”, iar autorităţile au emis prescripţii sanitare pentru acestea. „Abaterile se referă la supraaglomerarea taberelor, nerespectarea regimului de tratare şi spălare a veselei, evidenţa şi păstrarea produselor alimentare”, spune Râmiş.

În cadrul şedinţei săptămânale a Consiliului municipal Chişinău, pretorii de sectoare au anunţat că aceste tabere au fost inspectate anterior, dar nu au fost depistate abateri. Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a declarat în cadrul şedinţei că aşteaptă explicaţii de la persoanele care au efectuat controalele. „Acestea vor primi mustrări aspre”, a specificat edilul capitalei.

În ce priveşte tabăra de odihnă „Floricica”, primarul capitalei a declarat că aceasta nu se află în gestiunea municipalităţii şi este responsabilitatea primarului localităţii Vadul lui Vodă. „Primarul comunist a eliberat ilegal autorizaţii, nu s-a implicat atunci când copiii au suferit aceste intoxicaţii, dar nu a permis accesul serviciilor comunale”, a spus Chirtoacă. Primarul localităţii Vadul lui Vodă nu a fost de găsit pentru a comenta aceste acuzaţii.

Nereguli depistate la tabăra „Mioriţa” din Orhei

Copiii care îşi petrec vacanţa la tabăra „Miorița” din apropierea satului Ivancea, raionul Orhei, sunt expuși mai multor infecții. La această concluzie au ajuns specialiștii de la Centrul de sănătate publică Orhei, care au inspectat localul săptămâna trecută.

Investigațiile au scos la iveală că administraţia taberei nu asigură schimbarea periodică a apei din bazinul de scăldat şi tratarea ei. Abateri au fost descoperite şi la blocul alimentar unde au fost atestate rezerve în procesul de primire şi procesare a produselor alimentare.

În certificatele de calitate la produsele din lapte şi carne nu erau indicate data şi ora fabricării, data şi ora finală a termenelor de comercializare, iar în meniu se includ bucate din brânză şi smântână interzise fără prelucrare termică, transmite Radio Orhei. La toate  acestea se mai adaugă și nerespectarea regulilor de spălare a vaselor de bucătărie.

Pentru încălcările atestate a fost întocmit un proces-verbal cu privire la contravenţia directorului taberei, Silvia Broniceanu.

În raionul Orhei activează cinci tabere de vară, unde îşi fac în prezent vacanţa circa 1500 de copii și adolescenți. (Ştirilocale.md)

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)