Vaca lui Rogozin // Observator

Voronin a avut, la Moscova, o întâlnire cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin, în cadrul căreia s-a constatat „o deplină coincidenţă a estimărilor asupra evoluţiei situaţiei interne” din RM. Rogozin şi-a exprimat, printre altele, „îngrijorarea foarte serioasă asupra perspectivei situaţiei politice în condiţiile de limitare a libertăţii cuvântului şi lichidare a mass-media de opoziţie” în RM, dacă e să credem comunicatului de presă al PCRM.

Rogozin nu are dreptul moral să ne dea lecţii de libertate a cuvântului şi a atitudinii faţă de presă. Conform Freedom House, organizaţie care monitorizează libertatea, schimbările democratice şi respectarea drepturilor omului în lume, RM este trecută la categoria ţărilor „parţial libere”, în timp ce Rusia este estimată drept ţară „neliberă”.

La capitolul libertatea presei, anul 2012, RM se află pe locul 115, în timp ce Rusia pe locul 170. Rusia este citată alături de Iran şi Venezuela, ca regimuri autoritariste care au apelat la o varietate de tehnici pentru a menţine un control strâns asupra media. Climatului mediatic din Rusia, ca şi celui din Uzbekistan şi Turkmenistan, îi sunt caracteristice „folosirea justiţiei servile pentru pedepsirea jurnaliştilor independenţi, impunitatea pentru hărţuirea fizică şi uciderea jurnaliştilor, şi controlul de stat continuu sau influenţa asupra aproape tuturor instituţiilor mass-media tradiţionale”.

Înainte de a ne critica, dl Rogozin ar trebui să se uite în oglindă sau la portretul lui Putin. Ruşii au un proverb foarte potrivit pentru cazurile când cineva îşi arogă fără niciun merit rolul de mentor: chya byi korova myichala a tvoya byi molchala. Cu alte cuvinte, vaca lui Rogozin ar trebui să tacă, nu să ragă. (N.N.)

The following two tabs change content below.