Va scăpa uŞor!

Controversatul om de afaceri, primarul de Orhei, Ilan Şor, a fost condamnat de prima instanţă la şapte ani şi şase luni de detenţie într-un penitenciar de tip semiînchis. Decizia a fost pronunţată miercuri, 21 iunie, de către magistraţii de la Judecătoria Chişinău, sectorul Buiucani. Deşi anterior procurorii anunţau că fostul şef al Consiliului de Administrare al BEM este acuzat că ar fi obţinut prin înşelăciune, în perioada 4 noiembrie – 25 noiembrie 2014, peste cinci miliarde de lei de la BEM, potrivit deciziei primei instanţe, Şor este condamnat pentru „spălare de bani”, art. 243 lit b, şi pentru „cauzarea de daune materiale în proporţii deosebit de mari prin înşelăciune sau abuz de încredere”, conform art. 196 alin 4.

Acest ultim articol prevede o pedeapsă de până la trei ani, pentru făptaşii care nu şi-au însuşit banii, de unde reiese că instanţa a ajuns la concluzia că Şor nu şi-a însuşit miliardele invocate de procurori. Totodată, magistraţii nu au prevăzut confiscarea averii inculpatului. Procurorul Andrei Băieşu, care a cerut o pedeapsă de 19 ani de închisoare, s-a arătat nemulţumit de decizia instanţei, care, în opinia sa, este blândă. „Au fost acumulate probe care atestă vinovăţia pentru escrocherie, însă instanţa a recalificat pedeapsa. El va sta în penitenciar cu pază mai puţină. Pledez în continuare pentru o pedeapsă mai severă. Ulterior, se va dispune şi încasarea unor bunuri”, a precizat procurorul.

De cealaltă parte, şi avocatul lui Ilan Şor, Denis Ulanov, s-a arătat nemulţumit de pedeapsă. Acesta a declarat că va contesta decizia în instanţa superioară, amintind că clientul său a colaborat cu ancheta, a dezvăluit schema jafului şi a enunţat numele principalului beneficiar al acestuia, Veaceslav Platon. „Ilan Şor a mizat că va funcţiona această normă procesuală, aplicată în toată lumea”, a spus Ulanov. Acesta a mai specificat că, deşi procurori i-au incriminat un prejudiciu de 5 miliarde 200 de milioane de lei, în instanţă s-a vorbit de un prejudiciu de 2 miliarde 600 de milioane de lei şi că Ilan Şor nu îşi recunoaşte vinovăţia.

Decizia magistraţilor a fost anunţată în lipsa primarului de Orhei, care, potrivit apărătorilor, s-a simţit rău şi a plecat acasă cu ambulanţa. Sentinţa urmează să fie aplicată abia după pronunţarea sentinţei definitive. Andrei Niculcea, magistratul care l-a condamnat miercuri, 21 iunie, pe Ilan Şor la 7,5 ani de închisoare în dosarul furtului din sistemul bancar moldovenesc, are experienţă de doar doi ani în funcţia de judecător. Decretul de numire a lui Niculcea la Judecătoria sectorului Buiucani a fost semnat în iulie 2015, scrie portalul Anticorupţie. Anterior, magistratul a activat 13 ani în cadrul Procuraturii, avansând de la funcţia de adjunct interimar al procurorului din Căinari, până la procuror în Secţia judiciar-penală din cadrul Direcţiei Judiciare a Procuraturii Generale.

Andrei Băieşu a fost numit în funcţia de procuror în cadrul Procuraturii Ialoveni la 6 septembrie 2011. Iar din octombrie 2014 este numit în funcţia de procuror al Procuraturii Anticorupţie. Tot el este cel care a instrumentat dosarul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon.