„Vă îndemn să veniți la Operă, să vă purificați prin muzică”

Interviu cu Marina Dobrescu, soprană la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, câștigătoare a Premiului 1 la Concursul Internațional de Canto Academic „Alexei Stârcea” 2019

– Dragă Marina Dobrescu, în copilărie ai văzut spectacole de operă?

În copilărie am auzit operă doar la televizor, de fapt erau fragmente de operă sau mai bine zis, arii. Primul spectacol l-am văzut deja fiind elevă în anul 1 la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”, era „Norma” de Vincenzo Bellini, cu mulți soliști invitați, deoarece era în cadrul Festivalului Internațional „Invită Maria Bieșu”. Eram încântată de orchestră, decor, de muzica divină.

– Ai auzit vocea Mariei Bieșu, pe viu?

Din păcate, nu am auzit live vocea regretatei primadone, însă am ascultat multe înregistrări care s-au păstrat, sunt de calitate foarte bună.

– În Călărași, orașul tău natal, ce muzică ascultai? Se cânta la sărbători de familie?

Acasă muzica era mereu în capul masei. La orice sărbătoare sau eveniment se cânta, bineînțeles muzică ușoară, de petrecere. Romanțele sunt îndrăgite în familie și indiferent de abilitățile muzicale, toată lumea încerca să cânte. Bunica, al cărei nume îl port, cânta deosebit, avea o voce pătrunzătoare și în acelasi timp, foarte caldă.

– Ce facultate ai absolvit?

Studiile muzicale mi le-am început acasă, am învățăt la Școala de Arte din Călărași, la specialitatea pian, cu o profesoară deosebită, Natalia Sivțova. Apoi am studiat la Colegiul de Muzică „Stefan Neaga” din Chișinău, la 2 specialități, Dirijat coral cu Tatiana Daniță și Canto academic cu profesorii Vladimir Vichilu și Inna Deleu.

Studii universitare am făcut la Moscova, obținând o bursă de stat din partea Federației Ruse.

– Când ai fost angajată la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”? Visai să ajungi pe această scenă?

Am finisat studiile superioare în vara anului 2017 și, din ianuarie 2018, am devenit solista Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” (TNOB – n.n.). Angajarea a fost un eveniment pe care mi l-am dorit, de care sunt mândră și mă bucur și astăzi că am fost primită în trupă.

– În ce spectacole de operă cânți? Ce roluri ai?

Deocamdată, cânt roluri mai mici, pentru că asa e corect să începi o carieră, treptat, fără să ai dificultăți vocale în urma cărora poate apărea frica de scenă. Am cântat Sacerdotessa în „Aida” de G.Verdi; Dama în „Macbeth” de Verdi, Barbarina în  „Nunta lui Figaro” de Mozart. Deja am pregătite și roluri principale, pe care abia aștept să le interpretez.

– Ce ritual ai înainte de un spectacol?

De obicei beau un ceai cu ceva dulce, pentru energie, cu o oră înainte de spectacol. Îmi fac machiajul, îmbrac costumul și, înainte de ieșirea în scenă, neapărat spun rugăciuni, îl rog pe Cel de Sus să mă ajute, să-mi dea putere pentru acea seară.

– Cum ai decis să participi la Concursul de canto academic „Alexei Stârcea”2019? Cu ce piesă ai participat? Cine te-a pregătit?

Decizia a fost spontană, am văzut anunțul pe pagina Filarmonicii Naționale. La Concursul „Alexei Stârcea” am interpretat Aria Domnicăi și romanța „Lăutare, măi”. M-am pregătit cu pianista Natalia Lazikova și cu profesorul Vladimir Vichilu, dar domnia sa, chiar înainte de concurs, a decedat subit. Îi păstrăm cu toții o amintire luminoasă.

Am ales pentru Concursul „A. Stârcea” piese care mi se potrivesc după voce și pe care le simt. A fost destul de simplu să le învăț, pentru că sunt melodioase și extrem de comode din punct de vedere interpretativ.

– Ce crezi despre muzica lui Alexei Stârcea? Prin ce te emoționează ori te uimește?

Alexei Stârcea este un mare compozitor, a scris o muzică deosebită prin melodicitate și prin subiectele abordate. Bineînțeles că în concurs se ține cont de voce, însă un factor important este și muzicalitatea, trăirea și interiorizarea ficarui cuvânt pe care il cânți, am mizat pe asta și acest lucru mi-a adus succes.

Felicitări pentru Premiul 1 la Concursul „A. Stârcea” 2019? Te-a luat prin surprindere acest premiu?

Vă mulțumesc tare mult.  Niciodată nu știi cum se va derula un Concurs. Am sperat, mi l-am dorit și am depus efort ca să obțin acest premiu.

Mi se pare ca în acest an, fiind anul centenar al lui Alexei Stârcea, muzica sa a răsunat destul de des. Trebuie să mulțumim Filarmonicii Naționale pentru ca onorează numele acestui mare compozitor.

– Ai auzit vocea baritonului Alexei Stârcea, în înregistrări?

Din pacate, nu am auzit-o în înregistrări, dar am auzit mărturii despre ea din surse foarte apropiate maestrului. Să știți că m-ați intrigat și merg imediat să mă documentez.

– Propria voce, cum o descrii – ca calități are? Ai vrea s-o duci în alte țări, te gândești să-ți încerci norocul în străinătate?

Dacă e să vorbim din punct de vedere profesionist, am o voce de spinto-soprano, dar ținând cont de vârsta mea, vocea se poate modifica și evolua spre soprană-dramatică.

Bineînțeles că îmi doresc să cânt și pe alte scene, muncesc destul de mult ca să ajung acolo, ba chiar sunt sigură că asta mă așteaptă în viitorul apropiat, pentru că orice muncă, dacă e făcută cu dăruire, se răsplătește. Acum studiez cu prietenii mei, cuplul Alexey Lavrov, solist al The Metropolitan Opera și Ecaterina Deleu, prima pianistă din Moldova care a obținut un contract la Metropolitan Opera.

– Cum decurge vara pentru tine și familia ta? Fratele tău Andrei Puțuntică va participa la Jocurile Olimpice de la Minsk? Ce sport practică?

Este o vară foarte intensă pentru fiecare membru al familiei noastre. Eu, bunăoară, am fost la Iași, la un curs de măiestrie interpretativă cu unul dintre cei mai buni antrenori vocali, Vlad Iftinca, dirijor. Fratele meu mai mic, Andrei, reprezintă țara noastră la proba de tenis de masă, la Jocurile Olimpice Europene de la Minsk. Deja de ani buni locuiește în Germania și joacă pentru un club din Frankfurt.

Nu pot să nu zic și de părinții mei, care moral și financiar sunt mereu cu noi, ne susțin enorm. Au devenit și ei cunoscători ai operei și sportului. Pe această cale, le mulțumesc din suflet.

– Care a mesajul tău pentru spectatorii din R. Moldova?

Vă îndemn să veniți la Operă, să vă purificați prin muzică și să descoperiți această artă elitară pe care, odată îndrăgită, nu o mai rupi din inimă.

– Mulțumesc pentru interviu și mult succes!

Interviu de Irina Nechit