Va fi scos PCRM în afara legii?

CONTROVERSĂ // Recomandările Comisiei Cojocaru au divizat Alianţa pentru Integrare Europeană

Cererea Comisiei pentru studierea și aprecierea regimului comunist totalitar din R. Moldova de a interzice simbolurile comuniste și noțiunea de „comunist” din titulatura partidelor de la noi a împărțit Alianţa pentru Integrare Europeană în trei părți: unii cred că acest fapt ar aduce dividente electorale pentru PCRM, alții – că anume acum este momentul de a condamna crimele regimului totalitar comunist, fără a ține cont de faptul că suntem în prag de alegeri anticipate, iar ceilalți, mai moderați, cred că ar trebui să analizăm foarte atent situația și să nu ne grăbim cu o decizie juridico-politică, existând riscul să „supărăm” instituțiile europene. Analiştii politici afirmă la rândul lor că Alianţa este obligată acum să ia o atitudine faţă de raportul comisiei.

Temerile lui Diacov

Primii care au sărit să critice recomandările comisiei conduse de istoricul Gheorghe Cojocaru au fost reprezentanţii Partidului Democrat (PD). „Mi se pare că începe istoria cu bradul. De două săptămâni le facem reclamă comuniştilor. Presupun că Mihai Ghimpu vrea să acumuleze cât mai multe dividende în pragul campaniei electorale, dar, din păcate, turnăm apă la moara PCRM. Nu trebuie să ne pripim cu deciziile pentru că riscăm ca în viitorul Parlament comuniştii să vină cu 80% de mandate”, şi-a exprimat îngrijorările preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov. Totuşi, politicianul admite că formaţiunea sa ar putea condamna, împreună cu celelalte partide din AIE, comunismul şi totalitarismul chiar în actualul Parlament, dar doar după ce va vedea raportul „Comisiei Cojocaru”.

Şanse şubrede pentru condamnare

Deşi apreciază activitatea istoricilor din comisia pentru studierea regimului comunist, ministrul Justiției, Alexandru Tănase, tot el prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal Democrat (PLDM), consideră că şansele de realizare a recomandărilor istoricilor sunt şubrede, mai ales că unii membri din Alianță au declarat că nu vor susține o asemenea inițiativă. „Există și alte lucruri de care nu putem face abstracție, cum ar fi proiectul de rebranding al comuniștilor. Riscăm ca PCRM să se victimizeze, renunțând la simbolurile comuniste și intrând în campania electorală ca victime. În cazul de față interzicerea unui partid în Republica Moldova (fie și PCRM) este imposibil de realizat. Noi suntem parte la Convenția Europeană, avem o legislație clară și nu există câmp mare de manevră”, spune Alexandru Tănase.

Analiştii îl susţin pe Ghimpu

Cu toate acestea, preşedintele interimar Mihai Ghimpu, care este şi lider al Partidului Liberal (PL), este decis să propună Parlamentului adoptarea unei legi prin care să fie condamnat comunismul, iar simbolurile acelui regim să fie interzise. Poziţia oficialului este susţinută şi de către analişti. „Comisia Cojocaru” reprezintă o tactică pentru viitoarele alegeri. A mai fost „Comisia Nagacevschi”, care nu a venit cu rezultate foarte clare, lucrurile în economie nu merg prea bine şi din acest motiv rezultatele obţinute de istorici sunt foarte importante”, a declarat analistul politic Anatol Ţăranu. Un alt analist, Igor Munteanu, afirmă că lumea trebuie să înțeleagă că nimeni nu interzice implicit Partidul Comuniştilor, dar e nevoie de a restitui printr-o calificare juridică ceea ce s-a întâmplat în perioada sovietică pe teritoriul Republicii Moldova, când sute de mii de oameni au fost deportaţi sau au murit în urma foametei organizate.

Mariana RAŢĂ