Va fi sau nu va mai fi AIE?

Niciunul dintre cei trei lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană nu pare a fi deschis dialogului

Va mai exista sau nu Alianţa pentru Integrare Europeană. Deşi au avut timp destul să demonstreze voinţă politică în chestiuni de importanţă naţională, discursurile aleşilor noştri la ora aceasta se aseamănă ca picăturile de apă cu cele de la începuturile formării AIE. Niciunul dintre cei trei lideri AIE nu pare a fi deschis dialogului.

Preşedintele RM Nicolae Timofti i-a îndemnat pe Vladimir Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu să depăşească actuala criză politică, prin menţinerea unei guvernări funcționale în vederea aplicării reformelor începute. Liderii politici l-au asigurat că, în timp proxim, vor reveni la masa de negocieri.

Solicitat de JURNAL în ceea ce priveşte condiţiile semnării unui nou acord de constituire a AIE, Valeriu Streleţ, vicepreşedinte al PLDM, a susţinut că toate detaliile vor fi expuse doar la prezentarea publică a noului proiect. Potrivit acestuia, chestiunile de prim-plan ar fi asigurarea funcţionalităţii şi eficienţei instituţiilor de stat şi excluderea dependenţei înalţilor funcţionari de partidele care i-au delegat în exercitarea actului guvernării.

„Nu există voinţă politică pentru menţinerea AIE”

În ceea ce priveşte şansele de funcţionare a AIE, Valeriu Streleţ a menţionat că acestea depind de voinţa politică a partenerilor de alianţă, iar pe moment, aceasta nu se observă, mai ales, după declaraţiile de săptămâna trecută a liderilor PD. Pe de altă parte, PD promite că va acţiona în vederea asigurării unei majorităţi parlamentare şi a unei guvernări eficiente în RM, iar „bunăstarea cetăţenilor trebuie să fie mai presus de interesele de partid, orgolii şi funcţii”.

„Până la identificarea unor soluţii durabile, ne angajăm să susţinem funcționarea normală a structurilor guvernamentale şi să le păstrăm în afara disputelor politice, care devin inevitabile odată cu denunţarea acordului AIE. PD reconfirmă disponibilitatea de a negocia o modalitate corectă şi operativă de depăşire a crizei politice”, se arată într-un comunicat emis de această formaţiune.

„Liderii PLDM şi PD să cedeze în favoarea interesului public”

Păstrarea AIE în formula de azi e soluţia politică unică în contextul vectorului european, menţionează Valeriu Munteanu, vicepreşedinte al PL. „Este imposibilă o altă soluţie de guvernare, dacă ne referim la declaraţiile PCRM, ce tinde spre alte coaliţii cu aceleaşi obiective ca ale noastre. Doar calea dialogului este cea care ne va scoate din impasul politic actual, iar negocierile trebuie să se desfăşoare doar în formatul celor trei lideri politici – Ghimpu, Lupu şi Filat, cu asistenţa UE, prin intermediul ambasadorului Dirk Schuebel şi al celui american, William H. Moser.

E necesară stabilirea ‘diagnozei’ coaliţiei de guvernare, deoarece lupta dintre PLDM şi PD este una contraproductivă. Să vedem dacă e nevoie doar de medicamente sau de o ‘intervenţie chirurgicală’ pentru ameliorarea acestei situaţii. Aşteptăm ca liderii politici vizaţi să cedeze în favoarea interesului public. Alegătorii noştri vor cumpătare din partea politicienilor pentru păstrarea guvernării democratice în RM”, a mai spus vicepreşedintele PL.

Menţionăm că Dirk Schuebel și-a arătat disponibilitatea de a consulta liderii AIE pentru depăşirea impasului politic, iar Nicolae Timofti i-a dat acestuia asigurări că actuala guvernare nu va renunţa la integrarea europeană și va păstra actualul curs de dezvoltare a RM.

Angelina Olaru

 

The following two tabs change content below.