Va fi Lupu candidatul PCRM?

Unele evenimente par să se repete în această vară, asemenea unor lucrări agricole. În iulie 2009, Marian Lupu făcea o declaraţie în privinţa controversatului om de afaceri Vlad Plahotniuc, şi acelaşi lucru s-a repetat la începutul lui august 2010.

În august 2009, Vladimir Voronin a avut o întâlnire cu Serghei Narîşkin, şeful administraţiei preşedintelui Federaţiei Ruse, şi zilele acestea, aflat în vizită la Moscova, liderul PCRM a discutat din nou cu acelaşi Narîşkin la tema relaţiilor dintre RM şi Rusia, dându-ne senzaţia de déjà vu. Aceeaşi actori, aceeaşi piesă… Şi, evident, acelaşi regizor, despre care Stratfor scrie că este unul de succes, judecând după cum s-au încheiat alegerile prezidenţiale din Ucraina.

Nici serviciul de presă, nici ziarele moscovite, nu dau detalii privind întâlnirea dintre Narîşkin şi Voronin, ceea ce vorbeşte despre caracterul ei specific. În august anul trecut, reprezentantul Kremlinului a încercat, conform ziarului „Kommersant”, cu trimitere la surse din adminiastraţia preşedintelui rus, să-l convingă pe Voronin să-l voteze pe Lupu în calitatea acestuia de candidat la preşedinţie din partea AIE. Nu a reuşit însă. Nu este exclus că, în ajunul unor noi alegeri, Moscova face o nouă încercare de a consolida forţele politice proruseşti din RM. Fiindcă Voronin nu mai poate candida, şi fiindcă un alt reprezentant al PCRM are puţine şanse să câştige competiţia pentru postul de şef al statului, este în interesul Moscovei ca PCRM să-l sprijine pe Marian Lupu în alegerile prezidenţiale. Din Rusia vine ideea unui stângi unite în alegerile viitoare, care rezonează şi în presa din RM. Petru Bogatu scrie despre posibilitatea ca Marian Lupu să fie, cu concursul Moscovei, candidatul stângii unite la alegerile prezidenţiale din astă toamnă. Însă lucrurile nu par deloc atât de simple, dacă le analizăm din punct de vedere practic.

Voronin nu a ascuns niciodată că l-ar vota pe Marian Lupu dacă acesta s-ar dezlipi de AIE şi PD ar forma o alianţă cu PCRM. În calea acestui scenariu însă, spunea Lupu, stă însuşi Voronin, care ar trebui să reformeze partidul şi să se retragă la „odihnă binemeritată”.
Datele problemei însă se schimbă azi şi şansele de a ajunge preşedinte al RM nu mai sunt atât de sigure pentru Lupu. S-ar putea ca lui Voronin, care nu mai poate candida la postul de preşedinte al RM, să nu i se mai pară atât de antipatic Filat, care anunţă că va candida şi, dacă e să credem sondajelor, se bucură de o popularitate tot mai mare în rândul alegătorilor. Cel puţin teoretic, o alianţă între PD-ul epurat de unii deputaţi cu autoritate, care nu vor putea fi manipulaţi (cum ar fi Oazu Nantoi) şi PCRM-ul „pocăit” pare de o probabilitate mai mare decât ieri. Şi dacă mai punem în calcul „prietenia” cu controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, proprietarul celor două din trei posturi private cu acoperire naţională (al treilea aparţine PCRM), care nu-i agrează pe Filat şi Ghimpu, o viitoare alianţă între PD şi PCRM pare chiar mai plauzibilă decât o reeditare a AIE.

Să fie întâmplător faptul că Lupu se distanţează astăzi atât de categoric de AIE? El arde punţile în relaţiile cu partenerii de Alianţă, motivându-şi supărarea prin faptul că PLDM a anunţat că va da un candidat la alegerile prezidenţiale, deşi altădată faptul acesta nu-l deranja, considerându-l firesc. Impresia e că Lupu caută capăt de gâlceavă. El critică guvernul Filat, spunând că în proporţie de 60-65 la sută bugetul pe 2010 a fost format din resurse financiare împrumutate, ceea ce nu este adevărat, atribuindu-i, pe de altă parte, merite exagerate ministrului Economiei Valeriu Lazăr, membru al PD. El cere neparticiparea lui Filat la cursa prezidenţială ca o condiţie pentru eventuala refacere a AIE după alegeri. Lui îi convine scandalul Plahotniuc în măsura în care îl poate acuza pe Filat că ar trage sforile.

În acelaşi timp, remarca lui Lupu pe marginea decorării grupului Ilaşcu este în mod vizibil dedicată Rusiei şi electoratului comunist.

Totuşi, cât de departe ar putea merge Lupu şi PD în relaţiile cu PCRM şi, mai cu seamă, în ce condiţii se poate produce revenirea de facto a lui Lupu în sânul PCRM? Va acţiona liderul PD conform principiului „După mine, potopul!”, acceptând ca, de dragul visului de a deveni preşedinte al RM, Voronin să ocupe jinduitul post de preşedinte al Parlamentului?

Sau se va dezice Voronin, de dragul alianţei cu PD, de visul său, mulţumindu-se cu un rol secundar în Parlament? Acesta este nodul pe care nu a reuşit Narîşkin să-l dezlege data trecută. Va reuşi de data aceasta?

Paul Borzac

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)