Va avea sau nu loc referendumul anunţat de autorităţile găgăuze?

vulcanesti.f.nadea roscovanuPreşedintele CEC Iurie Ciocan a declarat JURNALULUI că organizarea unor referendumuri locale este de competenţa exclusivă a CEC-ului

Adunarea Populară din Găgăuzia a iniţiat un referendum consultativ care urmează să se desfăşoare pe 2 februarie. Deşi organizarea acestui referendum a fost declarată ilegală, autorităţile de la Comrat stăruie asupra realizării plebiscitului local. Referendumul va costa 1,5 milioane de lei, iar rezultatele acestuia nu vor influenţa deloc parcursul european pe care şi l-a asumat RM.

Cetăţenii care locuiesc în UTA Găgăuzia vor fi invitaţi să răspundă la câteva întrebări: „Sunteţi de acord cu adoptarea proiectului de lege al UTA Gagauz Yeri privind statutul amânat al poporului Găgăuziei la dreptul de autodeterminare externă, care le oferă locuitorilor autonomiei dreptul la autodeterminare în cazul în care RM îşi pierde statalitatea?”; „Aprobaţi cursul politicii externe a Republicii Moldova privind aderarea la Uniunea Vamală (Rusia-Belarus-Kazahstan)?; „Aprobaţi cursul politicii externe a Republicii Moldova privind aderarea la UE?”. Fiecare dintre cele trei întrebări va fi scrisă pe câte un buletin pe care vor fi tipărite două variante de răspuns „Da” şi „Nu”. Decizia cu privire la referendum a fost luată la 15 noiembrie 2013.

„Este ca o anchetă sociologică”

JURNAL de Chişinău a solicitat autorităţilor din Găgăuzia să se pronunţe cu privire la referendumul preconizat pentru 2 februarie. Deputatul în Adunarea Populară a UTA Găgăuzia, Ivan Burgudji, unul dintre iniţiatorii aşa-zisului referendum, ne-a declarat că pe teritoriul autonomiei vor fi create 64 de secţii de votare. Burgudji spune că nimeni nu ar trebui să se sinchisească cu privire fondurile alocate pentru referendum. „Nu vă faceţi griji, nu vom lua din bugetul moldovenesc. Vor fi banii noştri”.

Potrivit lui Burgudji, referendumul consultativ este ca o anchetă sociologică. Rezultatele acestei anchete vor servi pentru a demonstra autorităţilor de la Chişinău că locuitorii autonomiei sunt împotriva parcursului european, dar şi împotriva unei eventuale uniri a Republicii Moldova cu România. „În cadrul referendumului se va stabili un mecanism de realizare a politicii externe a Găgăuziei, pentru ca atunci când România şi Republica Moldova vor decide să se unească noi să ne putem pronunţa, nu cumva să ne trezim într-o zi în componenţa României”.

Burgudji recunoaşte că vectorul extern al RM este determinat de către autorităţile centrale de la Chişinău. „Chiar dacă găgăuzii vor spune că nu sunt de acord cu acest vector, nu vom putea să anulăm ceea ce au stabilit”.

CEC nu a avizat nici un referendum

Comisia Electorală Centrală nu a primit nici o solicitare privind organizarea unui referendum în UTA Găgăuzia. Preşedintele CEC Iurie Ciocan a declarat pentru JURNAL că organizarea unor referendumuri locale este de competenţa exclusivă a CEC-ului. Orice acţiune cu caracter electoral care se organizează fără avizul CEC-ului este ilegală şi nu are nici o valoare juridică. „Până în acest moment, nu am adoptat nici o decizie cu privire la organizarea unor evenimente electorale, inclusiv a referendumului pe teritoriul UTA Găgăuzia. Nu am dat curs niciunei iniţiative, nu am demarat nicio procedură de pregătire, în rest, aprecierea trebuie să fie făcută de instituţiile abilitate ale statului. Mai mult, noi nu am primit nici o solicitare despre proceduri vizând acest subiect din partea niciunei persoane juridice sau fizice. Noi suntem unica instituţie abilitată cu dreptul de a organiza asemenea evenimente”, declară Iurie Ciocan.

Formuzal: „Referendumul încă nu a fost anulat”

Pentru a afla dacă se va desfăşura, totuşi, un referendum în Găgăuzia JURNAL l-a contactat pe Mihail Formuzal, başcanul UTA Găgăuzia. „Judecata a anulat în prima instanţă decizia cu privire la referendum, dar mai urmează decizia Curţii de Apel şi a Curţii Supreme de Justiţie. De fapt, nimeni încă nu a anulat niciun referendum, deci acesta va avea loc conform graficului. Iniţierea oricăror cauze penale cu privire la referendum e la fel cum ai arunca un baril de benzină într-o pară de foc”.

Potrivit başcanului, banii pentru referendum sunt prevăzuţi în bugetul Găgăuziei pentru 2014. Este vorba despre aproape un milion şi jumătate de lei.

Gheorghe Malic, unul dintre angajaţii Inspectoratului General de Poliţie care se ocupă de caz, spune că urmărirea penală trebuia pornită nu în legătură cu actul de samavolnicie, dar pentru acţiuni care duc la ură interetnică şi dezbinare naţională.

„Aceşti iniţiatori trebuie să fie traşi la răspundere pentru abuzuri de serviciu, pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu. Şi pentru aţâţarea vrajbei naţionale. Este cauza penală pornită de procurori”. Menţionăm că Ivan Burgudji a declarat că deputaţii Adunării Populare deţin imunitate parlamentară şi nu pot fi anchetaţi, traşi la răspundere.

Poliţia nu va asigura ordinea publică la referendum

Şeful Inspectoratului General de Poliție, Ion Bodrug, a afirmat că poliția nu va asigura ordinea publică în timpul referendumului din 2 februarie, relatează portalul gagauzinfo.md.

Totodată, Valentina Lisnic, președintele Comisiei Electorale Centrale de la Comrat, afirmă că o eventuală confruntarea dintre poliție și populația civilă în timpul desfășurării referendumului din 2 februarie poate avea consecinţe regretabile. Valentina Lisnic a vorbit pentru gagauzinfo.md că nu crede că poliția va bloca secțiile de votare, însă, dacă aceasta se va întâmpla, consecințele ar putea fi imprevizibile. „În cazul în care poliția va bloca totuşi secțiile de votare, situația ar putea avea o altă întorsătură decât cea preconizată. Mă tem că aceste confruntări ar putea avea consecințe dezastruoase”, a conchis Lisnic.

Două cazuri

Serghei Paşcov şi Antonina Volkova sunt doi locuitori din Comrat, membri ai unor organizaţii nonguvernamentale din autonomie. Ambii vor merge la referendum dacă acesta se va desfăşura. Serghei Paşcov crede că Republica Moldova trebuie să fie un stat autosuficient, care să nu urmeze nici un parcurs integraţionist. Totuşi va merge la referendum şi se va exprima pentru integrarea RM în Uniunea Vamală şi pentru iniţierea unui proiect de lege care să ofere Găgăuziei posibilitatea de a deveni un stat independent dacă RM se va uni cu România. Serghei Paşcov zice că bunicul lui i-ar fi povestit că ar fi fost „discriminat de români şi de aceea nu vrea să se trezească, cetăţean al României”. Antonina nu are opinii xenofobe. Spune că va merge la referendum şi se va pronunţa pentru parcursul european al Republicii Moldova.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)