Va avea Aquapark şi Moldova!

„Aqua Magic” – un proiect de milioane de Euro, se construieşte în coasta Chişinăului

Patru sisteme de tobogane cu piscine de aterizare pentru maturi și copii, un sistem de tobogane pentru cei mai mici, şapte piscine pentru maturi și copii, un cort pentru volei de plajă, două pizzerii şi două terase, un bar lângă o piscină, şezlonguri cu umbrele, parcare pentru 140 de automobile va avea „Aqua Magic”, primul aquapark din Republica Moldova. Locul de agrement va avea o capacitate de 3000 de persoane şi va fi în grija a peste 60 de angajați. Acesta se construieşte lângă satul Sociteni, raionul Ialoveni, iar deschiderea complexului este preconizată pentru luna mai 2013.

La intrarea în satul Sociteni, raionul Ialoveni, se află un șantier care ocupă 6 hectare. Am venit aici ca să vedem ce minunății îi așteaptă pe moldoveni când se va finisa construcția. Pe teritoriul șantierului îl întâlnim pe administratorul Mihai Onu. Îl întreb cât costă proiectul. Acesta îmi răspunde surâzând discret: „Ei, cum să vă spun… Vreo câteva milioane”. „Milioane de lei?”, ţin să precizez. „Câteva milioane de lei costă un singur bazin!”, vine replica lui Mihai Onu. „Aqua Magic” va fi un complex mai mare decât cel de la Koblevo, Ucraina, deschis anul trecut”, ne spune Mihai. Ajunși în redacție, încercăm să găsim cât ar costa un aquapark. În Rusia un aquapark mic costă aproximativ 5 milioane de dolari. Aquaparkul din Mamaia, România, care a fost deschis acum zece ani, conform unor surse pe internet, a costat mai mult de 3 milioane de dolari.

Cele mai mari bazine

Centrul teritoriului îngrădit este încă în paragină, aici urmează să fie construit un bazin circular îngust ca un canal. Acesta va avea 1500 de metri pătrați. Peste acest bazin în anumite locuri vor fi construite cinci podețe. Bazinul va îngrădi o suprafaţă destul de mare pe care vor fi situate șezlonguri și amenajate spații verzi. De fapt, în complexul de la Sociteni vor fi cele mai mari piscine în aer liber din Republica Moldova. Toate piscinele, cele de înot și cele de aterizare, vor avea în total o suprafaţă de peste 4300 m.p. Două din acele piscine vor avea 1040 m.p. şi, respectiv, 1111 m.p.

Montagne Russe

La periferiile terenului sunt montate deja sistemele de tobogane care din depărtare arată a instalații de tipul Montagne Russe. Toate toboganele sunt deja instalate. Sunt patru grupuri de tobogane, iar fiecare grup este format din mai multe tobogane. Fiecare grup de tobogane are câte un bazin de aterizare. Bazinele sunt și ele aproape finisate, cu excepția celui din centrul complexului.

Mihai Onu se numără printre acei moldoveni norocoși care au reușit să vadă lumea sau cel puțin câteva țări din Europa. Astfel, călătorind în Turcia, Grecia, România, Ucraina, Mihai Onu a văzut cum funcţionează asemenea locuri de agrement și a decis să construiască unul și în R. Moldova. Am încercat să aflu de la administrator dacă a întâmpinat obstacole la obţinerea autorizațiilor, închirierea terenului sau dacă i s-au pus alte piedici birocratice. „Ştiți cum e la noi, la moldoveni…”, după o scurtă ezitare, zice că nu a avut probleme.

Intrarea, 20 de Euro

Aquaparkul va avea o capacitate de 3000 de persoane, iar un bilet de intrare va costa în jur de 20 de Euro pentru maturi. Pentru familiile mai mari se vor face reduceri. Proprietarii spun că este un preț rezonabil, luând în considerație că un bilet la un bazin în Chișinău costă 150 de lei, iar aquaparkul cu siguranță va avea mult mai multe oferte. Proprietarii se așteaptă, în sezonul estival, la un flux de cel puțin 2000 de persoane pe zi. Cu biletul de intrare vizitatorii vor putea să folosească orice tobogan ori să înoate în fiecare bazin din complex. Vizitatorii vor plăti doar consumația la terase și pizzerii. Și asta se va întâmpla inevitabil, deoarece vizitatorilor nu li se va permite să intre pe teritoriu cu produse alimentare sau cu băuturi.

Cele mai performante tobogane

Deși, inițial, complexul urma să fie deschis în luna august curent, proprietarii au decis să zăbovească până în luna mai a anului viitor. „Planificasem să deschidem parcul acum, însă nu are rost să o facem pentru o lună de activitate”, ne explică administratorul.

Complexul va fi aprovizionat cu apă din fântânile care vor fi săpate special pentru acesta. Apa va fi prelucrată de sisteme de filtrare. Sistemele de tobogane sunt cele mai impresionante din teritoriu. De fapt, aceste sisteme plus bazinele de aterizare sunt și cele finisate. Toboganele sunt de câteva feluri, destinate iubitorilor de senzaţii tari și celor care sunt mai temperați în căutarea aventurilor. Pârtiile unor tobogane se încolăcesc de câteva ori.

60 de locuri de muncă

În aquapark va fi instalat un panou informativ pe care vor fi afișate normele de securitate. „Totul este realizat conform standardelor europene. La intrarea în tobogan va fi un supraveghetor care va avea grijă ca vizitatorii să respecte distanţa dintre o persoană care intră în tobogan şi alta. Lângă fiecare bazin va fi câte un supraveghetor, un salvamar care va avea grijă să nu se întâmple nimic cu vizitatorii, mai ales cu cei mai mici”. În sezonul estival la aquapark vor fi angajate în jur de 60 de persoane.

Toboganele sunt construite de o companie cunoscută din Turcia care a realizat peste 1500 de proiecte, ne informează Mihai Onu. „Aqua Magic” este unul dintre proiectele mari realizate de firma turcească. Administratorul ne spune că proiectul este realizat în proporție de 50%. „A rămas să nivelăm pământul, să pavăm teritoriul, să semănăm iarbă şi să sădim vreo câţiva copaci. Şi aquaparkul va fi gata!”, încheie Mihai Onu.

Sociteni, zonă turistică

L-am contactat pe primarul de Sociteni, Nicolae Bogos, pentru a afla care vor fi avantajele în urma funcționării aquaparkului pentru satul pe care îl conduce. „Va fi creată o zonă de agrement pentru localnici, pentru Chișinău, pentru toată lumea. În bugetul primăriei vor veni bani suplimentari în urma funcționării acestui complex, deoarece acesta se află pe teritoriul primăriei. Au promis că vor amenaja mai frumos intrarea în sat, drumul. Este un mare noroc că acest complex este situat pe un drum internaţional. Aşteptăm ca Sociteni să devină o zonă turistică”, ne-a explicat primarul.

Vadim VASILIU

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)