UTIL // O amendă anulată, alta propusă pentru aprobare

Politia rutiera

De la 1 noiembrie şi până la 31 martie, toţi şoferii sunt obligaţi să circule şi pe timp de zi cu farurile aprinse. Inspectoratul Naţional de Patrulare amintește că fiecare conducător auto este obligat să respecte pct 34.3 (i) din Regulamentul Circulației Rutiere, care obligă conducătorii auto să se asigure în circulaţie, conectând ziua lumina de fază scurtă, deoarece respectiva obligație ar spori siguranța participanților la trafic.

Până acum, şoferii care nu respectau această obligaţie erau amendaţi cu 60 de lei. Din martie 2014, această amendă a fost anulată, însă Inspectoratul Naţional de Patrulare a propus completarea art. 240 din Codul Contravențional al Republicii Moldova cu alineatul 4 „Exploatarea vehiculului în perioada 1 noiembrie– 31 martie inclusiv, cu lumina în faruri deconectată”, care prevede o altă amendă pentru această încălcare, mult mai mare, de la 300 la 400 de lei.

Noul alineat urmează să fie aprobat de către Parlament, şoferii care vor circula până atunci cu lumina de întâlnire deconectată pe timp de zi vor fi doar avertizaţi de către poliţişti.