UTIL // Ambasada României: Se modifică procedura de înscriere/transcriere a actelor de stare civilă

Pentru a veni în sprijinul solicitanților de servicii consulare, Ambasada României în Republica Moldova reamintește că, începând cu data de 21 ianuarie 2018, a intrat în vigoare legea  nr. 14 din 2018, care introduce următoarele modificări ale procedurii  de înscriere/transcriere a actelor de stare civilă – certificate de naștere și de căsătorie:

  1. Cererea de înscriere/transcriere se poate depune doar personal, de către titular sau părinte (reprezentant legal) în cazul minorilor, NU PRIN ÎMPUTERNICIT/ MANDATAR. Având în vedere această prevedere, Secția Consulară a Ambasadei României preia cererile realizate doar de titulari sau părinte (reprezentant legal) în cazul minorilor.
  2. Începând cu data de 21 ianuarie 2018, solicitanții de servicii consulare vor putea depune cererea de transcriere/înscriere a certificatelor de naștere și căsătorie la Oficiile de Stare Civilă din cadrul primăriilor TUTUROR municipiilor-reședință de județ din țară sau ale sectoarelor Municipiului București. Persoanele care au avut Permis de ședere în România pot solicita transcrierea acestuia în localitatea unde au fost înscriși ca rezidenți.

Prezenta modificare legislativă are rolul de a simplifica procedura de înscriere/transcriere a actelor de stare civilă – certificate de naștere și de căsătorie – și de a scurta timpul de așteptare pentru prelucrarea acestor cereri, informează, printr-un comunicat de presă, Ambasada României în Republica Moldova.

În acest sens, Ambasada vine cu rugămintea ca solicitanții de servicii consulare, înscriere/transcriere a actelor de stare civilă să se adreseze tuturor Oficiilor de Stare Civilă din cadrul primăriilor TUTUROR municipiilor-reședință de județ din țară sau ale sectoarelor Municipiului București.

The following two tabs change content below.