Usatîi, scos din cursă

Cele circa 8 mil. de lei veniţi de peste hotare pentru Partidul „Patria” vor fi confiscate ca venituri la bugetul de stat

usatiiLa solicitarea Comisiei Electorale Centrale, unul dintre concurenţii electorali, Partidul „Patria”, condus de Renato Usatîi (foto), a fost exclus din cursa electorală. O decizie în acest sens a fost emisă ieri de către Curtea de Apel Chişinău. CEC a solicitat eliminarea concurentului electoral în baza unei sesizări a Inspectoratului General de Poliţie. Conform documentelor depuse la CEC, partidul lui Renato Usatîi a folosit circa 8,1 mil. de lei, bani proveniţi din străinătate. Totodată, aceste cheltuieli nu au fost reflectate în rapoartele electorale, după cum prevede legislaţia în vigoare.

Reprezentanţii IGP au stabilit că membrii staff-ului Partidului „Patria” au utilizat 70 de numere de telefone mobile. Plata pentru convorbiri, 112 mii de lei, a fost achitată însă de un agent economic din oraşul Bălţi, care nu dispune deocamdată de niciun angajat. Administratorul firmei este mama candidatului cu numărul opt din lista electorală a partidului, Natalia Grigorişina.

Un alt caz semnalat de poliţie vizează utilizarea automobilelor în campania electorală. Poliţia a stabilit că anterior au fost procurate 11 automobile de către două persoane care nu dispun de venituri. În primul caz, Sergiu Dobrea, o persoană care nu a declarat niciun venit pe parcursul ultimilor doi ani a procurat şase automobile în valoare de circa 4 mil. de lei. În cel de-al doilea caz, Anatoli Atamanenco, o persoană care a declarat venituri pentru perioada 2010–2013 în valoare de 167 mii de lei a procurat cinci automobile în valoare de 3,9 mil. de lei. În ambele cazuri, automobilele au fost transmise în folosinţă Partidului „Patria” în baza unor contracte de comodat, în valoare de peste 1,5 mil. de lei.

Milionari fără venituri

Totodată, Anatoli Atamanenco, cel care a câştigat în trei ani 167 de mii de lei, a făcut o donaţie generoasă partidului de circa 200 de mii de lei. „E ciudat ca o persoană care nu are venituri cumpără automobile, face astfel de donaţii. Acest fapt confirmă că în cazul acestui concurent electoral campania este finanţată din bani aduşi din străinătate a căror provenienţă nu este clară, erau transmişi unor persoane fără venituri, care, la rândul lor, le transmiteau în calitate de donaţii partidului”, a remarcat Vasile Gafton, membru CEC, precizând că suma totală a cheltuielilor nedeclarate depăşeşte plafonul maxim de 5%.

Amintim că Renato Usatîi nu desfăşoară nicio activitate economică pe teritoriul Republicii Moldova. Acesta are o întreprindere în or. Nijni Novgorod, Federaţia Rusă, de producere a unor instrumente pentru căile ferate. Cu o zi înainte de solicitarea de excludere a acestuia din campania electorală, pe internet, a apărut o înregistrare a unei interceptări telefonice în care Usatîi recunoaşte că ar fi fost racolat de vicedirectorul FSB-ului rusesc, aflat în căutarea unor persoane care cunosc problematica Republicii Moldova. Usatîi s-a lăudat că e la curent cu toate acţiunile de protest care pornesc din nord şi că ştie să „analizeze” informaţia.

Oamenii legii au descoperit miercuri în urma perchezițiilor efectuate la domiciliile unor membri „ANTIFA”, organizaţie extremistă afiliată PCRM, explozibil, pistoale cu amortizator, muniții, grenade, arme de foc, trotil, măști și uniformă militară, sume enorme de bani. Gruparea a fost organizată pe lângă PCRM, cu implicarea activă a lui Mark Tkaciuk, Grigori Petrenco, Alexandru Petcov, ultimii doi s-au asociat formaţiunii conduse de Renato Usatîi.

„Când am început să iau proiecte din astea, vreo şapte le-am făcut pe nota 10. Am început cu proiectul Urechean, el însă ne-a trădat pe toți, și pe mine, și Kremlinul…”. Acesta mai recunoaşte că este de cinci ani protejat, bussinesul său din FR nu mai este verificat de structurile fiscale ruseşti şi că în această situaţie se simte „prizonier al Moscovei”. Solicitat de presă, Usatîi a recunoscut că vocea din înregistrare îi aparţine, însă a negat că ar fi agent al Kremlinului.

Usatîi: „Vom organiza proteste”

În replică la decizia Curţii de Apel de a fi exclus din cursa electorală, Renato Usatîi a declarat că aceasta ar fi o decizie politică şi că se va adresa la CSJ. „Tot ce-am auzit aici sunt nişte basme. Eu am donat celor două persoane maşinile în anii 2013–2014. Declaraţiile precum că partidul ‚Patria’ ar fi finanţat din Federaţia Rusă nu sunt decât nişte aiureli”, a spus acesta. Usatîi a mai declarat că, dacă va fi exclus din cursa electorală, va organiza acţiuni de protest. „Usatîi nu pleacă pur şi simplu!”, a avertizat el.

La rândul său, liderul PSRM, Igor Dodon, cel care a anunţat că întrevede în partidului lui Usatîi un potenţial partener de coaliţie în viitorul Parlament, a ieşit cu un mesaj în care a criticat excluderea acestuia din cursa electorală: „Să fiţi atenţi la ce va urma în următoarele zile. Oligarhii ne provoacă să ieşim masiv în stradă”, a spus el.

O decizie corectă

Solicitat de JURNAL, expertul în Drept Constituţional, Nicolae Osmochescu, a declarat că atât Comisia Electorală Centrală, cât şi judecătorii Curţii de Apel Chişinău au luat o decizie corectă în acest caz. „Există cale de atac. Dacă ei consideră că nu e o decizie corectă, o pot ataca în instanţa superioară. În viziunea mea, în cazul dat, organele de drept au acţionat prompt şi au demonstrat profesionalism. A existat o colaborare eficientă între MAI, PG, SIS, care au cumulat o serie de probe concludente, irefutabile, inclusiv arsenalul membrilor organizaţiilor extremiste, care au legătură directă cu candidaţii de pe lista acestui partid. Curtea de Apel a emis o decizie corectă”, a subliniat expertul.

The following two tabs change content below.