Urmează ratificarea şi noi presiuni din partea Rusiei

centralRusia va miza în continuare pe sentimentele separatiste, pe intoxicările informaţionale, pe dependenţa de gaze naturale în relaţiile cu RM

La doar două zile de la semnarea Acordului de Asociere cu UE, Federaţia Rusă şi-a pus din nou în funcţiune maşinăria propagandistică. Un reportaj marca „Pervîi Kanal” a criticat semnarea Acordurilor de către cele trei Ucraina, Georgia şi Republica Moldova. Potrivit instituţiei media, anume Acordul de Asociere este cauza ieşirii oamenilor la Euromaidan şi scindării societăţii ucrainene şi, prin urmare, a evenimentelor dramatice care au loc în Ucraina. „Jurnaliştii” de la „Pervîi Kanal” au mai anunţat că autorităţile de la Chişinău au permis poliţiei să tragă în fiecare dintre cei care se vor opune integrării europene.

În reportaj se vorbeşte clar că acceptarea standardelor europene nu este un beneficiu pentru ţările semnatare, ci un dezavantaj. Unele critici faţă de Acord ajung la culmea absurdului, cum ar fi cea că documentul prevede chiar şi distanţa de la podea la care trebuie montată o priză electrică, că porcii nu vor mai putea fi tăiaţi conform tradiţiilor, ci doar împuşcaţi, iar aceste servicii ar costa mulţi bani.

Potrivit „jurnaliştilor” de la Moscova, modernizarea economiei o va costa pe Ucraina 150 de miliarde de dolari. Reportajul este focusat în mare parte pe dezavantajele pe care le va resimţi Ucraina. Astfel, potrivit jurnaliştilor, în urma semnării şi implementării Acordului, circa 2,5 milioane de ucraineni îşi vor pierde locurile de muncă.

Nu se vorbeşte nimic despre liberalizarea regimului de vize pe care l-a obţinut Republica Moldova, dar şi despre ajutorul financiar oferit de către UE pentru realizarea reformelor şi implementarea proiectelor.

Monitorizarea CCA

Consiliul de Presă din Republica Moldova s-a autosesizat în cazul difuzării în cadrul emisiunii „Voskresnoe vremea” de duminică, 29 iunie 2014, al postului de televiziune „Pervîi Kanal” din Federaţia Rusă, retransmis în R. Moldova de ÎCS „General Media Group” SRL, a informaţiilor atribuite „unor agenţii de presă”, fără a menţiona numele acestora, despre „permisiunea autorităţilor moldoveneşti de a trage în participanţii la manifestaţiile celor care nu vor dori în Europa”.

Menţionăm că, pe 17 aprilie curent, la solicitarea deputatului liberal-reformator Ana Guţu, Consiliul Coordonator al Audiovizualului s-a angajat să monitorizeze mai multe posturi ruseşti în problema manipulării informaţionale.

Monitorizarea vizează toate posturile ruseşti care prezintă doar punctul de vedere tendenţios al Kremlinului şi sunt portavoce ale acestuia. Pe 20 iunie, Marian Pocaznoi, preşedintele CCA, a declarat într-o conferinţă de presă că rezultatele monitorizării au fost transmise Prime TV, TV 7, RTR Moldova, Ren TV Moldova şi Rossia 24, iar raportul propriu-zis va fi prezentat mai târziu.

ONG-uri pentru ratificare

Ieri, 30 iunie, mai multe organizaţii ce reprezintă societatea civilă din RM şi experţi au redactat o declaraţie privind semnarea Acordului de Asociere cu UE. Declaraţia a fost semnată de către 50 de organizaţii neguvernamentale şi experţi. Potrivit declaraţiei, „Platforma pentru Europa” a fost creată pentru consolidarea opţiunii de integrare europeană şi de dezvoltare democratică a Republicii Moldova şi va contribui la promovarea valorilor europene, a beneficiilor economice, sociale, democratice şi politice ale parcursului european. Semnatarii declaraţiei se angajează să susţină eforturile instituţiilor publice, ale organizaţiilor neguvernamentale în atingerea obiectivului european, să monitorizeze implementarea de către autorităţi a angajamentelor asumate în baza Acordului de Asociere.

Cine va ratifica?

Cu toate acestea, săptămâna curentă, Parlamentul RM va ratifica Acordul. Igor Corman, preşedintele legislativului, a declarat în cadrul unui interviu că există suficiente voturi pentru ratificarea Acordului. „Eu nu pot să-mi imaginez că printre cei 53 de deputaţi sunt persoane care nu vor vota pentru acest acord. Şi, în afară de cei din coaliție, mai este şi opoziția liberală, care va vota, precum și deputați independenți”, a precizat Corman.

Totodată, preşedintele Parlamentului şi-a exprimat convingerea că şi deputaţii din afara coaliţiei vor participa la ratificarea Acordului. Acest fapt a fost confirmat pentru JURNAL de către Valeriu Munteanu, deputat PL: „Vom participa in corpore, necondiţionat. Ratificarea va avea loc fie miercuri, fie joi, pentru noi însă nu contează acest lucru. Noi vom participa şi vom vota pentru”.

Corman speră că vor participa la ratificare şi deputaţii independenţi. Contactat de JURNAL, Vadim Mişin, unul dintre parlamentarii independenţi, preşedintele Partidului „Renaşterea”, a declarat însă că nu va vota. „A fost o semnare pripită. Mă refer în mod special la aspectul politic al documentului. Lucrurile în UE stau prost, în 2015, Marea Britanie va organiza un referendum privind ieşirea sa din UE. Unde să ne integrăm, într-o structură care se destramă? Lucrurile în Uniunea Euro-Asiatică stau mai bine”.

Poziţia lui Igor Dodon, precum şi a Partidului Comuniştilor este cunoscută. Aceştia nu vor participa la votare, chiar dacă dialogul cu privire la asocierea cu UE a fost iniţiat de către comunişti încă în 2005.

Urmează noi presiuni?

Ion Tăbârţă, expert politic, consideră că Federaţia Rusă deţine în continuare multe pârghii pentru a pune presiuni pe Republica Moldova şi după semnarea Acordului din 27 iunie.

Expertul consideră că aceasta trebuie să se aştepte la noi blocaje economice, după interzicerea vinului, urmează produsele agroalimentare. „Moscova poate pune presiuni pe imigranţii din RM. Tot mai multe voci de la Moscova spun că, dacă RM are regim fără vize cu UE, Federaţia Rusă ar putea impune vize. O parte din cetăţenii RM ar putea fi expulzaţi, creându-se în rândurile acestora un sentiment de revoltă.

Un alt aspect este problema energetică. Nu avem un contract nou cu Gazprom, iar în toamnă ne putem aştepta la presiuni în acest sens. Există şi pârghia separatismului în regiunea transnistreană, la Bălţi, în UTA Găgăuzia. Şcolile româneşti din regiunea transnistreană pot servi o pârghie. Vom avea tot mai multă propagandă, intoxicare informaţională precum că documentul semnat constituie ceva apocaliptic pentru RM”, a menţionat Tăbârţă.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)