Următoarea oprire pentru Eric şi Charlie

AVENTURĂ // Doi americani îşi caută iubirea în Republica Moldova

Charlie şi Eric sunt doi americani care, fiind în căutarea iubirii, au ajuns în Republica Moldova fără bani. După ce au stat un timp în România unde nişte ţigani le-au furat portmoneele, au luat trenul ca să ajungă în Ucraina, dar controlorul i-a prins fără bilete şi i-a dat jos pe teritoriul Republicii Moldova. Patronul unei companii de dating pentru fete care vor să-şi găsească bărbaţi din afară, în special din SUA, le oferă bani ca să se întâlnească cu femei din Moldova. Nu este o istorie reală, ci scenariul unui reality show american, „Next stop for Charlie” (Următoarea oprire pentru Charlie – n.a.), producătorii căruia au ajuns săptămâna trecută în R. Moldova pentru a filma cel de-al doilea sezon.

Marina LIŢA

„Next stop for Charlie” este un reality show american care prezintă aventurile a doi verişori Eric şi Charlie. Eric este un student la medicină care părăseşte universitatea şi pleacă în lume să se distreze. Mama lui Eric îl cheamă pe Charlie, nepotul ei, un călător împătimit, să plece în căutarea fiului ei, oferindu-i 50 de mii de dolari. În căutarea verişorului, Charlie a călătorit în Columbia, Belgia, Thailanda, Japonia, Filipine, Australia, Brazilia, Danemarca, Maroc şi Turcia.

În Moldova, în căutarea dragostei

„În cel de-al doilea sezon, cei doi se pornesc în căutarea fetei de care Eric s-a îndrăgostit în Turcia. Verişorul meu şi-a pierdut memoria şi nu ţine minte de unde este tânăra care i-a furat inima. În căutarea fetei, cei doi au ajuns în România, Moldova, Ucraina”, povesteşte Neil Mandt, unul dintre producătorii show-ului şi actorul care interpretează rolul lui Charlie pe care l-am întâlnit marţi, 9 august, în Chişinău.

Îmbrăcat într-un maiou simplu şi şort, acesta dădea indicaţii, prin intermediul traducătoarei, angajaţilor terasei să i se aducă toate trebuincioasele ca să înceapă filmarea. „Cum nu fac mâncare până la ora 5? Hai, poate găsim ceva prin apropiere”, o ia pe fată şi se îndreaptă spre ghereta de alături de unde vine cu plăcinte.

Sunt fete frumoase în Moldova

Aranjează pe masă tacâmurile, dă indicaţii actorilor, apoi cameramanului şi se întoarce la mine. „Nu plănuiam să filmăm în Moldova, nici nu ştiam mare lucru despre aceasta, ştiam doar că se află între România şi Ucraina şi că fetele de aici sunt frumoase. S-au adeverit ambele”, spune Mandt, trăgând cu ochiul la telefonul pe care îl învârtea până atunci în mână.

Au ajuns luni (8 august – n.a.) în R.M. Nu au stat mult să se odihnească. În după-amiaza aceleiaşi zile, au organizat un casting, au ales şapte actori moldoveni (fete şi băieţi), iar seara au filmat deja prima scenă. „Marţi dimineaţă, am plecat în afara Chişinăului, ne-am oprit la o gospodărie, unde, conform scenariului, Charlie trebuia să aibă o întâlnire cu o fată”, spune producătorul. „Tânăra locuieşte la ţară, unde părinţii ei au o fermă. Când aproape să plecăm la întâlnire, este strigată de cineva din familie care îi spune că are de lucru în gospodărie şi ea mă roagă să o ajut: să hrănesc animalele, să prind gâşte. Eu fac totul, fata continuă să mă „exploateze”. La final, îmi spune că nu sunt suficient de puternic şi nu mai vrea să iasă cu mine la întâlnire. Această scenă a fost filmată timp de două ore, dar va dura două minute”, spune vesel Neil.

Întrebat de ce actriţa care s-a filmat în scena de la ţară era îmbrăcată în şort scurt şi pantofi cu toc, Mandt zâmbeşte şi ne explică: „A fost conform scenariului! Astfel se scuză că nu lucrează. «Uite cum arăt eu, cum sunt îmbrăcată, fă tu», îmi spunea fata”.

Actori tineri şi frumoşi

În acelaşi timp, producătorul a recunoscut că a ales actori tineri, care vorbesc engleza şi… arată bine. „Am pornit de la premisa că în Moldova sunt fete frumoase, nu puteam să aleg tinere care arată mai puţin bine”, explică acesta.

Cea de-a doua scenă a zilei de marţi au filmat-o la o terasă din Chişinău unde a fost improvizat un platou de filmare. Echipa venită din America este alcătuită din doi actori şi un operator care mânuieşte două camere. În timp ce actorii îşi rostesc replicile, platoul de filmare este traversat de clienţii care vin să se răcorească şi îl privesc miraţi pe Eric ţinându-se cu ambele mâini de gât. „E o scenă mai haioasă, ca toate de altfel, când Eric mănâncă ceva care îi provoacă alergie şi aici se termină întâlnirea”, spune producătorul care întrerupe conversaţia pentru a da unele indicaţii actorilor.

Întâlnire la cimitirul „Sfântul Lazăr”

„Următoarea scenă pentru ziua de azi (marţi – n.a.) va fi filmată la Cimitirul «Sfântul Lazăr» unde va avea întâlnire cu o altă fată”, spune zâmbind ştrengăreşte Mandt. „Va fi haios. Acesta este şi modul de selectare a locaţiilor în care vom filma. Toate documentarele de călătorie sunt serioase, noi prezentăm o altă parte a acestei lumi, prin momente haioase”, comunică producătorul.

Neil Mandt spune că au realizat un film de scurt metraj, „Last stop for Paul” (Ultima oprire pentru Paul – n.a.), care a avut succes. „Postul american de televiziune Show time ne-a propus să transformăm pelicula într-un show tv. Aşa a apărut „Next stop for Charlie”, afirmă producătorul.

Deşi a petrecut puţin timp în Moldova, îi place aici. „Mâncarea e foarte bună, oamenii pe care i-am întâlnit sunt foarte drăguţi”, afirmă Mandt care menţionează că nu a învăţat niciun cuvânt în română. „Trebuie să mă apuc”, râde acesta.

Joi (11 august – n.a.), echipa de filmare s-a pornit în Ucraina în căutarea fetei care i-a furat inima lui Eric. „După Ucraina, vom pleca să filmăm în Bolivia, Columbia şi Africa, iar apoi vom lucra la cel de-al doilea show de călătorie, „Strangers in danger” (Străini în pericol) pe care îl realizăm pentru National Geografic”, spune trăgând cu ochiul la actorii care filmau a cincea oară o scenă.

Al doilea sezon va fi în vara 2012

Cum le reuşeşte? Simplu. Lucrează 12 ore pe zi cu entuziasm. „E ceea ce solicităm din partea artiştilor pe care îi angajăm, să fie tineri şi entuziaşti. Atât timp cât faci ceea ce îţi place, nu te plictiseşti”, spune Neil Mandt.

Întrebat ce va face după ce va filma în toate ţările, rămâne un minut pe gânduri şi spune: „Ne vom lansa în cosmos… Dacă va fi o destinaţie accesibilă pentru oamenii simpli”.

Cei curioşi să vadă Republica Moldova prin ochii realizatorilor show-ului „Next stop for Charlie” vor trebui să aştepte până în vara anului 2012, când va fi prezentat cel de-al doilea sezon.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)