Urmaşul reginei Dryantilla

REBELUL // Igor Dânga, producătorul formaţiei „Zdob şi Zdub”, vorbeşte despre muzică, succes şi Pavel Turcu

Piesa „DJ Vasile”, interpretată în limba ucraineană de către formaţia „Zdob şi Zdub”, a fost desemnată recent „Melodia Anului” în Ucraina. Igor Dânga, producătorul formaţiei „Zdob şi Zdub”, cunoscut şi ca solist al formaţiei „Cuibul”, este persoana datorită căreia Zdubii au devenit un produs de export de succes nu doar în spaţiul CSI, ci şi în întreaga Europă.

Acum 25 de ani, la unul din concertele legendarei formaţii ruseşti „Kino”, solistul căreia era renumitul Victor Ţoi, printre miile de persoane pasionate de muzica rock, era şi el, un tânăr din R. Moldova care îşi făcea serviciul militar la Moscova, capitala URSS. În acea perioadă concertele rock se desfăşurau într-o stare de euforie totală. Astfel, tinerii îşi revendicau dreptul la libertate într-o ţară care se sufoca în minciună comunistă. „În anii 1985-87, am asistat la peste 100 de concerte rock. „DDT”, „Alisa”, „Kino” – muzica acestor formaţii parcă m-a electrocutat. M-am întors acasă cu un singur gând – să formez o trupă de muzicieni care vor cânta rock”, spune Igor Dânga. Ajuns la Chişinău, Igor creează formaţia „Cuibul”, o trupă care cânta în limba rusă.

Producător al formaţiei „Zdob şi Zdub”

Născut în 1968 în Slobozia, în stânga Nistrului, într-o familie de pedagogi, Igor Dânga de mic a fost pasionat de muzică. Această pasiune l-a determinat să plece în 1993 în Germania unde a studiat managementul muzical. În 1996, s-a întors acasă, unde a avut şansa să-i întâlnească pe băieţii de la „Zdob şi Zdub”. Igor Dânga, care le-a devenit producător, spune că fenomenul formaţiei respective constă în faptul că membrii acesteia veneau dintr-un oraş provincial şi erau dornici de afirmare.

„Muzica făcută de „Zdob şi Zdub” nu avea concurenţă la acea vreme pe piaţa muzicală. Băieţii au mixat muzica etno şi rock and roll-ul, un mix care a cucerit foarte repede simpatia publicului. Zdubii susţineau peste 150 de concerte pe an. Cu ei putea concura doar Ion Suruceanu care în anii ’80, împreună cu formaţia ”Real”, avusese un număr similar de concerte”, spune Dânga.

Ascensiunea Zdubilor

Priviţi cu scepticism acasă, muzicienii de la Zdob şi Zdub” au fost apreciaţi în Rusia. Organizatorii festivalului „Ucitesi plavati” („Învăţaţi să înotaţi”), desfăşurat la Moscova în 1996, le-au oferit şansa să se lanseze pe piaţa din răsărit. Igor povesteşte cu zâmbetul pe buze despre acel eveniment. Dânga avea două casete audio – una a formaţiei „Cuibul”, alta cu piesele „Zdob şi Zdub”. Când organizatorii au refuzat participarea formaţiei „Cuibul”, Dânga a scos din celălalt buzunar cea de-a doua casetă. Toată lumea a fost încântată de piesa „Hardcore moldovenesc” a Zdubilor.

Astfel a început cariera de succes a formaţiei „Zdob şi Zdub”, care „tot înotând” pe ritmurile rock-ului, a ajuns la concursul muzical internaţional „Eurovision” unde, împreună cu Bunica, au bătut toba, astfel încât au fost auziţi şi admiraţi de întreaga Europă. Pe lângă cele 500.000 de CD-uri vândute în R. Moldova, Rusia şi România, o adevărată performanţă pentru ţara noastră, trupa a cântat la diverse festivaluri alături de trupe celebre precum „Red Hot Chili Peppers”, „Rage Against The Machine”, „The Garbage” şi multe altele. În mod cert, alături de Dan Bălan, „Zdob şi Zdub” a devenit un produs de export de succes nu doar în spaţiul CSI, ci şi în întreaga Europă.

În curând, formaţia va lansa două noi albume – unul în limba rusă „Raritetî”, iar altul în limba română.

„Cuibul” va cânta şi în germană

Astăzi, Igor Dânga şi-a concentrat eforturile asupra promovării formaţiei „Cuibul” despre care nu s-a auzit nimic de mai bine de zece ani. „R. Moldova nu reprezintă o piaţă interesantă pentru formaţia „Cuibul”, de aceea ne orientăm mai mult spre ţările CSI. Ultimul nostru album cu piese în limba rusă va fi tradus şi în germană, dat fiind faptul că Societatea muzicală „Cuibul” şi-a deschis un birou şi în Germania”.

Igor Dânga vorbeşte şi despre piaţa muzicii rock din R.Moldova. „Gândul Mâţei” sau „Alternosfera” nu au cum să le facă concurenţă Zdubilor. „Tinerii sunt talentaţi, dar sunt „băieţi de la oraş”. Provin din familii de intelectuali şi nu au fost obligaţi să închirieze apartamente şi să mănânce pesmeţi, aşa cum o făceau Roman Iagupov, Mihai Gâncu şi ceilalţi băieţi de la „Zdob şi Zdub” în cadrul turneelor pe care le-au susţinut în Rusia. Ei se află sub aripa ocrotitoare a părinţilor. Iar aceasta imprimă o altă viziune asupra lumii. E mult mai comod să stai în bar, să bei bere, să fumezi ţigări scumpe şi să vorbeşti despre valorile vieţii. Ei doar toţi se consideră mari filozofi”, declară Dânga. „Băiatul acesta care a făcut mare vâlvă – Pavel Turcu, este sincer în ceea ce face, iar muzica pe care o face se va bucura de succes la discotecile de la ţară”.

Domnica şi Sulpicia Dryantilla

Apropo, „cuibul” Zdubilor şi al formaţiei ”Cuibul”, un studio performant, unde zilnic au loc repetiţii, se află în clădirea fostei uzine de submarine din Chişinău. „Acum pe banii care îi câştigăm din muzică putem să ne permitem să ne dezvoltăm. Noi singuri, cu puterile proprii, am făcut un studio care ne-a costat mai mult de 70 de mii de euro”, spune Dânga. În studio Igor Dânga se află de la orele 12 până la 19, restul timpului îl dedică fiicei sale de 9 ani – Domnica. Se trezeşte în fiecare dimineaţă la ora opt şi, deoarece nu este căsătorit şi nu are o femeie care ar putea să facă acest lucru, îi prepară micul dejun fiicei, apoi o duce la şcoală, după care pleacă la serviciu. După câteva ore de aflare în „cuib”, Dânga urcă la volanul automobilului său „Lexus”, o ia pe fiică de la şcoală şi pleacă împreună să facă sport.

Apropo, Igor Dânga este a 10-a rachetă din R. Moldova, la squash. „Acest sport provine din Marea Britanie şi este un sport practicat de gentlemenii adevăraţi”. Igor Dânga nu este doar un gentleman adevărat, dar şi un rocker expresiv. Dovadă e părul lung, cerceii din urechi şi bineînţeles tatuajul de pe corp. Cu una dintre acestea se mândreşte deosebit de mult. „Pe umărul stâng am un tatuaj cu portretul stră-stră-străbunicii noastre, prima şi unica regină a Dacoromâniei, Sulpicia Dryantilla, soţia lui Regalian, strănepotul lui Decebal. Am fost foarte impresionat la lecţiile de istoria românilor de personalitatea ei”.

Măligă şi brânză

Cât priveşte istoria, chipul împărătesei Dryantilla nu este unica amintire care şi-a lăsat amprentă în memoriile lui Igor Dânga. „În 1991, eu am vrut să intru la Academia de arte, dar nu am reuşit, deoarece am refuzat categoric să susţin examenul la istoria partidului comunist. Se întâmpla înainte de declararea independenţei R. Moldova care a avut loc în august, dar eu am avut examenele în iunie. Acesta era ultimul examen, pe toate celelalte le-am susţinut cu brio. Examinatorul s-a enervat foarte mult, m-a notat cu doi şi eu nu am intrat la universitate”, povesteşte amuzat Igor Dânga. În pofida acelui fapt, Igor nu a renunţat la pasiunea sa şi a reuşit să facă o carieră în muzică. El spune că nu mai vrea să ia pe nimeni „sub aripa” lui, aşa cum a făcut-o cândva cu băieţii de la „Zdob şi Zdub”. „O formaţie la fel de valoroasă ca „Zdob şi Zdub” astăzi nu mai găseşti. Excepţie ar fi Dan Bălan, un tânăr ambiţios care s-a regăsit în muzica pop. Însă pentru mine acest gen de muzică este absolut străin”.

La ce nu ar renunţa pentru nimic în lume, în numele muzicii, Igor Dânga? „La măliga cu brânză!”, a răspuns în glumă muzicianul şi a adăugat că doar atunci când formaţia „Cuibul” va susţine câte 100 concerte pe an, el îşi va găsi o altă ocupaţie decât muzica.

The following two tabs change content below.