Urechean a ajuns şef la Curte

NUMIRI // Serafim Urechean urmează să asigure în 2011 controalele de audit la cele mai importante instituţii de stat, scutite de auditare în perioada guvernării comuniste

Numire cu scandal la Curtea de Conturi. Deşi candidatura lui Serafim Urechean a fost contestată de experţi şi o parte din reprezentanţii societăţii civile, noul membru PLDM a fost numit în funcţia de preşedinte al celei mai importante instituţii de control financiar. Candidatura acestuia a fost votată în cadrul şedinţei de ieri a Parlamentului, la care au lipsit comuniştii. Şi fracţiunea PCRM a criticat numirea lui Urechean, deoarece ultimul nu are studii economice, în ultimii doi ani a ocupat funcţii în administraţia publică centrală şi i-a rămas doar un an până la pensie.

O altă reacţie promptă, la propunerea liberal democraţilor, a fost cea a analistului politic Valeriu Prohniţchi. Potrivit lui, Urechean, având o imagine predominant politică, ar putea proiecta în calitate de preşedinte al CC această imagine asupra întregii instituţii, punând în pericol principiile de independenţă şi obiectivitate ale instituţiei. „Regretăm că în ultimul timp în Republica Moldova tot mai des sunt ignorate criteriile de profesionalism, prioritatea fiind dată afilierilor politice”, a specificat analistul de la Expert-Grup.

Candidatura lui Urechean corespunde cerinţelor

Victor Popa, preşedintele Comisiei juridice numiri şi imunităţi, a declarat pentru JURNAL că argumentele invocate, inclusiv de către deputaţii comunişti, sunt lipsite de temei. „Urechean a deţinut în perioada 2009 – 2010 funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului, dar nu el, ci preşedintele Legislativului este cel care semnează actele adoptate, inclusiv cele de administrare a mijloacelor bugetare ale Parlamentului. Chiar dacă nu are studii economice, fiind absolvent al Institutului politehnic din Chişinău, Serafim Urechean şi-a susţinut doctoratul şi este doctor habilitat în economie. Până la pensie mai are un an şi, prin urmare, nici acest fapt nu constituie un impediment”, a opinat Popa.

Conform Legii Curţii de Conturi, după adoptarea hotărârii prin care a fost numit în această funcţie, preşedintele instituţiei urmează să propună candidaturile vicepreşedintelui CC şi ale membrilor, mandatele cărora au expirat încă în 2010. Mandatul de preşedinte al Curţii de Conturi e de cinci ani.

Ala Popescu: „De azi, sunt liberă”

Unele surse susţin că PD ar fi acceptat candidatura lui Urechean la şefia CC cu condiţia că o va propune la funcţia de vicepreşedinte al CC pe fosta preşedintă a Curţii, Ala Popescu. Solicitată de JURNAL, Popescu însă a respins aceste zvonuri. „Nu cunosc nimic, nu am primit nicio ofertă în acest sens. S-a luat act de expirarea mandatului meu în Parlament şi de azi sunt liberă”, a spus ea.

Conform planului de activitate al CC, anul acesta instituţia urmează să verifice o serie de instituţii de stat scutite de auditare în perioada guvernării comuniste, cum ar fi „Banca de Economii”, „Termocom”, „Moldtelecom”, „Calea Ferată din Moldova” şi altele. Aceste instituţii au figurat în planul de activitate al instituţiei şi în 2010, dar, din motive necunoscute, acest lucru a fost tergiversat.

După numirea la funcţia de preşedinte al Curţii, Serafim Urechean a depus jurământ de la tribuna Parlamentului să slujească RM cu credinţă, să protejeze proprietatea publică, democraţia şi bunăstarea tuturor. El a declarat că ştie cui a slujit până în prezent CC şi a promis să fie echidistant faţă de toate formaţiunile politice.

Odată cu învestirea sa în noua funcţie, Urechean este obligat să renunţe la activitatea sa politică.

 

Svetlana Corobceanu

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu