Urcă preţurile

Ca urmare, descreşte puterea de cumpărare a cetăţenilor

După majorarea tarifelor la gazele naturale, energia electrică şi căldură, experţii prognozează o mărire a preţurilor la celelalte produse şi o creştere a inflaţiei. „Dar inflaţia nu va trece de pragul de 5 la sută, care a fost stabilit în bugetul de stat”, susţine expertul economic Iurie Gotişan.

Va descreşte însă puterea de cumpărare a locuitorilor. În acelaşi timp, unii producători susţin că nu se pune problema majorării preţurilor la produse, deoarece pe piaţa autohtonă cererea este la un nivel scăzut.

Tarife noi

În cadrul şedinţei de joi, 14 ianuarie, a Consiliului de administraţie a Agenţiei Naţionale pentru Reglementări în Energetică (ANRE), a fost adoptată hotărârea de a majora tarifele pentru gaze, cu 14 la sută, energia electrică, în medie, cu 20 la sută, şi agentul termic, cu 29 la sută.

Astfel, un consumator casnic va achita pentru un metru cub de gaz 3,5 lei, dacă vor cheltui mai puţin de 30 metri cubi. Dacă depăşesc aceşti 30 metri cubi, vor plăti 4 lei. Reprezentanţii Moldova-Gaz s-au arătat nemulţumiţi de tarif, declarând că au solicitat ANRE ca preţul să fie de cel puţin 3600 lei la mia de metri cubi, deoarece întreprinderea suportă pierderi.

În cazul energiei electrice, clienţii din centrul şi sudul ţării vor plăti cu 21 la sută mai mult pentru kilowat, adică 1,33 lei. În nord, consumatorii vor plăti 1,43 lei pe kilowat, ceea ce înseamnă o creştere cu 19 % faţă de tariful actual.

A fost majorat şi preţul la agentul termic, de la 541 lei la 699 de lei pentru o Gca, ceea ce înseamnă o majorare cu 29%.

Tarifele s-ar putea să mai crească

Confederaţia Sindicatelor s-a autosesizat, declarând că nu este de acord cu aceste majorări ale tarifelor. „În condiţiile în care în Republica Moldova sunt 76 de mii de şomeri şi există restanţe mari la salarii, aceste majorări vor duce populaţia în incapacitate de plată”, susţine Ana Moldovan, şefa Direcţiei protecţie social-economică de la Confederaţia Sindicatelor. Aceasta solicită ca autorităţile centrale să se implice şi să ajute păturile social vulnerabile.

Pe de altă parte, Victor Parlicov, directorul ANRE, susţine că tarifele ar putea să mai crească în al doilea trimestru al anului, în cazul în care va exista un decalaj de la normele actuale, provocat de scumpirea gazului, schimbarea cursului valutar.

Potrivit lui Parlicov, aprobarea unor noi tarife a fost dictată de majorarea preţului la gazele naturale furnizate de către Federaţia Rusă şi de fluctuaţiile monetare de pe piaţa valutară, care au dus la deprecierea leului moldovenesc. Noile tarife vor intra în vigoare de la publicarea lor în Monitorul oficial.

Preţul unor produse ar putea să crească

Odată cu aceste scumpiri, experţii economici prognozează şi creşterea preţurilor la alte produse. „Având în vedere faptul că o bună parte din aceşti producători consumă electricitate, gaze, majorarea se va reflecta şi în preţurile noi”, a declarat, pentru JURNAL, Iurie Gotişan, expert economic.

În acelaşi timp, acesta menţionează că aceste scumpiri vor duce la o inflaţie, care poate crea tulburări sociale. „Dar până la urmă această inflaţie nu este cea mai mare problemă, în comparaţie cu deflaţia care s-a înregistrat la finele anului”, susţine Gotişan. În general, anul 2010 va fi anul când va fi monitorizat procesul de creştere a inflaţiei, dar care nu va depăşi, crede expertul, pragul de 5 % stabilit în buget.

Pe de altă parte, Natan Garştea, expert economic, susţine că se preconizează o micşorare a puterii de cumpărare a populaţiei. Din aceste considerente, unii producători autohtoni nu se grăbesc să mărească preţurile la produsele lor. „Luând în consideraţie cerea mică la produsele din carne, nu vom ridica preţurile la ea în perioada imediat următoare, ci vom utiliza resursele pe care le avem”, a declarat, pentru JURNAL, Ala Bogdanova, şefa Departamentului de producere a Combinatului „Carmez”.

Primăria municipiului Chişinău va continua să acorde compensaţii

Primăria va continua să acorde compensaţii pentru păturile vulnerabile ale populaţiei la achitarea facturilor pentru energia termică. „Este vorba de 40% din factura pentru căldură”, susţine Dorin Chirtoacă, primarul oraşului Chişinău.

În anul curent, municipalitatea va acorda compensaţii la energia termică în valoare estimativă de 27 milioane lei. Potrivit lui Chirtoacă, banii sunt deja prevăzuţi în bugetul municipal.

Primăria va oferi compensaţii pentru sezonul de încălzire 2009-2010 şi pentru cetăţenii din suburbiile capitalei. Astfel, locuitorii de la periferiile oraşului vor beneficia de compensaţii de 250 de lei lunar, cu condiţia că au venituri lunare sub 1450 lei.

Persoanele care au un apartament cu o cameră vor primi o compensaţie de aproximativ 200 de lei. Cele care au apartamente cu două camere vor primi un ajutor de aproximativ 300 de lei, iar posesoarele de apartamente cu trei camere vor primi circa 400 de lei compensaţie.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)