Unul eliberat, zece arestaţi

Sute de moldoveni sunt victime ale sistemului judecătoresc din stânga Nistrului

Ridicat de la locul de muncă, acuzat de furt, soţia sa cu doi copii, unul dintre care minor, fiindu-i alungaţi în stradă, iar cheile de la casă sechestrate. Prin aceasta a trecut şi trece familia Eriomenco din localitatea Slobozia, raionul Bender. Însă calvarul este departe de a se fi încheiat, pentru că tatăl arestat este deţinut în condiţii inumane, iar  sănătatea sa precară s-a agravat.

Marina LIŢA

La 31 octombrie, Ilie Cazac, angajatul inspectoratului fiscal din Bender, care a fost acuzat de trădare şi spionaj în favoarea Republicii Moldova, a fost eliberat de către autorităţile de la Tiraspol. Tânărul a declarat într-o serie de interviuri că va lupta pentru drepturile altor cetăţeni arestaţi ilegal şi deţinuţi în condiţii inumane în penitenciarele din stânga Nistrului.

Furt din propria companie

Potrivit lui Alexandru Postică, avocatul „Promo-Lex”, numărul moldovenilor care au de suferit de pe urma „justiţiei” nistrene sunt de ordinul sutelor. „Doar organizaţia noastră acordă asistenţă juridică la zeci de persoane”, a declarat pentru JURNAL Postică.

Unul din aceste cazuri este cel al lui Vitalie Eriomenco, businessman de 42 de ani, originar din Vadul lui Vodă, care locuia în Slobozia, raionul Bender. Pe 29 martie 2011, Eriomenco a fost ridicat pe sus de la locul de muncă, de către şase bărbaţi îmbrăcaţi în civil, membri ai departamentului pentru combaterea crimei organizate şi corupţiei din cadrul ministerului de interne de la Tiraspol. Acesta este acuzat că ar fi furat 12 mii de dolari din compania pe care a fondat-o.

Evacuare stalinistă

La scurt timp după arest, pe timp de noapte, domiciliul familiei Eriomenco a fost percheziţionat, iar cheile de la casă au fost confiscate. Soţia şi doi copii, unul dintre care este minor, au fost treziţi şi forţaţi să iasă din casă. Nu li s-a permis să ia nimic. „Aceştia nici în prezent nu pot să intre în propria locuinţă. Stau pe la rude”, a comunicat Postică.

Avocatul susţine că Eriomenco a fost interogat timp de aproximativ zece ore, timp în care a fost maltratat, i-a fost refuzat accesul la un avocat şi a fost ameninţat că fiul său va fi arestat în cazul în care el va refuza să-şi recunoască infracţiunea. „Într-un final, acesta a semnat actul prin care mărturisea presupusul furt”, spune avocatul.

Referindu-se la condiţiile de detenţie, Postică a comunicat că acesta a fost nevoit să împartă celula umedă şi rece cu alte 20 de persoane. Mai mult decât atât, administraţia închisorii plasa în celulă persoane bolnave de tuberculoză. „Deşi Vitalie Eriomenco a solicitat de mai multe ori efectuarea unui control medical, autorităţile închisorii l-au refuzat. I se spune că se află într-o închisoare, nu într-un sanatoriu. Vreau să menţionez că acesta suferă de mai multe boli cronice – ulcer gastric, infecţii urinare, prostatită, probleme neurologice şi ale inimii, care necesită un control medical regulat şi o dietă specifică”, susţine juristul.

Postică afirmă că a întâlnit mai multe obstacole, inclusiv accesul limitat la clientul său aflat în detenţie şi la documentele din cadrul anchetei. Toate întâlnirile sunt înregistrate de o cameră de filmat de către gardieni.

Alexandru Postică a comunicat că a înştiinţat autorităţile de la Chişinău despre acest caz. „Mi s-a spus că se lucrează, că aceasta este situaţia şi că vor face totul ca să-l elibereze”, spune Postică. Întrebat dacă are şanse să iasă în libertate, avocatul a menţionat că anume aceasta încearcă să facă Promo-Lex.

Cazul a intrat însă în atenţia Organizaţiei Mondiale Împotriva Torturii, care a solicitat autorităţilor din stânga Nistrului să-i asigure deţinutului asistenţă medicală adecvată şi un proces corect.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)