Untilă şi Petrencu construiesc un pol democratic puternic în jurul MAE

Pe drumul către Parlament

Mişcarea Acţiunea Europeană are un nou preşedinte şi un plan de modernizare a Republicii Moldova. Veaceslav Untilă a fost ales preşedinte al MAE cu majoritate de voturi, la Congresul Extraordinar al partidului, desfăşurat la Chişinău. Cei 900 de delegaţi, veniţi din toate raioanele Republicii Moldova, au mandatat echipa Untilă-Petrencu să reformeze clasa politică, prin coagularea forţelor extraparlamentare democratice sub o singură siglă. Astfel, spun liderii MAE, la următoarele alegeri, moldovenii ar putea alege între partide democratice aflate la putere şi partide democratice puternice, aflate în opoziţie.

Proiect: unificarea partidelor extraparlamentare

Lansarea proiectului MAE de coagulare a forţelor extraparlamentare democratice a constituit prilejul organizării celui de-al III-lea Congres Extraordinar al paritidului, desfăşurat la Chişinău, în prezenţa a aproape 900 de delegaţi, din toate raioanele Republicii. „Lansăm un proiect care are şansa de a reforma întreaga scenă politică din Republica Moldova, de a o moderniza şi de a o consolida. Astăzi putem vorbi despre viitorul celui mai curat partid din Republica Moldova, întărit acum prin creşterea echipei sale”, a declarat Anatol Petrencu, chiar înainte de a anunţa că îi predă “ştafeta” la conducerea MAE lui Veaceslav Untilă. “De cînd am luat hotărîrea de a mă implica în viaţa politică, am avut un singur crez, acelaşi cu al dumneavoastră – o Moldovă prosperă, profund democratică şi europeană. A venit momentul să predau ştafeta cuiva cu mai multă exprienţă politică, alături de care putem da un nou impuls partidului”, le-a spus Petrencu delegaţilor MAE, primind în schimb aplauzele întregii săli.

Deputatul Untilă, preşedintele MAE

Despre candidatura lui Veaceslav Untilă la preşedinţia MAE s-a vorbit în mass-media încă de la înscrierea sa, alături de deputatul Iurie Colesnic şi de cîteva filiale raionale ale AMN, în rîndurile Mişcării Acţiunea Europeană. Surpriza a fost, însă, susţinerea pe care Anatol Petrencu i-a arătat-o noului său coleg, votîndu-l el însuşi pe Untilă ca preşedinte al MAE pentru “experienţa politică mai bogată şi pentru capacitatea de a întări mai mult partidul”.

La rîndul său, Veaceslav Untilă şi-a prezentat priorităţile: promovarea liderilor locali la puterea centrală, folosirea noilor tehnologii electorale şi consolidarea echipei MAE. “Vom merge pas cu pas spre atingerea scopului propus şi am ferma convingere că, în scurt timp, MAE va deveni unul din principalii jucători pe scena politică autohtonă. Pentru aceasta avem tot ce este necesar – capacităţi, oameni şi, principalul, dorinţa de a realiza scopurile pe care ni le propunem”, a declarat Untilă, dînd asigurări delegaţilor că va conduce MAE în echipă, alături de Anatol Petrencu. (Andrei Dumitru)

O nouă echipă de conducere

Veaceslav Untilă – preşedinte, Anatol Petrencu – prim-vicepreşedinte, Ion Neagu – secretar general, iar vicepreşedinţi: Nicolae Roşca, Zoia Jalbă, Andrei Păvăloi, Marin Plugaru, Alexandru Gorgan, Mariana Ţăranu, Iurie Colesnic, Gheorghe Vasilache, Sergiu Baltaga şi Valeriu Muntean.

Delegaţii MAE la Congres l-au ales cu majoritate de voturi pe Veaceslav Untilă ca preşedinte al partidului, mandatîndu-l să strîngă în jurul MAE membri de calitate, dar şi personalităţi din afara vieţii politice.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)