Uniunea Jurnaliştilor din Moldova: „Plahotniuc şantajează deschis presa!”

La câteva zile după declaraţiile făcute de omul de afaceri, Vlad Plahotniuc, în faţa presei, unde acesta a ameninţat jurnaliştii că îi va trage la răspundere dacă vor „multiplica” informaţiile despre acesta, Uniunea Jurnaliştilor din Moldova vine cu o reacţie.

„Uniunea Jurnaliştilor din Moldova este îngrijorată de ameninţările la adresa presei, proferate de omul de afaceri Vlad Plahotniuc care a lăsat să se întrevadă că va chema în instanţă mijloacele mass-media care vor reflecta scandalul iscat în ultimul timp în legătură cu acuzaţiile pe care i le-au adus o serie de politicieni şi oameni de afaceri din RM”, se spune în declaraţia semnată de UJM.

Potrivit Uniunii Jurnaliştilor, Plahotniuc, deşi are dreptul să acţioneze în judecată pe oricine crede de cuviinţă, a folosit totuşi un context care demonstrează că acesta caută să intimideze redacţiile şi reporterii care vor scrie despre dezvăluirile pe care le fac unii dintre oponenţii săi.

„Omul de afaceri atenţionează că-i va deferi justiţiei şi le va cere despăgubiri de milioane jurnaliştilor nu neapărat pentru critica la adresa sa, ci pentru simplul motiv că vor furniza informaţii care nu vor fi pe placul său”, susţine UJM.

Potrivit Uniunii, astfel Plahotniuc exercită presiuni directe asupra mass-media, prin ameninţarea cu răfuiala instanţelor judecătoreşti, care, după cum lasă să se înţeleagă, i-ar aparţine. „Este vorba de un şantaj deschis, îndreptat împotriva presei libere”, susţin jurnaliştii.

În context, Uniunea Jurnaliştilor atenţionează că orice tentativă a unor persoane influente de a împiedica presa să-şi facă datoria sub pretextul defăimării „nu este altceva decât o acţiune distructivă de sabotare a mecanismelor democraţiei pluraliste”.

„Reiterând faptul că libertatea presei şi cuvântului sunt esenţiale într-o societate deschisă, Uniunea Jurnaliştilor din Moldova îl îndeamnă pe omul de afaceri Vlad Plahotniuc să renunţe la încercările de a intimida mass-media prin instanţele judecătoreşti”, conchide Uniunea Jurnaliştilor din Republica Moldova.

Uniunea Jurnaliştilor din Moldova a fost înfiinţată în octombrie 1957. Preşedintele UJM este, din 1997, jurnalistul Valeriu Saharneanu. (jurnal.md)