Uniunea Europeană va susține în continuare economia Republicii Moldova

Pirca Tapiola

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a organizat Forumul Regional cu tema “Asistența UE pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova”. În cadrul forumului au fost discutată principalele aspecte legate de asistența UE acordată Republicii Moldova pentru dezvoltarea economică a țării, perspectivele pentru business și posibilitățile oferite în cadrul Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) și a Acordului de Asociere UE – Republica Moldova.

Inaugurarea forumului a fost făcută de către Pirkka Tabiola, Ambasadorul UE în Republica Moldova și Octavian Calmîc, Viceministrul Economiei. Ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola a declarat că UE își dorește o vecinătate economică de succes şi că Acordul de Liber Schimb va permite creșterea economiei Republicii Moldova . „Scopul principal este crearea unor oportunități pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM) care dețin 97% din totalul economic al R. Moldova. Dorim o activitate comercială fără bariere pentru modernizarea economică în domeniile: protecției intelectualității; susținere și asistență în domeniul industriei, sanitar și fito-sanitar; siguranța alimentară și să faceți față exportului în UE și în întreaga lume”. Oficialul a mai declarat că în 2008 climatul de business era mai productiv: ”Toate aceste o mie de pagini din acord necesită a fi implementate. Suntem disponibili să ajutăm acest stat și în continuare”, a spus Tapiola

Viceministrul Economiei, Octavian Calmîc, a declarat că Acordul de Liber Schimb are drept scop crearea condițiilor economice favorabile în țară: ” Cel mai important aspect al relațiilor cu UE este prin intermediul acestui acord. Studiile anterioare au prognozat o creștere de circa 8% a importurilor din UE și a exporturilor de 16%, iar avantajul economic ar crește cu circa 5%. Exporturile deja reprezintă 65% din totalul produselor exportate. Se creează un acces îmbunătățit pe piață pentru sferele agricultură, industrie și servicii. Toate acestea sunt făcute cu investițiile oferite de Uniunea Europeană”, a spus oficialul.

Cristina Parfeni, stagiară

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)