Uniţi acasă, prin limba română

tabara-dor-2014-13101 copii originari din Republica Moldova, stabiliţi în 13 state ale lumii, au fost adunaţi în Tabăra de vară DOR din Costeşti, Ialoveni

Cei 101 copii stabiliţi cu părinţii lor în străinătate au fost adunaţi în aceste zile la Tabăra de vară DOR din Costeşti, Ialoveni, organizată de către Biroul pentru relații cu diaspora (BRD). Acţiunea este destinată copiilor din diasporă şi are ca obiectiv să consolideze legăturile emoționale, culturale și de identitate dintre generația a doua de emigranți şi țara lor de origine. Programul include organizarea de ateliere de popularizare a bucătăriei tradiționale, meșteșugărit, precum şi ateliere de istorie, muzică populară și limba română. Copiii vor avea o întâlnire cu scriitorul Spiridon Vangheli.

Şeful BRD Victor Lutenco îi salută pe cei prezenţi, menţionând că activităţile proiectului au un singur scop: „Să arate participanţilor cele mai frumoase lucruri pe care le are Republica Moldova, fie că acestea ţin de bucătăria naţională, de oameni frumoşi, fie de istorie şi limba noastră cea română”. Potrivit acestuia, acţiunea a apărut drept rezultat al necesităţii de a menţine relaţia dintre diasporă şi valorile tradiţionale ale statului de origine. „Grupul de vârstă de 12–17 ani permite formarea unui nucleu al reprezentanţilor diasporei care vor deveni ambasadori ai programului în ţările adoptive. Vom depune efortul maxim ca să le facem şederea cât mai interesantă, să înveţe lucruri utile despre ţara lor de origine”, precizează Lutenco.
Moderatoarea evenimentului încearcă să afle de unde vin copiii. Rând pe rând, grupuri de copii se ridică în picioare la auzul ţării adoptive: Ucraina, Kazahstan, România, Grecia, Italia, Portugalia, Canada, Germania, Marea Britanie, Irlanda. „Ce ne uneşte pe noi?!” „Moldova!”, a fost răspunsul celor 101 copii.

Programul DOR – Diasporă. Origini. Reveniri – este o inițiativă a Guvernului și se desfășoară sub înaltul patronaj al prim-ministrului Iurie Leancă. Acesta durează şapte zile. Anul trecut, la programul DOR au participat doar 25 de copii.

„La Lisabona, oamenii sunt mai rezervaţi, aici sunt liberi, zâmbitori”

Daniel Popescu, 17 ani, locuieşte în Portugalia de 13 ani. Vorbeşte cu accent. Băiatul ne spune că la el acasă, în familie, se vorbeşte româneşte, însă „ne exprimăm mai bine în portugheză”, spune tânărul. Daniel este pentru a doua oară la tabăra DOR, până în anul trecut, n-a vizitat Republica Moldova de cinci ani. Băiatul îşi vizitează bunicii şi rudele de la Cioburciu, Ştefan-Vodă, atunci când este posibil sau cu vreo ocazie. Spune că îi place mult atmosfera şi mâncarea (râde). „La Lisabona, oamenii sunt mai rezervaţi. Aici sunt liberi, zâmbitori.” Tânărul învaţă la liceu, are intenţia să meargă la universitate, în domeniul artelor. Vorbeşte limba română în cadrul întâlnirilor cu familiile moldovenilor din Lisabona, „cel mai des, la nunţi, cumetrii, zile de naştere”.
O sperie haosul de acasă

Antonela Badan, 17 ani, a venit din Canada. Locuieşte împreună cu părinţii de doi ani la Montreal. Tânăra spune că îi place acolo şi nu crede că se va întoarce vreodată acasă. „La noi, este un haos. M-am convins de acest lucru acum câteva zile la o secţie de paşapoarte din Chişinău”, susţine tânăra. A ales Canada împreună cu părinţii pentru un trai decent şi un viitor mai bun. Mădălina Chicu, 12 ani, se află în statul elen de şase ani. Vorbeşte bine româneşte şi îi place mai mult în Republica Moldova, deoarece se simte mai liberă aici.

„Bunicul meu este din Vălcineţ, Călăraşi. Am multe rude aici”, spune în limba rusă Valeria (16 ani) din Kazahstan. Tânăra nu vorbeşte româneşte, în casa lor se vorbeşte doar ruseşte. „Îmi place aici pentru că se vorbeşte în trei limbi: rusă, română şi engleză”, spune tânăra. Profesoara Elena Bolocan, una dintre formatori, vine din Dumitreşti, raionul Chilia, regiunea Odesa. A ajuns la DOR la invitaţia Ministerului Educaţiei: „Noi vorbim şi gândim româneşte. Păstrăm tradiţiile, dar vorbim la fel de bine şi limba ucraineană”, spune profesoara de fizică, care a venit în tabără cu un grup de copii.

„Copiii mei vor decide unde să trăiască”

Mariana Danu din Portugalia are doi băieţi, Sorin şi Cătălin. „Mi se pare o acţiune bună, de întărire a rădăcinilor copiilor care au crescut în străinătate sau chiar s-au născut acolo. Prin asemenea tabere se cultivă dragostea faţă de Republica Moldova, faţă de limba română şi neam. Ei trebuie să-şi cunoască tradiţiile şi obiceiurile naţionale. Copiilor mei le plac taberele de vară. Au numărat zilele ca să ajungă aici.” Familia Danu, originară din Logăneşti, Hânceşti, a plecat acum nouă ani în Portugalia, când copiii erau preşcolari. Acum băieţii au 13 şi, respectiv, 15 ani. Nu au încă intenţia să se întoarcă acasă, deoarece nu au siguranţa în ziua de mâine. Vin în vacanţă în Republica Moldova o dată la doi ani.

The following two tabs change content below.