Unirea, simbolic şi concret (Polemizând cu Val Butnaru) // NEGRU

Fiindcă e 27 martie şi e ziua Unirii, m-am gândit să revin la polemica pe care am avut-o cu Val Butnaru după şedinţa comună a guvernelor României şi RM, de la Iaşi. Am scris atunci, printre altele, că „fără interconectarea rețelelor energetice, fără construcția de noi poduri, fără spațiul informațional comun și o liberă circulație a persoanelor, mărfurilor și capitalurilor dintre ambele maluri ale Prutului, reunirea nu se poate face, oricât s-ar mărșălui pe străzile Chișinăului sau Bălțiului și s-ar clama „Basarabia, pământ românesc!” Firește, acțiunile festive, simbolice își au rostul lor. Dar nu în locul faptelor concrete, cum sunt cele anunțate la Iași.”

Această frază, provocă reacţia lui Val Butnaru, care postă pe blogul său de pe union.md un text întitulat: „De ce nu pot să fiu de acord cu Nicolae Negru”. Citându-mă, Val Butnaru se întrebă: „E corect? Da, e corect, parcă, dar nu pot fi de acord cu acest raționament și iată de ce:

1.    A ieși la Chișinău, dar mai ales la Bălți, în stradă, în mijlocul unei mulțimi fanatizate ruso-comuniste și a scanda lozinci românești, unioniste, nu mi se pare o acțiune  festivă și simbolică. Trebuie să ai mult curaj și să-ți asumi riscuri enorme. Inclusiv cele de integritate fizică.

2.    Chiar dacă am anumite rezerve față de Consiliul Unirii (am mai scris despre asta), nu pot să nu recunosc că simplul fapt al creării unei structuri largi, fățiș unioniste, a stârnit chițcăieli mai ceva ca ale lui michiduță stropit de busuiocul cu agheazmă. La drept vorbind, asemenea chițcăieli nu am auzit în ultimii 20 de ani.

3.    Rețelile energetice și podurile sunt o chestie bună, utilă și îndreptată spre folosul oamenilor, doar că nu văd ce treabă au acestea cu Unirea. Poți să construiești șosele moderne, gazoducte de mare capacitate, dar să nu te apropii nici cu o iotă de scopul final. Unirea nu se măsoară în poduri. E o stare de spirit, e o chestie ce ține de suflet, greu de explicat. De ce copilul trebuie sa fie alătiuri de mama și de tata? Fiindcă!

4.    Orice tărăgănare, orice abordare confuză a problemei Unirii nu face decât să sporească starea de neîncredere în reușita proiectului unionist. Nu-i cred nici pe acei care au trădat propriile idealuri și acum repetă ca bezmeticii: „Republica Moldova și România se vor întâlni în Uniunea Europeană”. Fals! Dacă se va întâmpla acest miracol peste 30 de ani, sau chiar 20, așa zisa R.M. nu va mai avea nimic în comun cu România. Populația care va rămâne aici după exodul masiv și interminabil al moldovenilor destupați la minte va fi orice doriți, numai români nu!

5.    Spațiu informațional comun? Luați-vă grija! Nicio guvernare de la Chișinău, actuală sau viitoare, nu va îndrăzni să interzică, bunăoară, difuzarea pe cea mai importantă frecvență de stat a televiziunii de stat din Rusia. Orice, numai nu asta! Televiziunea digitală va șterge aceste nedreptăți? Nu fiți naivi! Tehnic, Moldova de Est este pregătită chiar acum să treacă la televiziunea digitală, dar nu va trece nici în viitorii 5 ani! Ce folos ca TVR1, formal, este retransmisă pe teritorul dintre Prut și Nistru? Comuniștii au încercat să ne ia TVR-ul interzicându-l. Ei, iată, că Plahotniuc ne-a demonstrat cum poate fi distrus TVR dufuzându-l pe o frecvență cu acoperire națională. Creând un spațiu informațional unic!

6.    Cu câteva zile în urmă, m-a marcat o știre venită din Belgia. Direcția unei școli flamande le-a interzis elevilor să vorbească în pauze în limba franceză. Ca să vezi, flamanzii sunt mai bogați decât valonii, au șosele mai netede și poduri mai înalte. Dar copiii lor vorbesc în pauze în limba franceză. Iată de ce trebuie să existe cineva care să strige în fiecare zi: „Basarabia este România!”

Comentariile la textul lui Val Butnaru au fost următoarele:

Victor V Guzun 6 martie 2012 | 02:29

Mircea Druc, la întrebarea “Ce trebuie să facem pentru Unire”, a răspuns: “Nimic. Faceţi o sută de întreprinderi mixte…faceţi zece mii de căsătorii mixte şi nu vorbiţi de Unire, uniţi-vă, nu vorbiţi de iubire-iubiţi-vă…Această interferenţă, această construcţie poate fi mai durabilă, şi lumea întelege…”

Val Butnaru 6 martie 2012 | 09:00

Mircea Druc mai spunea: “Trebuie să trăieşti şi să acţionezi astfel de parcă Unirea s-ar fi produs.” De 20 de ani trăiesc şi acţionez astfel. Între timp, în RM a ramas cu 1 milion de moldoveni mai puţin. Acest milion n-a plecat în România. Peste 20 de ani din RM va pleca un alt milion de moldoveni. Nu în România, bineînţeles. În RM va ramane o populaţie compusă din vreo 1,5 milioane de indivizi. Ruşii, ucrainenii, găgăuzii s.a. vor constitui majoritatea.Transnistria va sta de-asupra ca un capac. Chiar dacă numeric ei nu vor fi încă majoritari, la un eventual referendum anume ei vor decide soarta acestui pământ. Ţinând cont de amploarea presiunii mediatice ruseşti de azi, dar şi de mâine, moldovenii rămaşi vor trece cu “succes” testul antiromânesc.

Putem să avem o sută de întreprinderi mixte cu Polonia, dar asta nu înseamnă că ne vom uni cu leşii. Cât priveşte căsătoriile… Mă tem că peste 20 de ani nu va mai avea cine să se căsătorească.

Toate componentele ce duc spre reunificare – economică, mediatică, propagandistică – trebuiesc tratate în egală măsură. Dacă nu vor exista grupuri care să strige despre asta în fiecare zi – problema îi va preocupa doar pe câţiva inşi care pot fi declaraţi, la un moment dat, marginali şi instabili psihic.

Negru Nicolae 6 martie 2012 | 18:20

Din punctul meu de vedere, a mărşălui şi a striga \”Basarabia este pământ românesc!\” sau \”noi sîntem români!\” este un eveniment festiv şi simbolic în esenţa sa. Chiar daca cere curaj. Este simbolic, fiindca impactul este simbolic. Nu este o acţiune de informare. Nu din stradă trebuie sa afle moldovenii că sunt români. Celui care află lucrul acesta abia acum, nu o să-i fie de mare folos.

A mărsălui mai poate fi şi o acţiune politică, dar asta e altceva. Din punct de vedere politic, fiecare partid procedează în funcţie de obiectivele sale. Consider că obiectivul Unirii trebuie să figureze în programele partidelor. Şi, venind la putere, ele trebuie să lucreze pentru a atinge acest scop.

xxxx

Fără îndoială, autorităţile trebuie să asigure dreptul la exprimare şi societatea trebuie deprinsă cu faptul că 27 martie este o zi importantă pentru noi. Vina pentru altercaţiile de duminica trecută, când poliţia le-a permis unor extremişti proruşi, aşa-zişilor „patrioţi ai Moldovei” să se posteze în calea marşului Unirii, o poartă guvernul. Primul ministru Filat trebuie să vină în faţa societăţii cu explicaţiile de rigoare şi să ceară pedepsirea responsabililor din cadrul Ministerului de Interne. Le place sau nu, rusofilii trebuie să se obişnuiască să suporte cu calm acest „supliciu”, după cum suportăm şi noi „sărbătorile” lor.

Pe de altă parte, trebuie să recunosc că m-au jenat unele scandări de la marşul respectiv: „Limba română, singura stăpână!”, „Noi suntem români, noi suntem aici stăpâni!”. Un „stăpân” nu strigă pe străzi aşa ceva. Nu e corect din punct de vedere politic, nu e europeneşte şi nici deştept. Cei care îţi asumă organizarea unor astfel de acţiuni, trebuie să se gândească şi la ceea ce se strigă.

Din punctul meu de vedere, este preferabilă o reunire fără „strigăte” de acest fel, ca rezultat al unei „întrepătrunderi”, a unei „osmoze” dintre ambele societăţi, economii şi state româneşti, dirijate de politicienii de pe ambele maluri ale Prutului. Integrarea europeană ar asigura un cadru propice pentru aceasta. Până atunci trebuie să avem grijă să construim un sistem educaţional, informaţional, economic etc. compatibil cu cel de dincolo de Prut. Până atunci trebuie să ne asigurăm că învăţământul este pus pe un fundament sănătos, că elevilor nu le se bagă în cap minciuni fabricate de propaganda sovietică. Şi mulţi dintre ei vor ajunge la ideea reunirii de sinestătător. Că vor rămâne moldoveni români în RM până ajungem în Europa, depinde iarăşi de acţiuni concrete.

The following two tabs change content below.