Unirea se face la nivel local

„Unirea trebuia să înceapă de jos în sus, de la fapte concrete, care vor contribui la schimbarea mentalităţii oamenilor”

DSC_1785

O prevedere legală aprobată anul trecut de Guvernul României contribuie simţitor la apropierea localităţilor de pe cele două maluri ale Prutului. În august 2014, autorităţile de la Bucureşti au aprobat modificări la Legea privind finanţele publice locale, care le permite autorităţilor locale să finanţeze direct proiecte iniţiate de primăriile satelor şi oraşelor din R. Moldova.

Consiliul Judeţean Alba Iulia a finanţat construcţia unui centru expoziţional la Ialoveni; localitatea Lugoj, jud. Timiş, oferă anual burse la Universitatea din Lugoj şi organizează tabere de vară pentru zeci de copii din oraşul Nisporeni. Autorităţile din Ialoveni elaborează un proiect de 1,6 milioane de lei pentru reconstrucţia grădiniţei din oraş, proiect ce urmează a fi implementat cu suportul autorităţilor judeţului Dâmboviţa etc.

Şedinţe comune ale consiliilor locale

Mai nou, la 8 martie curent, Primăria Măgdăceşti, raionul Criuleni, a semnat un acord de înfrăţire cu Primăria oraşului Mioveni, jud Argeş. Peste o lună, cele două consilii locale se vor întruni într-o şedinţă comună la Mioveni. „Iniţial, am avut o şedinţă de lucru cu edilul Ion Georgescu şi şefii de direcţii din Mioveni la Primăria Măgdăceşti, la care am discutat problemele cu care ne confruntăm. Am identificat unele aspecte pe care le putem aborda în proiecte comune transfrontaliere. Mioveni este un oraş prosper, am vizitat o serie de instituţii culturale, sportive, moderne şi atractive de acolo. Avem şi noi mulţi tineri, copii în sat, dar nu avem un centru sportiv, nici posibilităţi. Scopul meu este să construim un centru sportiv. Sperăm cu ajutorul colegilor din România să accesăm un proiect în acest sens”, ne-a informat primarul de Măgdăceşti Liuba Cojocaru, precizând că funcţionarii publici de la Primăria Măgdăceşti au fost deja la Primăria din Mioveni pentru un schimb de experienţă.

Vor realiza proiecte comune

Localitatea Mioveni are o populaţie de 36 mii de locuitori şi, pe parcursul ultimilor ani, a accesat proiecte în valoare de peste 30 de milioane de euro. La întâlnirea cu autorităţile din Măgdăceşti, primarul Ion Georgescu şi-a exprimat disponibilitatea de a-şi împărtăşi experienţa acumulată cu colegii de peste Prut. Totodată, autorităţile de la Mioveni au promis să doteze serviciul de salubritate al Primăriei Măgdăceşti cu o autospecială. „Vom încerca să aducem beneficii localităţii Măgdăceşti, inclusiv prin accesarea proiectelor care au la bază fonduri europene”, a precizat Ion Georgescu.

Totodată, cele două localităţi au convenit să organizeze tabere de vară pentru copii. „Anul acesta vom găzdui un grup de 30 de copii din România, timp de 15 zile, să vadă cum arată Basarabia, cum trăim noi, copiii noştri. Totodată, un grup de copii de la noi vor pleca în România”, ne-a mai spus Liuba Cojocaru.

Astfel trebuia să înceapă Unirea!

Prevederile legale aprobate de Guvernul României, care le permite autorităţilor locale să finanţeze direct proiecte iniţiate de primăriile satelor şi oraşelor din R. Moldova, contribuie simţitor la apropierea dintre cele două maluri ale Prutului. „Astfel trebuia să înceapă reintegrarea. Când întreaga comunitate a avut posibilitatea să asculte primarul, oaspeţii din România, a înţeles rostul schimbului de experienţă, că ne vom ajuta reciproc, chiar şi cei care nu agrează unionismul, îşi vor treptat schimba părerile. Unirea trebuia să înceapă de jos în sus, de la fapte concrete, care vor contribui la schimbarea mentalităţii oamenilor”, mai spune primarul de Măgdăceşti.

Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, a specificat anterior că autorităţile locale din România nu aveau până în 2014 competenţa de a finanţa proiecte ale autorităţilor locale din R. Moldova. „Autorităţile centrale din România au găsit potrivit să ofere această competenţă suplimentară administraţiei publice locale din România. Mi-aş dori ca acest instrument pus la dispoziţia consiliilor judeţene să fie utilizat. Pledez pentru intensificarea colaborării directe, de la consiliu judeţean la consiliu raional, de la municipalitate la municipalitate”, a spus ambasadorul.

The following two tabs change content below.