Unirea Inteligentă // „Ca doi ochi într-o lumină”

14233310_1469887973038354_373861841_o

„În sfârşit, s-a realizat un vis al editorilor din Basarabia şi nu numai, de a trece de la un pod de flori la construcţia unui pod temeinic şi de lungă durată, a unui pod de carte, peste Prut”, a spus preşedintele Uniunii Editorilor din Republica Moldova, Gheorghe Prini, în cadrul ceremoniei de deschidere a Salonului Internaţional de Carte Bookfest Chişinău, aflat zilele acestea în premieră la Chişinău şi la a XXV-a ediţie pentru Bucureşti. Vizitatorii salonului pot achiziţiona carte românească de la 21 de edituri din România şi 23 de edituri din Republica Moldova. Organizatorii evenimentului cred în continuitatea proiectului.

Gheorghe Prini relevă că construcţia acestui pod a început odată cu venirea la Chişinău a celui mai important târg de carte din România, Bookfest Bucureşti, cu participarea masivă a celor mai importante edituri din România: „Rao”, „Humanitas”, „Curtea veche”, „Nemira” etc., dar şi a editurilor româno-basarabene: „Litera”, „Prut”, „Euro didactica” etc. „Nu ne vom opri numai la această ediţie. Vom construi un pod de carte peste Prut, de lungă durată”, a subliniat preşedintele Uniunii Editorilor de la Chişinău.

Referindu-se la evenimentul la care a luat parte, ministra Culturii, Monica Babuc, a spus că salonul este unul din cele mai importante evenimente care consemnează aniversarea a 25-a a independenţei Republicii Moldova. „Miile titluri de carte bună editate de marile edituri româneşti sunt prezente aici, alături de editurile de la noi. Trebuie în sfârşit să stabilim acest circuit de valori care să nu se mai oprească niciodată şi care să nu se mărginească doar la declaraţii, dar să se manifeste şi în fapte. Ce se întâmplă azi e o adevărată faptă de conexiune, de spiritualitate românească. Când se vrea, se poate. Să ne bucurăm împreună de acest festin al cărţii şi să ne completăm bibliotecile cu titluri de carte pe care le aşteptam şi le căutam”, a conchis Babuc, care a dorit „viaţă lungă Salonului de carte Bookfest Chişinău”.

 „Ca doi brazi într-o tulpină…”

La festivitatea de deschidere a Salonului, consilierul prezidenţial Sergiu Nistor a venit cu o felicitare din partea preşedintelui României, Klaus Iohannis, pentru manifestarea organizată în ziua în care R. Moldova şi România şi-au serbat tezaurul lor comun – Limba română. „Nu este întâmplător. Limba şi veşmântul ei, cartea, este unul dintre cei mai puternici lianţi dintre cele două maluri ale Prutului. Această primă ediţie este important să fie urmată de nenumărate alte ediţii, care să-şi câştige sustenabilitatea, durabilitatea economică, care se bazează pe afluxul de vizitatori, pe cei care iubesc cartea şi o vor găsi în fiecare an, sperăm, de acum înainte la Chişinău. Aş încheia aducându-mi aminte de o strofă de-a lui Vasile Alecsandri, care vorbea de „doi ochi într-o lumină”. E bine, cred, că limba română este acea lumină, care ajunge în aceste oglinzi ale sufletului, care sunt cei doi ochi ai sufletului românesc”.

„Unirea trebuie simţită”

Reprezentanţii editurilor din Bucureşti s-au bucurat că au ajuns cu carte românească şi la Chişinău. Întrebaţi de publicaţia noastră ce părere au despre reunificarea celor două maluri ale Prutului, directorul editurii „Astro” din Bucureşti, George Huzum, a spus că „noi de uniţi am fost uniţi, dar nu din cauza noastră am fost despărţiţi, ci din cauza timpurilor. Acum depinde foarte mult şi de dorinţa basarabenilor de a crede în această unire. Din partea noastră, a românilor de dincoace de Prut, nu ştiu dacă avem vreun resentiment sau nu sunteţi bine văzuţi. Noi vă aşteptăm cu drag. Unirea nu trebuie să vină numai din partea noastră, a românilor, a guvernului român, dar trebuie s-o simţim împreună, s-o simţiţi şi voi, basarabenii. Întotdeauna vor exista oameni de pe ambele maluri care n-o să dorească unirea. Dar dacă popoarele vor, până la urmă guvernanţii trebuie să-şi aplece capetele. Unirea ar duce la o reîntregire. Ar fi ca un organism căruia i-a fost amputată o mână. Acum, cu mijloacele medicinei moderne, se mai fac grefuri, implanturi, se reîntregeşte corpul. Ne va fi mai bine, mai uşor, nouă cu mâna crescută la loc şi dumneavoastră cu tot corpul”.

„Unirea este ca nevoia unei respiraţii”

Şi Mariana Heroiu, directorul editurii „Mica Valahie”, este pro unire: „Absolut pentru unire, pentru că străbunii noştri de dincolo de mormânt ne cer acest lucru. Dar nu ştiu dacă în contextul actual, în timpul de astăzi, ar trebui mai întâi să ne lămurim poziţia noastră geostrategică în funcţie de cele două mari blocuri de putere: Rusia, pe de o parte, şi blocul Euro Atlantic, pe de altă parte, Basarabia împreună cu România, dar Unirea este mai mult decât necesară”.

Mariana Heroiu este de părerea că unirea ar aduce câştig naţiunii române. „Cred că datoria noastră, a românilor de pe ambele maluri ale Prutului, este să ne întoarcem la conştiinţa naţiunii noastre, în primul rând, la Dumnezeu, pe urmă la neamul nostru. Pentru că altfel nu vom fi niciodată puternici. În caz contrar, vom fi în permanenţă manipulaţi de interesele din afara ţării. Trebuie să ne recunoaştem realele elite, şi nu pseudoelitele. Să nu ne închipuim că în perioada interbelică elitele au fost în fruntea ţării şi în fruntea destinului neamului românesc. Nu, totdeauna marile interese şi-au găsit uneltele în sânul nostru. Dar unirea este ca nevoia unei respiraţii”.

The following two tabs change content below.