Unirea energetică stă să înceapă

În trei–cinci ani, pe piaţa românească a gazelor va apărea un preţ foarte bun pentru noi

Potrivit ministrului Economiei Valeriu Lazăr, termenul ambiţios pentru finisarea lucrărilor gazoductului Iaşi–Chişinău este sfârşitul acestui an. Pe 27 august, şantierul va fi inaugurat simbolic în prezenţa prim-ministrului Iurie Leancă şi a comisarului UE pentru energie, Gunther Oettinger.

Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, s-a aflat pe 1 august într-o vizită de lucru în raionul Ungheni pentru a inspecta terenul pe care va fi construită staţia de pompare a gazelor. Săptămâna viitoare va fi selectat antreprenorul care va fi un consorţiu. După aceasta, antreprenorul va proceda la pregătirile şantierului.

Proiectul va fi realizat în trei etape. Prima etapă presupune construcţia gazoductului şi exploatarea operaţională a acestuia. În urma acestei etape, gazoductul va lucra la capacitatea de 10%. „Dacă ne raportăm la capacitatea gazoductului care este de 1,3–1,4 miliarde de metri cubi, ar însemna 130 de milioane de metri cubi. Gazoductul va funcţiona la capacitatea maximă atunci când va fi dezvoltată reţeaua internă. După realizarea primei etape vor beneficia în primul rând locuitorii raionului Ungheni. Aceştia vor beneficia de gaze de sursă alternativă”, a spus Valeriu Lazăr.

Bălţiul va primi gaze româneşti

Etapa a doua va consta în crearea unei staţii de comprimare a gazelor. Această staţie va fi construită pe teritoriul României şi va permite gazoductului să funcţioneze la capacitatea de 30%. Cheltuielile pentru această staţie în valoare de 20 de milioane de euro vor fi suportate de Uniunea Europeană. „Aceasta ar însemna că staţia de comprimare ne va permite să utilizăm magistrala Ungheni–Bălţi construită câţiva ani în urmă”, a mai declarat Lazăr.

Cea mai importantă etapă va fi cea de-a treia care constă în alimentarea cu gaze a capitalei, Chişinăul fiind cel mai mare consumator de gaze naturale din RM. Etapa respectivă va cuprinde realizarea unui gazoduct magistral Ungheni–Chişinău, stadiu ce se află în faza studiului de fezabilitate.

Pentru construcţia unui asemenea gazoduct va fi nevoie estimativ de 100 de milioane de euro. „Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană pentru Investiţii şi-au exprimat disponibilitatea pentru a oferi aceşti bani. Acum identificăm resurse pentru a lansa elaborarea studiului de fezabilitate”, a adăugat Valeriu Lazăr.

Obiectivul final al proiectului este acoperirea întregului teritoriu al Republicii Moldova cu gaze naturale din Vest, obiectiv care va fi atins, spune ministrul, peste patru–cinci ani.

Localnicii, primii beneficiari

Primarul comunei Zagarancea, Mihail Burlacu, a vorbit şi despre faptul că, pe durata efectuării lucrărilor, comuna va avea doar de câştigat, deoarece vor fi angajaţi şi localnici, iar muncitorii companiei vor necesita cazare pe care o vor găsi în comună.

„Mă bucură faptul că Zagarancea a devenit unul din centrele energetice şi de garanţie a securităţii Republicii Moldova. Am discutat cu proprietarii de terenuri. Pe teritoriul comunei Zagarancea, traseul este de 10400 metri, ceea ce constituie proprietatea a 238 de persoane. E vorba de terenuri agricole”, a menţionat primarul.

Acesta a mai spus că niciun proprietar nu s-a opus implementării proiectului. „Zona de protecţie a gazoductului este de patru metri: doi metri în stânga şi doi în dreapta. Proprietarii vor fi expropriaţi de terenuri de la un ar până la 10. Pentru fiecare ar, proprietarului i se va achita o mie de lei. Pentru procurarea a 60 de ari, suprafaţa pe care va fi ridicată staţia de pompare, conform legilor în vigoare, s-au alocat câte o mie de lei de ar. ”

Un preţ atractiv pentru Republica Moldova

Ministrul a vorbit şi despre costul gazului. Potrivit demnitarului, scopul acestui proiect este să asigure securitatea energetică a Republicii Moldova. „Nu am dreptul să vă prezint toată informaţia pe care ne-au împărtăşit-o colegii noştri din România. Conform datelor pe care ni le-au prezentat, în trei–cinci ani, pe piaţa românească a gazelor va apărea un preţ la gaze foarte bun pentru noi. România va extrage în curând propriile gaze din Marea Neagră, ea are foarte multe gaze de şist. Conform regulilor pieţei, preţul mediu la gaze pe care ni-l oferă un furnizor îl va oferi şi alt furnizor”, a spus ministrul.

Ministrul crede că şi gazele ruseşti vor deveni mai ieftine. Acesta nu exclude că gazoductul Iaşi–Chişinău poate fi folosit şi pentru pomparea inversă a gazelor, dinspre Rusia spre România. Construcţia gazoductului Iaşi–Chişinău va începe concomitent pe teritoriul Republicii Moldova şi pe cel al României.

9,1 milioane de euro, banii pe care îi acordă guvernul Republicii Moldova pentru construcţia gazoductului vor fi compensaţi de România – 6 milioane şi Comisia Europeană – 3 milioane.

Vadim Vasiliu

The following two tabs change content below.