Unirea comemorată în ambele state româneşti

REUNIRE // Actul unirii din 1918 a fost sărbătorit printr-un marş, o acţiune de protest şi o depunere de flori

Trei sute de persoane – studenţi, angajaţi şi pensionari, şi-au dat întâlnire duminică la Academia de Ştiinţe din Moldova şi au pornit în marş spre Teatrul Naţional de Operă şi Balet (TNOB). Scandând „Basarabia, unire!”, „Noi suntem români!”, participanţii la acţiune de pe ambele maluri ale Prutului s-au întâlnit ca să sărbătorească 93 de ani de la Unirea Moldovei cu România.

„Vreau să mor în România!”

Acţiunea a decurs paşnic, aceştia fiind supravegheaţi de poliţişti. „M-am născut în România Mare şi vreau să mor în ţara mea”, susţine Iacob Golovcă, pensionar. „Pentru noi 27 martie este o zi importantă şi sperăm ca prin marşul nostru să aducem mai aproape Marea Unire”, a menţionat Alexandru, student.

„Hai şi voi cu noi!”, îndemnau persoanele din coloană chişinăuenii care se uitau de pe marginea drumului. „Strigă şi ei că nu au ce face”, spune indignat Slavic, un tânăr, care-şi mută geanta grea pe celălalt umăr. „A fost unirea, dar nu cred că va mai fi. Am altceva de făcut decât să merg să strig pe stradă”, opinează Eleonora. „Ma bucură că ţine minte lumea ce s-a întâmplat acum 93 de ani. Din păcate, eu sunt bătrân şi nu pot să merg aşa de mult ca ei”, a menţionat Serafim.

„Trădătorii!”

În Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN) coloana a fost întâmpinată de circa 50 de „Patrioţi ai Moldovei” care scandau „Trădătorii!” şi purtau pancarte pe care scria „Moldova, stat independent, indivizibil şi suveran”. În timp ce coloana venită de la Academia de Ştiinţe a Moldovei scanda „Unitate naţională!” şi cânta „Deşteaptă-te, române!”, unii pensionari adunaţi de Maia Laguta cereau pensii mai mari. „Nu avem cu ce trăi, de aceasta am ieşit azi să îngheţ aici”, îmi spune Maria, pensionară. Maia Laguta îndemna, în limba rusă, persoanele  care celebrau Unirea „să nu se lase influenţaţi şi cumpăraţi de politicieni”.

Deşi organizatorii protestului din PMAN susţin că vor ca Moldova să fie un stat independent, un tânăr umbla prin Piaţă cu o pancartă pe care scria „I love you, Mother Russia!” („Te iubesc, maică Rusi!” – n.a.). „Federaţia Rusă ne-a dus mai mulţi ani în spate şi noi ar trebui să-i fim recunoscători”, a opinat băiatul.

„Hora unirii”

La un moment dat au apărut altercaţii, care însă au fost oprite de poliţiştii care supravegheau ordinea publică. După ce a cântat imnul, coloana s-a îndreptat spre TNOB, unde a încins „Hora unirii”. După aceasta a susţinut un recital grupul din Străşeni „Ştefan Vodă”, care a cântat „Bateţi toba”, „Câte doi” şi alte piese patriotice. „Leii mei, suntem aici ca să apropiem actul unirii care a avut loc în 1918!”, şi-a îndemnat colegii Tudor Ungureanu.

În timp ce în Scuarul TNOB se cânta şi se dansa pe muzică patriotică, „Patrioţii Moldovei” s-au îndreptat spre Ambasada României, unde au scandat lozinci antiunioniste. Locul lor a fost luat de membrii Partidului Liberal. Aceştia au depus flori la Piatra comemorativă şi şi-au amintit de făuritorii Marii Uniri.

Unii din participanţii la marş au plecat imediat după ce au dansat hora la stadion pentru a participa la meciul dintre echipele Zimbru şi Politehnica Timişoara. Din cele circa 300 de persoane au rămas doar circa o sută, care fluturau tricolorurile sau cântau împreună cu interpreţii piese cunoscute. „Ne bucurăm că am reuşit să ne adunăm în această zi frumoasă, deşi ninge şi e frig şi am arătat lumii că actul unirii din 1918 nu a fost uitat”, au conchis la unison bucureşteanul George Simion şi bălţeanul Dragoş Galbur, unii dintre organizatorii acţiunii.

Hora Unirii în Piaţa Unirii! Studenţi basarabeni şi prigoana jandarmilor români

Peste o sută de studenţi basarabeni au blocat pentru un minut Piaţa Unirii, una dintre cele mai mari intersecţii din Bucureşti.

Tinerii au dansat Hora Unirii, în Piaţa cu acelaşi nume, spre mirarea şoferilor care, deşi aveau verde, nu puteau sa treacă. Manifestarea inedită a fost anunţată prin intermediul reţelelor de socializare.

Jandarmii au venit imediat şi au încercat să-i reţină pe lideri. „Au blocat o cale de comunicaţie şi vor fi sancţionaţi conform legii”, a spus unul din jandarmi. Liderii studenţilor au fost urcaţi în dube şi duşi la poliţie. Ei ar putea fi amendaţi pentru tulburarea liniştii publice şi organizarea unei activităţi neautorizate.

Flash mob-ul a fost organizat de Asociaţia Studenţilor Basarabeni pentru a marca împlinirea a 93 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

TVR.RO

Marina LIŢA

 

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)