Unionistul Iurie Matei, pe lista unui partid prorus

Listele electorale depuse la Comisia Electorală Centrală pentru alegerile din 28 noiembrie 2010 continuă să ne surprindă. Pe lângă alte „suprize-surprize” despre care am mai scris, descoperim că pictorul Iurie Matei, cunoscut ca unionist convins, este inclus pe locul opt în lista electorală a Partidului Social Democrat (PSD), condus de Victor Şelin (!) care a emis, în ultimul timp, tot felul de obiective proruse şi procomuniste.

În încercarea noastră de a ne da seama dacă este vorba de Iurie Matei cel pe care îl cunoaşte opinia publică din R. Moldova – pictorul care acorda ani la rând premii pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române, l-am telefonat pe fratele său, scriitorul Valeriu Matei. Acesta ne-a spus, fără prea mult chef de vorbă, că fratele său nu se afla vineri în ţară şi că nu ştie dacă ultimul apare pe vreo listă electorală.

Iurie Matei, însă, trecut doar ca „profesor de arte plastice” în lista electorală, nu ca pictor, ne-a confirmat bănuiala: „Da, el e cel care candidează pe lista rusofilului Şelin!”.

Împotriva ideilor, dar de mână cu cel care le emite

Deşi susţine că „a rămas acelaşi Iurie Matei”, se declară în continuare „anticomunist din laptele mamei” şi optează pentru ca limba de stat să rămână în continuare numai româna, pictorul a decis să meargă cu PSD ca să le dea, chipurile, o şansă şi partidelor de stânga, altele decât cel al comuniştilor. „Eu am venit împreună cu alţi prieteni pentru a reforma acest partid. Şi trebuie să avem răbdare. E clar că în UE nu putem intra cu secera şi ciocanul”, pictorul e deja politician.

„Nu se respectă condiţiile”

Evident că l-am întrebat ce părere are despre declaraţiile liderului PSD, Victor Şelin, făcute acum o săptămână la Bălţi, privind declararea limbii ruse drept limbă de stat şi schimbarea drapelului tricolor „care seamănă cu cel al României”. „Mă deranjează, dar încă nu am avut ocazia să discut cu dl Şelin despre asta. Când am fost invitat la partid pentru discuţii cu încă două persoane, am pus nişte condiţii. Dar văd că nu se respectă. Se miza pe discursul economic, şi lozinca partidului este astfel. Nu ştiu de ce se merge acum pe speculaţii cu limba. Nu cred că din asta o să vină voturi”, ne-a spus Matei.

Matei înspre UE, PSD spre „Rusia-Belarus-Kazahstan”

Cât despre memorandumul PSD, înaintat comuniştilor la sfârşitul lui septembrie 2010, prin care se solicita o alianţă postelectorală cu PCRM, Iurie Matei spune că în acel moment se afla abia în negocieri. „S-a renunţat la acel memorandum”, se scuză anticomunistul Matei care crede cu tărie că PSD îşi doreşte integrarea R. Moldova în UE. Asta deşi social-democraţii planificau, împreună cu PCRM, să integreze deja din anul viitor R. Moldova în uniunea vamală „Rusia-Belarus-Kazahstan”, să organizeze referendumul consultativ cu privire la statutul limbii ruse şi să introducă în curricula şcolară disciplina „Istoria Moldovei”, dacă cităm memorandumul amintit. Cu toate astea, anticomunistul şi unionistul Iurie Matei este decis să-i dea totuşi PSD-ului o şansă.

Raisa Lozinschi-Hadei

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)