Unioniştii, îndemnaţi să-şi unească forţele

Din cei 21 de competitori care şi-au depus actele la Consiliul electoral al circumscripţiei municipale Chişinău pentru a fi înregistraţi în cursa pentru şefia capitalei, cel puţin şase candidaţi pretind că reprezintă forţele unioniste. Mişcarea intelectualilor, cea care susţine candidatura lui Boris Volosatîi, director al Liceului „Gheorghe Asachi”, la funcţia de primar, a îndemnat forţele unioniste să identifice şi să susţină un singur candidat, cu şanse reale de a obţine câştig de cauză.

Un apel similar a lansat la începutul acestei luni şi Mişcarea Antimafie, care a atenţionat că dispersarea voturilor pe eşichierul de dreapta le poate oferi socialiştilor mai multe şanse de a câştiga alegerile în capitală din primul tur.

Istoricul Anatol Petrencu a făcut un apel la unitate şi dialog, îndemnând partidele de dreapta să identifice şi să susţină candidatul cu cele mai mari şanse la alegerile locale pentru şefia capitalei. „Vom analiza scorurile după ce actualii candidaţi se vor încadra în campania electorală, şi atunci vom decide. Noi suntem gata să renunţăm la candidatul nostru, dacă şi ceilalţi candidaţi sunt gata să renunţe în favoarea candidatului cu cele mai bune şanse”, a spus Petrencu.

Istoricul a punctat că, aşa cum s-au înregistrat, unii candidaţi se pot retrage din cursa electorală conştientizând pericolul că primăria poate ajunge pe mâna socialiştilor. „Facem un apel către ceilalţi pretendenţi de dreapta să găsim soluţii de a susţine un candidat care ne-ar uni pe toţi. Candidatul respectiv ar trebui să ţină cont de doleanţele noastre de a păstra şi a perpetua or. Chişinău ca o a doua capitală românească”, a mai spus Petrencu.

 Apel la dialog

Istoricul Ion Negrei consideră actualele alegeri ca fiind „cele mai dezorganizate”, „partidele politice nefiind pregătite pentru o alegere responsabilă”.

„Acest număr atât de mare de candidaţi la Primăria Chişinău ne face să credem că suntem sortiţi eşecului din start. De aceea reiterăm mesajul nostru de a ne coordona mişcările în privinţa desemnării pe ultima sută de metri a unui candidat de dreapta cu şanse reale de câştig. Deşi avem încredere în candidatul nostru, nu credem că este unicul şi cel mai bun. Sunt poate mai buni, îi îndemnăm pe toţi candidaţii de dreapta să se convoace şi să discutăm în privinţa desemnării unui candidat unic”, a spus Negrei.

 Şase candidaţi unionişti

Printre candidaţii înscrişi în cursa pentru şefia capitalei figurează deputaţi, foşti şi actuali miniştri, jurişti, activişti civici, procurori şi jurnalişti. Partidele unioniste au înaintat următorii candidaţi: Dorin Chirtoacă (PL), primar de Chişinău în perioada 2007-2017; Octavian Ţîcu (Partidul Unităţii Naţionale), deputat al blocului ACUM, care a anunţat recent că părăseşte partidul Platforma Demnitate şi Adevăr, dar intenţionează să rămână în calitate de deputat independent în cadrul blocului ACUM; Vlad Ţurcanu (Partidul Popular Românesc), jurnalist, comentator politic, fost purtător de cuvânt al preşedintelui RM, Nicolae Timofti; Valeriu Munteanu (Uniunea Salvaţi Basarabia), care a fost deputat din partea PL şi a deţinut funcţia de ministru al Mediului până la reformarea acestui minister. A candidat la funcția de primar de Chișinău din partea Partidului Liberal la alegerile locale noi din mai 2018, unde a obținut 3,61% din numărul total de voturi.

Boris Volosatîi este candidatul înaintat de Partidul Democraţia Acasă şi este de aproape 30 de ani director al Liceului „Gheorghe Asachi”.

Lilia Ranogaeţ, este candidata Partidului Naţional Liberal şi vine din afaceri, fiind şefă a unei întreprinderi de confecţii.

 Sprijin şi susţinere, în turul doi

La rândul său, Dorin Chirtoacă, candidat PL, a lansat un apel în care a îndemnat candidaţii proeuropeni şi unionişti să se sprijine reciproc şi necondiţionat în special în turul doi al alegerilor. „Solicit tuturor candidaților proeuropeni si unioniști să ne declarăm sprijin reciproc, necondiționat, în turul doi de scrutin, în așa fel încât victoria partidei proeuropene și unioniste să fie securizată de pe acum”, a notat Chirtoacă.

Potrivit lui, asumarea angajamentului ar putea reduce şansele socialiştilor de a prelua şefia capitalei şi ar mobiliza electoratul pentru ambele tururi de scrutin. „Personal, mă angajez public, necondiționat, să procedez în conformitate cu cele menționate mai sus. În cazul în care voi accede eu în turul al doilea, fac apel către ceilalți candidaţi să procedeze la fel”, a mai spus Chirtoacă.

 Turul doi, decisiv

La rândul său, Valeriu Munteanu, candidatul USB, a declarat că este gata să discute cu toate partidele unioniste, proeuropene, fie în format deschis, fie în unul mai restrâns, pentru a vedea cine e candidatul cel mai bun şi cu şanse mai mari de a accede în turul doi.

„Noi considerăm că reprezentăm cel mai bine eşichierul politic de dreapta pentru această funcţie, dar suntem gata să participăm la orice fel de discuţii. În viziunea mea, este destul de mare numărul de candidaţi pe dreapta, dar nu există nici un fel de pericol. În turul doi va accede un candidat de pe stânga şi unul de pe dreapta. Ulterior, turul doi al scrutinului capătă o altă conotaţie – de obicei, geopolitică. Eu am încredere în alegătorii din Chişinău că vor face alegerea corectă”, a mai spus Munteanu.

 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu