Unioniştii, atacaţi de şovini la Bălţi

În urma violenţelor din capitala nordică a Republicii Moldova, au fost arestate 50 de persoane
„Noi le ofeream flori, iar ei aruncau în noi cu pietre. Am văzut cu ochii mei cum a fost lovită cu pietre o doamnă”, mi-a spus Sergiu Scurtu, unul dintre participanții la marșul unionist de la Bălți.

„Nu ni s-a asigurat traseul”

Contactat de JURNAL, Constantin Codreanu, reprezentant al Platformei civice „Acțiunea 2012”, a spus că organizația din care face parte condamnă acțiunile violente și instigarea la ură interetnică. „E al treilea marș al Acțiunii Civice 2012 la Bălți. Noi am organizat un marș pașnic, așa cum am promis. Violențele și provocările au venit din partea contramanifestanților. Au fost ouă, roșii, crengi, au fost și pietre care au lovit în noi, dar și în colegii voștri jurnaliști. Mulțumim poliției pentru securitate, dar suntem indignați de faptul că nu ne-a asigurat traseul stabilit”, ne-a explicat Constantin Codreanu.

Șovinismul de la Bălți

Scriitorul Anatol Moraru, locuitor al orașului Bălți, ne-a comunicat că locuitorii bălţeni, în zile ordinare, manifestă un comportament șovin mai curând latent. Totuși, spune scriitorul, ura interetnică este cultivată și crescută cu foarte multă grijă la Bălți. „Duminică, un bărbat foarte beat a venit în curtea blocului în care stau și a spus mândru de sine că s-a luptat cu românii. O femeie a sărit și a spus cum de s-a permis ca românii să vină la Bălți și să organizeze marșuri”, relatează Moraru.

Moldovenii se conformează

O altă problemă este faptul că moldovenii de la Bălți, chiar dacă sunt majoritari, se lasă rusificați. „La Bălți sunt câteva oaze în care se vorbește limba română: universitatea, liceele, teatrul. Lucrurile mai puțin plăcute se întâmplă la nivel cotidian. Bălțiul este un fel de stat în stat. La magazin, dacă întrebi în română, vânzătorul poate să te înțeleagă și să-ți răspundă în rusă. E și vina moldovenilor care, deși, conform datelor, sunt 60%, se conformează”, ne-a explicat Anatol Moraru.

„Platforma a acționat conform legii”

Vitali Catană, comentator politic: „Cei care au organizat marșul unionist au obținut autorizația din partea autorităților locale. Pornesc de la prezumția că cei care au organizat marșul au acționat conform legii”.

„Bate la ochi că printre contramanifestanți s-au adunat, în afară de bălțeni, șelini veniți de la Chișinău și alți indivizi marginali care, în lipsă de ofertă politică, găsesc câmp de acțiune pe terenul șovinismului. Prin definiție, când vorbești despre persoane ca Șelin, Dodon, Stepaniuc, Garbuz, nu poți să te aștepți la acțiuni civilizate”, a declarat Vitali Catană pentru JURNAL. După unele surse, în urma violenţelor, au fost arestate 50 de persoane şi au fost intentate două dosare penale.

Plaforma Civică „Acțiunea 2012”, organizator al Marșului Unirii desfășurat la Bălți, cere arestarea și condamnarea liderilor organizațiilor prorusești care au provocat violențele de duminică: „Mark Tkaciuc, Iurie Muntean, Mihail Formuzal și Victor Șelin sunt, în egală măsură, responsabili pentru escaladarea violențelor și pentru organizarea contramanifestațiilor de la Bălți, cărora le-au căzut victime nu doar manifestanții pașnici, dar și reprezentanți ai mass-media. Unii dintre cei enumerați sunt încă nepedepsiți pentru crimele săvârșite asupra tinerilor unioniști în aprilie 2009”.

Vadim VASILIU

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)