„Unionismul expulzat cu duba…”

„Motivul e de a intimida oamenii să nu participe la acţiunea dedicată unirii, pe care o vom organiza pe 16 mai”

george-simion

George Simion, liderul Platformei Unioniste Acţiunea 2012, o mişcare care militează pentru unirea Republicii Moldova cu România a fost declarat indezirabil pe teritoriul RM pe o perioadă de cinci ani. Activistul a fost reţinut miercuri seara în faţa clădirii Liceului „Gheorghe Asachi” din Chişinău şi însoţit de reprezentanţii SIS la sediul instituţiei, unde a fost informat despre interdicţia de intrare în RM, după care a fost escortat la vamă. Potrivit SIS, activitățile lui Simion ar atenta la securitatea Republicii Moldova.

Platforma Unionistă Acțiunea 2012 și Mișcarea Civică Tinerii Moldovei planifică să organizeze pe 16 mai, la ora 14.00, un Marş pentru Unire, în contextul comemorării a 203 ani de la primul rapt al Basarabiei. Membrii grupului intraparlamentar ,,Prietenii Unirii” își exprimă speranța că participanții la acest eveniment nu vor fi supuși aceluiași tratament abuziv din partea autorităților de la Chișinău. Mitingul va fi special monitorizat în acest sens. Totodată, parlamentarii se declară solidari cu toate manifestațiile democratice care au loc în Republica Moldova și care trebuie respectate, indiferent de pozițiile exprimate în cadrul lor.

Ultima oară, un caz similar, de expulzare a unor cetăţeni români, s-a produs în perioada guvernării comuniste, pe 27 martie 2009. Şi de astă dată, liderul comunist Vladimir Voronin nu şi-a putut ascunde satisfacţia, „să dea Dumnezeu să venim noi la guvernare, aşa vom proceda şi mai departe”, a opinat el în cadrul şedinţei Parlamentului. Liderul PLDM, Vlad Filat, a cerut convocarea în Parlament a directorului Serviciului de Informații și Securitate, pentru a oferi explicații în legătură cu acest caz, iar liderul PD, Marian Lupu, a menționat că „organele de drept sunt obligate să apere statalitatea și suveranitatea conform legii” şi că expulzarea lui George Simion, care nu este o persoană oficială, nu va afecta relaţiile moldo-române. Autorităţile române au reacţionat însă prompt şi au criticat dur decizia forţelor de ordine de la Chişinău.

Teama de unire

Solicitat de JURNAL, George Simion ne-a relatat că angajaţii SIS nu i-au permis nici măcar să-şi ia hainele. Nu i-au adresat nicio întrebare, l-au informat doar despre decizia de expulzare din RM, cu interdicţia de a intra pe teritoriul statului pe o perioadă de cinci ani. „Nu mi s-a explicat de ce sunt expulzat. Până acum, n-am fost avertizat niciodată. Însă am simţit permanent că sunt urmărit, cum treceam vama, se auzeau sunete străine în telefon, observam maşini care se plimbau după mine. În drum spre vamă, am schimbat câteva cuvinte cu reprezentanţii SIS, am vorbit despre unire, mi-au reproşat: „Cei care vor să trăiască în România de ce nu se duc în România?”, afirmă George. Potrivit lui, decizia SIS reprezintă un abuz.

Pe durata activităţii Platformei Unioniste, din 2011, George Simion n-a făcut nimic reprobabil, a realizat mai multe colecte de carte în România pe care le-a donat şcolilor din RM, până în prezent au organizat peste 20 de şcoli de cultură şi afirmare românească pentru tineri, profesori, combatanţii de pe Nistru şi alte categorii de persoane cărora li s-a oferit posibilitatea să călătorească şi să cunoască România. „Nu pot să constat decât că se tem de unire. În ultimii 25 de ani, Republica Moldova a fost condusă de politicieni care au vrut doar binele lor, nu binele cetăţenilor. Le convine această situaţie, să nu se apropie nici de UE, nici de Est. Cu siguranţă, oamenii sunt din ce în ce mai nemulţumiţi şi singura salvare pe care o văd este Unirea, pentru că nu mai poţi vedea o salvare într-un nou partid ori o nouă clasă politică. Toată lumea în RM e cumătru cu toată lumea şi toţi au fost la putere. Motivul pentru care a avut loc această arestare a fost să intimideze oamenii să nu participe la acţiunea dedicată unirii pe care o vom organiza pe 16 mai”, a mai spus George.

Se încalcă libertatea de exprimare

Imediat ce a fost expulzat din RM, Ambasada României la Chişinău a luat legătura cu George Simion, iar Ministerul de Externe al României a cerut explicaţii de la Ministerul de Interne şi Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău. MAI moldovenesc a comunicat că l-a expulzat pe cetăţeanul român deoarece ar fi existat indicii că acesta intenţionează „să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională”.

Ministerul român de externe a anunţat că, prin Ambasada României la Chişinău, va păstra în atenţie cazul, pentru obţinerea tuturor informaţiilor clarificatoare. Totodată, 23 de deputaţi şi senatori români care fac parte din grupul interparlamentar „Prietenii Unirii” au semnat un demers împotriva modului ambiguu, nejustificat, lipsit de explicaţii temeinice, prin care a fost expulzat activistul. Aceştia şi-au exprimat profunda dezaprobare față de abuzurile comise de autoritățile Republicii Moldova la adresa cetățeanului român George Simion și au solicitat instituțiilor responsabile de la Chișinău revocarea de urgență a măsurilor luate ilegal împotriva lui. „Practicile care încalcă libertatea de conștiință, libertatea de exprimare și libertatea de asociere nu pot fi tolerate într-un stat care în repetate rânduri și-a exprimat intențiile de aderare la Uniunea Europeană și care pretinde că se află într-un parteneriat special cu România”, se mai spune în declaraţie.

Distragerea atenţiei de la scandalul de corupţie

Solicitat de JURNAL de Chişinău, parlamentarul de la Bucureşti, Ovidiu Raeţchi, este de părere că această expulzare ridică mai multe semne de întrebare: „Unionismul reprezintă un curent ideologic semnificativ, care nu poate fi urcat în dubă şi expulzat la graniţă. E foarte posibil ca această măsură să aibă o legătură cu instabilitatea din RM, care vine după scandalurile majore de corupţie, care au dus la scăderea încrederii în clasa politică. Din păcate, mai sunt politicieni care consideră că orice curent ideologic ce ţine de legătura ombilicală a RM cu Europa trebuie cumva astupat şi trebuie boicotat”, a spus parlamentarul.

La rândul său, un alt deputat de la Bucureşti, Daniel Gheorghe, consideră că liderul Platformei Unioniste nu prezintă niciun pericol pentru siguranţa RM sau pentru interesele de stat ale RM, iar decizia SIS este absolut netemeinică. „Această măsură este un abuz din partea autorităţilor unui stat care teoretic ne este frate. RM, vrem ori nu vrem să recunoaştem, este o parte din România, care ştim cu toţii cum a fost ruptă. Gradul de credibilitate a oamenilor politici de la Chişinău este mai scăzut ca niciodată şi această măsură vine să confirme că autorităţile de la Chişinău, serviciile speciale ale RM sunt dominate de un sentiment de frică şi nesiguranţă. În ultima perioadă am văzut tot mai mulţi basarabeni care sunt convinşi că singura variantă pentru ţară lor pe termen mediu şi lung reprezintă atât apropierea de România şi UE, cât şi integrarea RM în spaţiul naţional românesc”, a opinat parlamentarul Daniel Gheorghe.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu